Bilişim’de yatırım yoksa biz de yatırım yapan yerleri ziyaret ediyoruz

Geçtiğimiz hafta Bilişim 500 listesi açıklandı. Yine al-sat’çılar liste başında. Al-Sat’in olduğu yerde yatırım da olmuyor tabii ki. Biz de vurduk kendimizi yollara 10 milyon dolar yatırımla açılan otomotiv servisini görmeye gittik taaa Antep’lere. Ben 1990 yılından beri medya sektörünün içindeyim. Kesintili olarak. 1996 yılından beri de aralıksız Bilişim alanında çalışıyorum. Neredeyse bu 10 yıllık süre içerisinde bilişim alanında Türkiye’de yapılmış 10 milyon dolarlık bir tesis hem de bir şube açılışına katıldığımı hatırlamıyorum.

İnsan 10 yıl bir alanda çalışır da çalıştığı alanla ilgili 10 milyon dolarlık tek bir tesis açıldığını görmez mi? Konu bilişim olunca, mekan da Türkiye olunca olmuyor doğal olarak.

Biz de bu eksikliğimizi artık taaa Gazi Antep’lere giderek, orada Koluman Motorlu Araçlar’ın açmış olduğu sersiv, satış ve yedekparça tesislerini görmeye gidiyoruz. Bizimle ne alakası varsa.

Aslında alakası basit. 10 senedir bilişimle ilgili çalışıyorsun bir yatırım yapan adam görememişsin. Gel de memlekete asıl yatırım yapanları gör mantığı.

Adamlar da haklı. Açılışı yapan Koluman Motorlu Taşıtlar. Capital Dergisi 500 özel sektör sıralamasında ilk 100’de yer alıyorlar. Mecedes ve Chrysler otomotiv ürünlerinin Türkiye dağıtıcılarından. Ayrıca Mercedes Benz Türk’ün de ortağı. Türkiye’de itfaiye araçları gibi araç üretimleri ve kamyon kasası ve çekici imalatı yapıyorlar. Açtıkları ise Gaziantep’teki şubelerinin satış, servis ve yedekparça tesisleri. 105 kişi çalışıyor tesiste. Yakında bu sayının 200’e ulaşması muhtemel.

Gelelim bilişime.

Interpro geleneksel Bilişim 500 araştırmasının 2005 yılı sonuçlarını açıkladı geçtiğimiz hafta. Geçtiğimiz sene de eleştirmiştim ben bu listenin doğal sıralanışını. Eleştirim yine aynı yönde. Al-Sat’çılar listenin başını çekiyor. İlk 10’daki telekom taşıyıcıları Türk Telekom, Turkcell, Telsim, Avea ve A-tel olmasa listeyi tamamen dağıtıcılar dolduracak mazallah. Türkiye’de hiçbir hizmet ve ürün üretimi ve satışı olmayan dağıtıcılar. Sadece lojistik şirketleri gibi kutuları ordan oraya yönlendiren dağıtıcılar. Hal böyle olunca gidip Gaziantep’te 10 milyon dolarlık servis yatırımı yapma ihtiyacı da duymuyor tabii ki bu şirketler.

Hoş Bilişim 500 listesine baktığımızda Microsoft gibi bir dünya yazılım devi dururken Türkiye’de ondan daha fazla iş yapmış olan, Microsoft’tan daha fazla Ofis Yazılım ve İşletim sistemi satmış olan İndeks diye bir şirket olduğunu da öğreniyoruz ama. Neyse. Herhalde Türkiye, Türkiye’de Microsoft’u geride bırakacak bir yazılım şirketi de çıkartmış anlaşılan bu listeye göre

Konumuza dönecek olursak..

Koluman Motorlu Araçlar gibi Türkiye’nin özel sektör şirketleri arasında ilk 100’de yer alan Bilişim şirketleri de var. Ancak bu şirketler bu denli büyük yatırımlar yapmıyorlar. Tek bekledikleri birileri bilgisayar satın alsın. Biz onlara bu bilgisayarları satalım. Komisyonumuzu cebe indirelim. İşin üretimi, üretim yatırımı konusunda ise mümkünse birşey yapmayalım. Durum böyle olunca Türkiye teknoloji konusunda sürekli olarak dışa bağımlı bir ülke olarak yaşamak zorunda kalıyor. Domatesten, yumurtadan, demir-çelikten, otomotiv, tekstil ihracatından kazandığımız paralar bilişim ekipmanı satın alınması için yine yurtdışına gidiyor. Biz de Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak tutmuşuz üretim yapmadığımız, yatırım yapmadığımız Bilgi Teknolojileri alanında dünyada söz sahibi olabilmek için strateji geliştiriyoruz.

Benim bildiğim perhiz yapılırken Lahana Turşusu yenmez ama. Burda da vardır bir hikmet.

Geçtiğimiz hafta Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak ülkemize birçok şirketin üst düzey yöneticisi katıldı. Konu Yatırım. Bilişim alanından tek katılan şirketler Nortel ve Cisco. Cisco yetkilisi 250 milyon dolar yatırım yapacaklarından bahsetmiş. Ayrıntıları net olarak bilmiyorum. Ama bu yatırım Türkiye’de daha çok mal satılsın diye yapılacak olan reklam ve pazarlama harcamaları olmasın sakın? Çünkü Bilişim şirketleri yaptıkları reklam harcamalarını ve istihdam ettikleri insanlara ödedikleri maaşları da yatırımdan sayıyıyor. Belki doğru ama benim mantığıma göre ters.

Şu açılış ve bilişim yatırımları konusunda “Yanlışsın. Biz yatırım yaptık” diyecek olan şirketler beni teker teker aramadan şu noktayı da aydınlatmak istiyorum.

Özellikle PC üretimi konusunda Türkiye’de yatırımlar var. Yok değil.Yerli markalarımızı hepimiz biliyoruz. Ama bunların hiçbirisi bir şube açılışı için 10 milyon dolar yatırım yapmıyor.

Medarıiftiharımız ise Vestel. Bundan 9 sene önce Manisa’da PC üretimini fabrika ortamına taşımıştı Türkiye’de ilk kez. Ancak ben bu üretim tesisinin ne açılışını görebildim ne de daha sonra kendisini. Hoş. Manisa’daki fabrikada çalışan BİM koordinatörü Hamza Cihan abi kaç defa çağırdı hem kebap yemeye hem de tesisleri görmeye ama gidemedim bir türlü. Şimdi de Avrupa’nın ilk notebook üretim tesislerini açtılar. Hatta Polonya’ya 8 bin adet ihracat bile yapmışlar. İnşallah çağırırlarsa gidip göreceğiz. Yoksa PC üretimi konusunda gördüğüm tek yerler Siemens’in Augsburg’daki PC fabrikası ve Intel’in Silikon Vadisi’ndeki test üretim fabrikası olacak bu hayatta.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu