Hükümette, dijital dünyanın yıldızı Sanayi Bakanı Fikri Işık

Dijital Araştırmalar Derneği, Dijital Hükümet 2016 reyting sonuçlarını açıkladı. Dijital Hükmet 2016 Dijital Varlık Reytingi’ne göre, dijital varlıkları en iyi kullanan bakanlık Gençlik ve Spor Bakanlığı olurken, kabine üyeleri arasında Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık ilk sırayı aldı.

Bakanlıkların ve bakanların detaylı dijital ve sosyal medya performans analizini gerçekleştirilen Dijital Hükümet Dijital Reytingi, her 3 ayda güncellenecek.

64’üncü Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde görev yapan 27 kabine üyesi ve 22 bakanlığın 2016 yılının Şubat ayı sonu itibariyle faaliyet göstermekte olduğu 12 sosyal platform, 48 web sitesi ve 16 mobil uygulamadaki toplam 306 dijital varlık ve yürütülen etkileşim 97 kriter ışığında incelendi. Bakanlıkların ve bakanların 2015-16 içerisindeki tüm dijital çalışmaları, etkileşimleri, paylaşımları ve yayınları yapılan değerlendirmenin ardından, Dijital Varlık Reytingi metodolojisi ile derecelendirildi. 0-100 puan arasına endekslenen ve AAA++/E– ölçeğinde 50 aşamalı harfli not sistemine dönüştürülen reyting bundan böyle her 3 ayda bir güncellenecek.

Dijital Araştırmalar Derneği’nin yaklaşık 4 aydır sürdürdüğü veri madenciliği çalışmalarında ele alınan bakanlıklarımıza ve bakanlarımıza ait 48 websitesi, 6 iOS ve 10 Android uygulaması incelendi. Dijital Hükümet 2016 çalışması 12 sosyal ağda (Twitter, Facebook, Instagram, Flickr, Google+, Youtube, Pinterest, Periscope, Slideshare, Tumblr, Vine, ve Linkedin) 49 kullanıcıya ait 242 sosyal ağ sayfa/hesabında dijital varlıkların derecelendirdi.

Değerlendirme sürecinde bir bakanlığın veya bakanın hesabının bulunup bulunmadığı, takipçi/beğeni, hakkında konuşan, paylaşım gibi metrik verilerinin durumu, lokasyon ve hesap dili bilgilerinin doğruluğu, paylaşımlarda kullanılan bahsetme, etiket ve linklere ait istatistikler, sosyal ağ kullanıcı profillerindeki bilgilerin güncelliği, kapak görselleri değerlendirildi. Ayrıca, internet sitelerinin mobil kullanıma uygunluğu, sosyal medya linklerinin güncelliği gibi parametreleri de içeren 97 değişken kullanılmıştır.

Dijital Hükümet 2016 sonuçlarının amacı,

  1. Dijital siyaset anlayışı içinde dijital ve sosyal medya davranışları analizi sonucu ortaya çıkan dönüşüm ihtiyacının belirlenmesi,

  2. Ulusal ölçekte tespit edilen bakanlarımıza ve bakanlıklarımıza ait iyi dijital ve sosyal medya uygulamalarının yaygınlaştırılması,

  3. Farkların kapanması için farkındalığın, rekabetin ve profesyonel yardım kullanımının artması,

  4. Sorunlu alanların düzeltilmesi ve dönüşüm ihtiyacının karşılanması için yol haritasının geliştirilmesi aşamasında tanılama ve dönüşüm aracı şeklinde kullanılması amaçlanmaktadır.

  5. Ülkemizde ilgili kişilerin, kurum ve kuruluşların dijital diplomasi strateji ihtiyaçlarını tespit ederek, öncelikli olarak her bakanımızın/bakanlığımızın dijital diplomasi stratejisine, kurumsal kimliğe ve eylem planına kavuşması sürecinin hızlandırılması için kullanılması amaçlanmaktadır.

Dijital Hükümet 2016 Koordinatörü Gökhan Yücel şöyle konuştu: “Sayın Başbakanımız ve Başbakanlık’ın da bulunduğu, 22 bakanlığımız ve 27 bakanımızın dijital ve sosyal medya performansını performans, kurumsallık ve etkileşim odaklı detaylı değerlendirdik. Sadece bir mecrada öne çıkmak, sosyal medyada etkili olduğu algısının yanlış olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Mobil ve akıllı çözümlere duyulan ihtiyaçlar her geçen gün biraz daha belirginleşiyor. Artık dijital dünyanın imkânlarından, araçlarından faydalanmaksızın başarılı olmak, hele ki devlet ve hükümet yönetiminde halkla verimli ve etkili iletişim kurmak neredeyse imkânsız. Dijital siyaset açısından kritik öneme sahip olan Dijital Hükümet 2016, bakanlıklarımız ve bakanlarımız için paha biçilmez bir stratejik dönüşüm kılavuzu görevi görecektir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu