24’üncü Bilişim Kurultayı’nın ardından

Bilişim 07’nin açılışını yapan Bilim ve Teknolojiden Sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, bilişimin yönetişimden daha geniş bir kavram olduğunu belirterek, “Bilişimi ikinci plana atan hiçbir hükümet başarılı olamaz” dedi. Bilgisayar okuryazar sayısının artırılması ve bilgisayarın bir eğitim aracı olarak kullanılması konusunda çalışmalar yapıldığını açıklayan Aydın, yakın gelecekte BT’nin bütçe içindeki payını da yüzde 2’ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Bilişim sektörünün temel ilke ve hedeflerinin hükümetleriyle örtüştüğünü vurgulayan Aydın, “Bilgisayarın eğitim aracı olması devlet eliyle olur. Hükümet olarak önümüzdeki yıllarda Türkiye genelinde bir seferberlik ilan etmeyi, bilgisayarı eğitim aracı haline getirmeyi planlıyoruz” dedi. Bütçede bilgi teknolojilerinin payının yüzde 2’ye çıkarılmasını hedeflediklerini belirten Aydın, “Kişi başına düşen bilim-teknoloji harcamalarında ne yazık ki iyi durumda değiliz. Ama bunu da iyileştireceğiz. Ülke olarak 40 bin yetişmiş insana ihtiyacımız var. Bu konuda da gerekli çalışmaları yapıyoruz” dedi.

Kurultay’ın açılış konuşmaları sırasında söz alan TBD yönetim Kurulu Başkanı Turhan Menteş, bilişim sektörünün en köklü ve aktif örgütü olan TBD’nin etkinlikleri ve yayınları ile ülkenin bilişim politikalarının oluşturulmasında ve uygulanmasında önemli rol oynadığını belirtti. Menteş, “1976’dan bu yana yapılan ve yıllar itibarıyla içeriği zenginleşen Bilişim Etkinlikleri, sektörün sağlıklı gelişiminde büyük rol oynamaktadır. Bilişim 07 de önümüzdeki yıllara ışık tutacak oturumlar, paneller, sunumlarla zengin bir içeriğe sahip. Katılımcıların katkılarıyla Bilişim 07 sonrasında, sektörümüz ve ülkemiz ufkun ötesini daha rahat görecektir” dedi. Türkiye’de bilgisayar okur-yazarlığı seferberliği başlatılması gerektiğini vurgulayan Menteş, Avrupa Birliği’nin bilgisayar okur-yazarlık yetkinlik belgesi (ECDL) ile sertifikalandırılması gerektiğini söyledi. 2007 yılında seçimler nedeniyle kamu yatırımlarında atılım yapılamadığını belirtti, 2008 yılında bu eksikliğin giderilmesini istedi.

Bilişim 07 Açılış töreninin diğer konuşmacıları ise şunlardı: Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Intel Türkiye Genel Müdürü Ege Ertem, Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, ECDL Vakfı Başkanı Jim Friars, Avrupa Bilişim Dernekleri Konsey Başkanı Niko Schalmberger.

ETKİNLİKLER…

Kurultay sırasında düzenlenen etkinliklerin konu başlıkları şöyle oldu:
Ülke Güvenliği, Yasaklısınız, IP TV, Uzaktan Eğitim, Spor ve Bilişim, Kahraman Yazılımcı Korsana Karşı”, E-Devlet Kapısı, Bilgi Kentleri, Ülkelerin Stratejik Sektörü:Yazılım, Yazılım Süreçlerinde Kalite Standartları, Elektronik Bankacılık Uygulamaları, Kamuda Veri Tabanının Etkin Kullanımı- Edinim Stratejileri, Özürlüler ve Bilişim, İnternete yaklaşımımız yasaklamak mı, Bilişim Teknolojileri ve Türkiye’nin Tanıtımı.

Spor ve Bilişim
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) Spor Toto teşkilatının desteği ile gerçekleştirilen Spor ve Teknoloji başlıklı panelin açılışını GSGM Genel Müdür Yardımcısı M. Ali Babacan yaptı. FITA Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener başkanlığındaki panele milli halterci Halil Mutlu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyesi Gazanfer Doğu, Netron Yönetim Kurulu Üyesi Murat Öztezel ve Yenişehir Kulübü Başkanı Mutluer Tuncay katıldı.
Panelde sporun her alanında bilişim teknolojilerinin önemi vurgulanarak, sporcu beslenmesinden maç analizlerine, uzaktan eğitime kadar sporda teknoloji kullanımının çok geniş olduğuna değinildi.
Spor ve Bilişim kapsamında yapılan ikinci etkinlik de Spor ve Bilişim başlıklı oturumdu. Prof. Dr. Caner Açıkada başkanlığında yapılan oturumda Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Demirel ‘Sporda Genetik Doping’, Prof. Dr. Caner Açıkada ‘Bırakın Çocuklar Oynasın’, Dr. Murat Cilli ise ‘Hareket Simülasyonu’ başlıklı bildirileri sundular.

Turkcell İletişim Teknolojileri Günü

Bilişim 07’nin açılış günü etkinliklerinden biri de Turkcell İletişim Teknolojileri Günü idi. Bu başlık altında iki etkinlik gerçekleştirildi. Bunlardan biri “Özel Sektör ve Kamuya Yönelik Mobil Çözümler” idi. Bu oturumda Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, Turkcell’in kurumsal mobil uygulamaları hakkında bilgiler verdi. Oturuma katılan Emniyet Genel Müdürlüğü, TRT, Gümrük Müsteşarlığı, Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK temsilcileri ise kurumlarındaki mobil uygulamaları anlattılar.
Turkcell İletişim Teknolojileri Günü’nün ikinci etkinliği ise “Bilişim için Katma Değer Yaratan Teknoparklar ve TeknoGirişimciler” başlıklı oturumdu. Bu oturuma da Hacettepe Teknokent, TÜBİTAK Marmara Teknokent, TTGV, Labris ve Turkcell Teknoloji yetkilileri ile Turkcell Mobil Gelecek Yarışması Finalisti Cengiz Döğmenç katıldı.

CEO FORUM

Bilişim 07’nin ikinci günü gerçekleştirilen CEO Forum’da ‘Bilişim bir sektör oldu mu?’ sorusuna yanıt arandı. Etkinliğe 18 CEO katıldı.
Forumda bilişimin bir sektör olduğu sonucuna varılırken, aslında sektör olmaktan çok, farklı sektörlere seslenebilmenin, çözüm üretebilmenin, sektörün mensubu olabilmenin önemli olduğu vurgulandı.
Bilişim sektörünün olduğundan daha büyük ses çıkarttığının, dışarıdan algısının çok daha büyük olduğunun ifade edildiği forumun son bölümünde CEO’lar, katılımcıların sorularını yanıtladı.

MİCROSOFT GÜNÜ
Microsoft sponsorluğunda E-Dönüşümle Gelecek Günü başlıklı etkinlik de Kurultay’ın 2.nci günü gerçekleştirildi. Etkinliğin ilk bölümünde Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan bir açılış konuşması yaptı. Ardından Chris Bunio tarafından Microsoft Bütünleşik Kamu Çözümleri Platformu- Birlikte Çalışabilirlik başlıklı sunum yapıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Ayniyat Takip Sistemi Projesi, örnek proje olarak ele alındı ve bilgiler verildi.Etkinliğin ikinci bölümünde ise üç sunum yer aldı. Bunlardan ilki Microsoft’tan Onur Görür tarafından sunulan ‘Microsoft Birleşik İletişim Çözümleri’ idi. Nuri Çankaya tarafından yapılan ikinci sunumda, bu alandaki Microsoft yazılım ve servisleri tanıtıldı. Etkinliğin son sunumu ise Murat Eraydın tarafından gerçekleştirildi ve ForeFront ve SystemCenter ürünleri tanıtıldı.
IK FORUM
İK (İnsan Kaynakları) Forum’da gençler İK yöneticilerinden bu alandaki çalışma sistemini dinlediler. Yenibiriş Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen foruma, sektörün önde gelen şirketlerinin İK yöneticileri katıldı. Özellikle üniversite öğrencilerinin ilgi gösterdiği forumda, İK departmanlarının yapısı, çalışma biçimleri ve yaklaşımları tanıtıldı.
STK FORUM
Moderatörlüğü Tınaz Titiz tarafından gerçekleştirilen STKforuma, TBD, TBV, TÜBİSAD, TELKODER, TÜBİDER, YASAD, TZV, TİD, TUTED, TEDER, TESİD, TOSYÖV, LKD/INET, EMO, MOBİSAD ve BİYESAM’ı temsil eden 15 yönetici katıldı.
Ağırlıklı olarak sektörün yüksek katma değer sağlar hale gelebilmesi için nasıl örgütlenmesi gerektiği ve örgütler arasında ortak ağ oluşturulmasının tartışıldığı forumda, bugün gelinen noktada adı Bilişim ya da Bilgi Toplumu olan bir bakanlık kurulmasının gerekli olduğu sonucu ortaya çıktı. Özel sektörde örgütlenmenin gereksinimler doğrultusunda doğal bir süreç olarak oluştuğu, sayıca fazlalık gibi bir sorun olmaması gerektiği belirtilirken; asıl kamuda, siyasi irade de örgütlenme konusunun sorun olduğunun altı çizildi.
STK Forum’da öne çıkan bir başka konu da sektörün büyümesi ve güçlenmesi için yarattığı katma değerin artması gerektiği idi. Bu yıl bilgi teknolojileri sektörünün büyüklüğünün yaklaşık 5 milyar dolara ulaştığı, bunun 4 milyar dolarının donanımdan elde edildiği belirtilirken, yazılım ve hizmet gelirlerinin artırılmasının yollarının aranması gerektiği vurgulandı.

ÖZÜRLÜLER VE BİLİŞİM

“Özürlüler ve Bilişim” konusu da Türkiye’de ilk kez bu kurultayda irdelendi. Özürlüler için bilişim teknolojilerinin kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak üzere konunun tüm taraflarını bir araya getiren bu panelde, özürlüler ile bilişimin birlikteliğine dikkat çekildi ve gelecekte özürlülerin yaşamlarını kolaylaştırmak için bu konudaki AR-GE çalışmalarını teşvik etmeye yönelik görüşler dile getirildi. Oturumun renkli siması da Ses sanatçısı Metin Şentürk idi.

ÜLKE GÜVELİĞİ PANELİ

Panelde, Özellikle, 1990’lı yıllarla birlikte bilgi ve iletişim teknolojisinin hızla yaygınlaşması; dünyada mal, hizmet, sermaye ve fikir hareketlerinin serbest ve hızlı dolaşımı çerçevesinde ülkelerin başta ekonomik, güvenlik ve kültür olmak üzere çeşitli alanlarda birbirine daha bağımlı hâle gelmeleri sonucunda bütün ülkelerin, küresel sorunlar karşısında ortak değer, yaklaşım ve tavırlar benimsemeye zorlandıkları gerçeğinden hareketle Türkiye’nin ülke güvenliği kavramında hangi noktada olduğuna ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Network centric (ağ merkezli) savunma sistemleri üzerinde görüşlerin dile getirildiği bu platformda, ağ merkezli savunma sistemlerinin hem tasarruf sağlayacak hem de anında müdahale olanağı yaratacak olan nitelikleri vurgulandı.
BANKACILIK VE BİLİŞİM
Türkiye’de Bankacılık’ta bilişimin ileri düzeyde kullanıldığı vurgulanan panelde, bu alanda Türkiye’nin pek çok Avrupa ülkesinin önünde olduğu kaydedildi. “Ufkun ötesi” için, Biometrik tanıma sistemi (kart yerine iris, parmak izi vs. İle tanıma) ile ilgili bir sunum yapıldı.

HALICI BİLGİSAYAR BESTE YARIŞMASI

Bu yıl 14.’ncüsü düzenlenen Halıcı MIDI Bilgisayarlı Beste Yarışması’nın finali, Bilişim 07 açılış etkinliği olarak 14 Kasım akşamı Sheraton Otel Balo Salonu’nda yapıldı. Finalistlerin eserlerini canlı performansla sundukları gecenin sonunda Caner Gültekin’in ‘Peri Bacaları’ adlı eseri birinci seçildi.
Attila Özdemiroğlu, Garo Mafyan, İzzet Öz, Şeref Oğuz, Hakan Özer, Borga Parlar, Faruk Eczacıbaşı ve Emrehan Halıcı’dan oluşan yarışma jürisinin de hazır bulunduğu gecede dereceye giren eserler halk oylamasıyla belirlendi. Müzikal araştırma, yaratıcılık ve teknolojik farkındalığı artırma yolunda yapılan yarışmanın finalinde dereceye giren eserler şunlar oldu:

Dereceye Giren Sanatçılar ve Eserleri:
Birinci : Caner GÜLTEKİN – Peri Bacaları
İkinci : Serdar KASTELLİ – Diploma
Üçüncü : Evren KALAYCIOĞLU – Aurora Borealis

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu