300 köye daha mobil genişbant hizmeti gidecek

Mobil haberleşme altyapısı olmayan bölgelere, altyapı götürülmesine yönelik üçüncü faz çalışmalar kapsamında 2021 yılında 300 yerleşim yerine daha mobil haberleşme altyapısı götürülecek. 

Mobil haberleşme altyapısı olmayan bölgelere, altyapı götürülmesine yönelik üçüncü faz çalışmalar kapsamında 2021 yılında 300 yerleşim yerine daha mobil haberleşme altyapısı götürülecek. 

AA muhabirinin, 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndan derlediği bilgiye göre, yüksek hızlı ve kaliteli erişim imkanı sunan sabit ve mobil geniş bant altyapıları yaygınlaştırılacak, fiziksel altyapıların ortak kullanımı teşvik edilecek.

Altyapı götürülen köy 2.638 

Nüfusu 500’ün altında kalan yerleşim yerlerine mobil haberleşme şebekesi götürülmesi amacıyla Evrensel Hizmet Kanunu kapsamında bugüne kadar 1796 yerleşim yerine GSM hizmeti götürüldü. Faz1 olarak nitelendirilen ve Turkcell’in yürüttüğü projenin devamında yine Turkcell ile bir anlaşma imzalanarak bu yerleşim yerlerine mobil genişbant altyapısı götürülmesi de 2017 şubat ayında sözleşmeye bağlandı.

Faz2 kapsamında ise 13 Mart 2017’de gerçekleştirilen ihale kapsamında 1.472 yerleşim yerine daha mobil genişbant altyapı götürülmesi hedeflendi. Avea (Günümüzde Türk Telekom Mobil) ve Vodafone Türkiye’nin 587 milyon lira bedelle almış olduğu ihalede, 36 ayda tüm köylere altyapı götürülmesi amaçlanıyordu. Ancak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü’nün projelere ilişkin sayfasında, henüz 842 yerleşim yeri için projenin tamamlandığı belirtiliyor. 36 aylık proje süresi aşıldığı halde 630 köye ulaştırılamayan hizmete karşılık üçüncü faz kapsamında 300 köye daha hizmet götürülmesi Cumhurbaşkanlığı 2021 Yıllık Programı’nda yer aldı.

2018’de 524 milyon lira harcandı

Şimdiye kadar, nüfusu 500’ün altında bulunan 2 bin 638 köye Faz1 ve Faz2 kapsamında ulaştırılan mobil habekleşme ve mobil genişbant projeleri için 2018 yılı için toplam 523 milyon 881 bin 347 lira ödeme yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Mali Durum ve Beklentiler 2020 raporunda belirtildiği üzere projeler, Evrensel Hizmet Kanunu çerçevesinde gerçekleştirildiği için bu hizmetler için yııllık olarak Evrensel Hizmet Net Maliyeti belirleniyor ve bu maliyet üzerinden projeyi gerçekleştirilen kurumlara ödeme yapılıyor. İlgili projelerin 2019 yılı net maliyet hesapları ise henüz gerçekleştirilmedi.

Hedefler iddialı

  • Cumhurbaşkanlığı Yıllık Yatırım Planı’na dahil edilen diğer Bilgi ve İletişim teknolojileri hedefleri ise şöyle yer alıyor;
  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yürütülecek çalışmalar kapsamında, elektronik haberleşme altyapısı kurulumuna ilişkin izin ve geçiş hakkı süreçleri etkinleştirilecek.
  • Yüksek hızlı ve kaliteli geniş bant elektronik haberleşme altyapılarının ülke çapında yaygınlaştırılmasına yönelik elektronik haberleşme bilgi sistemleri, fiber ağ, baz istasyonları, geçiş hakkı ve tesis paylaşımı konularında düzenlemeler yapılacak.
  • Baz istasyonlarına yönelik kira bedellerinin düşürülmesi için yürütülen çalışma tamamlanacak.
  • Geçiş hakkı ve baz istasyonu ruhsat konusuna ilişkin mevzuat çalışmaları sona erdirilecek.
  • Geçiş hakkına ilişkin usul ve esaslarda ihtiyaç duyulan değişiklikler yapılacak.
  • Baz istasyonu ruhsatı konusunda İmar Kanunu’nda yapılacak değişikliğin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ikincil mevzuat taslağı hazırlanacak.
  • Elektronik haberleşme sektöründe, hizmette ve altyapıda yakınsamanın etkileri, teknolojik gelişmeler ile arz ve talep dinamiklerindeki bölgesel farklılıklar dikkate alınarak değerlendirilecek.
  • Bu kapsamda, 5G yol haritası uygulamaya alınacak, Mobil Genişbant Spektrum Stratejisi tamamlanacak, 5G teknolojisine geçiş kapsamında test faaliyetlerine ilişkin düzenleme çalışmaları yapılacak.

Türk Telekom, Vodafone ile 1.472 kasabaya altyapı kuracak

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu