3G abonesi 20 milyona dayandı Qualcomm Türkiye’ye konuşlandı
Qualcomm CEO’su Paul Jacobs 2011 yılında şirket için 2G’den 3G’ye geçiş, gelişmekte olan pazarlar, akıllı telefonlar, yeni cihaz kategorileri ve ileri teknolojileri büyüme alanı olarak görürken gelişmekte olan pazarlardan Türkiye’de ofis açma kararı aldı. Ağustos 2009’da 3G lansmanının yapıldığı Türkiye’de geçen 1,5 yıllık süre içerisinde 3G abone sayısının 20 milyona dayandığına dikkat çeken Qualcomm Dünya Pazarlama Başkanı Bill Davidson Türkiye bizi ve tüm dünyayı bu hızlı büyüme ile oldukça etkiledi ve Türkiye’de yatırım kararı aldık. Akıllı cihazlar ve hızlı mobil internet gelişmekte olan pazarlar için oldukça önemli.İhtiyaçları yerinde tespit edip ona göre ürün geliştirmek istiyoruz dedi. Ekonomik krizin yaşandığı 2009 ve 2010 yıllarında tüm pazarın küçülmesine rağmen 3G pazarının yüzde 9 büyüme kaydettiğini belirten Davidson önümüzdeki dönemde bu büyümenin devam etmesini beklediklerini ve önlerinde çok daha büyük fırsatlar olduğuna dikkat çekerek “Özellikle gelişmekte olan pazarlarda 3G teknolojisi büyük önem taşıyor. Akıllı cihaz fiyatları pahalı gibi gözüküyor ama fiyatlar aşağılara iniyor. Hindistan’da internete henüz erişmemiş milyonlarca kullanıcı var. Bu kişilerin bilgisayar, cep telefonu, fotoğraf makinesi, GPS, kamera gibi cihazlara tek tek sahip olamayacakları açık. Ancak akıllı bir cep telefonu ile bunların hepsine sahip olabilirler. Gelişmekte olan pazarlarda çok daha büyük potansiyel bulunuyor” dedi.
Akıllı telefon pazarının geleceğine ilişkin öngörülerini de sıralayan Davidson “Kullanıcılar cep telefonunda henüz işletim sistemi tercihinde bulunmuyor. Çoğu kullanıcı için bu gereksiz bir detay. Kullanıcı sadece kolay kullanıma bakıyor. Önümüzdeki dönemde sıradan cep telefonlarının pazardan tamamen çıkacağını ve tümünün akıllı telefonlar olacağını söyleyebiliriz. Ancak bunun için biraz daha zamana ihtiyaç var. Biz Qualcomm olarak 2G,3G ve 4G şebekelerinde sorunsuz olarak çalışabilecek tüm özellikleri barındıran işlemciler geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
QUALCOMM TÜRKİYE’DE
Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan ise 3G`nin 2009 yilinda Turkiye`de lansmani yapildigindan beri bugun yaklasik 20 milyon 3G abonesine ulaşıldığının altını çizerek 1.5 senede ulaşılan bu rakam Avrupa`daki en hızlı 3G abonelik gelisiminin Turkiye`de olduğunu gosteriyor. Ayrica ekim 2008`lerde aylık 20binlerde olan akıllı telefon satış adetleri günümüzde bu rakamın 8-9 katına yakın artış gösterdi. Bu hızda bir buyume, Turkiye`yi Qualcomm icin onemli pazarlardan birisi yapıyor dedi.
Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan, 9 sene Amerika Silikon Vadisi’ndeki teknoloji tecrübesi sonrasi Turkiye`ye kesin dönüş yaptı. Nokia`da 3-4 sene calistiktan sonra 4 ay once Qualcomm`un Turkiye operasyonunu kurmak icin Genel Müdür olarak seçildi. İleriki dönemde Türkiye ofisinin Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu ülkelerini yönetecek merkez olması planlanıyor.
BİR BAKIŞTA QUALCOMM
2010 yılı sonunda 11 milyar dolar ciroya sahip ABD San Diego merkezli şirket dünyanın 140 ülkesinde faaliyette bulunuyor ve her yıl cirosunun yüzde 25’ini AR-GE faaliyetleri için ayırıyor. Elinde 10 binin üzerinde küresel patente sahip olan şirket teknoloji lisanslarını kiralayarak ve ürettiği akıllı telefon işlemci setlerini operatörlere satarak kazanç elde ediyor. 2010 yılında 400 milyona yakın işlemci seti satışı gerçekleştiren Qualcomm’un işlemcileri 2010 yılında dünyadana lansmanı yapılan 745 yeni cihazda kullanıldı. Google’ın Android işletim sistemli akıllı telefon pazarıda yüzde 50’nin üzerinde pazar sahibi olan Qualcomm Microsoft Windows Phone, HP WebOS gibi yeni platformlarda çıkan cihazların tamamı için işlemci üretiyor. Halen 1 milyar 3G kullanıcısının olduğu dünyamızda 2014 yılına kadar 2.8 milyar kullanıcının 3G kullanıcısını olmasını bekleyen Qualcomm Snapdragon isimli işlemcisi ile de cep telefonlarının neredeyse bir bilgisayar kadar güçlü olmasını sağlıyor. Şimdiye kadar 75 farklı üründe kullanılan bu işlemci üretim halindeki 150 cihazla da hayatımıza girmeye hazırlanıyor.