66,7 milyar lira ciro 165 bin kişiye iş olanağı sağlıyor

Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD), Türkiye’de bilgi ve iletişim sektörleriyle ilgili güvenilir bilgi elde etme ihtiyacını karşılama ve kamuoyuna bilişim sektörü ile ilgili doğru bilgiyi sağlama misyonuyla başlattığı “Bilişim Sektörü Verileri-Bilgi Merkezi Projesi”nin ilk çıktıları, BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer ve BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko’nun katılımı ile  kamuoyu ile paylaşıldı.
TÜBİSAD Olağan Genel Kurulu kapsamında düzenlenen toplantıda, bilgi ve iletişim teknolojileri ile yeni medya sektörüne ilişkin 2011 yılı verilerini paylaşan TÜBİSAD Bilgi Merkezi Komisyonu Başkanı Mustafa Çağan, 100’e yakın dernek üyesinin online ankete verdiği yanıtlardan yola çıkarak Türkiye bilişim sektörünün büyüklüklerinin ortaya çıkartıldığını söyledi. Çağan, Gfk Türkiye, Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun da (BTK) çalışmaya önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.  

CİRO

Çağan’ın verdiği bilgilere göre, Türkiye bilişim sektörünün 2011 yılında büyüklükleri şu şekilde sıralandı:
Türkiye’de 2011 yılında donanım, yazılım ve hizmet, elektronik haberleşme, e-ticaret, savunma sanayi, çağrı merkezi, mobil cihazlar pazarlarının  toplam cirosu 66.7 milyar TL
Pazar  bazında 2011 yılında büyüklükleri ise şöyle oluştu:
 Donanım Pazarı: 8.9 milyar TL
Yazılım ve Hizmet Pazarı: 4.2 milyar TL
Elektronik Haberleşme Pazarı: 27.6 milyar TL
E-ticaret: 18.4 milyar TL
Savunma Sanayi Yazılım ve Hizmet Pazarı : 0.6 milyar TL
Çağrı Merkezleri : 1.8 milyar TL
Mobil Cihazlar Pazarı: 4.9 milyar TL

İSTİHDAM
Donanım, yazılım ve hizmet, elektronik haberleşme, e-ticaret, savunma sanayi, çağrı merkezi 2011 yılı toplam istihdamı ise 164 bin 412 kişi oldu. En fazla istihdam 55 bin kişi ile çağrı merkezlerinde gerçekleşti. En fazla istihdam sağlayan ikinci sektör ise 36 bin 565 kişi ile elektronik haberleşme pazarı  oldu. İstihdamda kadın oranının en yüksek olduğu alanlar yüzde 70 ile  çağrı merkezleri ve yüzde 40 ile bilgi teknolojileri sektörü oldu. En fazla üniversite mezunu istihdamı %64   ile elektronik haberleşme pazarında , üniversiteli çalışan oranı ise yüzde 60 ile çağrı merkezlerinde. Veriler, bilişim sektörü işgücünün eğitim düzeyi yüksek, nitelikli bir yapısı olduğunu ortaya koyuyor.  

İHRACAT
TÜBİSAD verilerine göre 2011 yılında Türkiye bilişim sektörünün toplam ihracatı 732,6 milyon TL   olarak gerçekleşti. Bu ihracatın 455.9 milyon TL’lik tutarı yazılımda, 117.6 milyon TL’si  donanımda, 159 milyonu ise savunma sanayii de gerçekleşti.  Bu veriler, Türkiye bilişim sektörünün ihracatta önemli bir payı olduğunu gösteriyor.

TEŞVİKLER
Çalışma, bilişim sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin teşviklerden yeterince yararlanamadığını gösterdi. 2011 yılında, çalışmaya katılan TÜBİSAD üyesi firmaların %34’ünün teşviklerden faydalandığı ve  21 şirketin  sadece 34.3 milyon TL teşvik kullandığı belirlendi.

BÜYÜME BEKLENTİSİ
Ankete katılan TÜBİSAD üyelerinin yüzde 53’ü 2012 yılında bilişim sektöründe yüzde 6 ile 10 arasında büyüme beklediklerini ve büyüme de  özel sektör ve kamu yatırımlarının etkili olacağını ifade etti.

SORUNLAR
Üyeler sektörün çözüm bekleyen başlıca sorunlarını ise şöyle sıraladı:
Nitelikli iş gücü açığı
Sektördeki yüksek vergi ve karmaşık vergi yapısı
Girişim sermayesi eksikliği
Fiyat odaklı kamu ihale politikaları
Ar-Ge teşvikleri ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan sorunlar
Fikri mülkiyet hakları ile ilgili düzenlemelerin yetersizliği
Üniversite sanayi işbirliğinin yetersizliği
Dış ticaret mevzuatı uygulamaları sorunları
Dış kaynak kullanım yetersizliği
Çağan TÜBİSAD’ın, bilişim sektörü verilerini düzenli olarak kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğini söyledi.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu