ABD senatosu çip üretimini artıracak yasayı onayladı

ABD senatosu CHIPS olarak bilinen çip teşvik yasasını onayladı. Yasa 52 milyar dolarlık sübvansiyon ve 24 milyar dolarlık vergi indirimi öngörüyor.

ABD senatosu, yarıiletken üreticilerine rekabet ve üretim imkanı tanıyacak yasayı onayladı. Kamuoyunda CHIPS olarak bilinen yasa tasarısı 27 Temmuz Çarşamba günü senatodan geçti. Perşembe günü ABD Temsilciler Meclisi’nden de geçmesi beklenen yasa tasarısının önümüzdeki hafta içinde ABD Başkanı Joe Biden tarafından onaylanarak yürürlüğe girecek.

250 milyar dolarlık paket

Yasa, ABD’deki yarı iletken üreticilerinin yeni kuracağı fabrikalar için 52 milyar dolarlık sübvansiyon ve 24 milyar dolarlık bir vergi indirimi teşviği içeriyor. Ayrıca, Çin ile rekabet konusunda da önümüzdeki beş yıl içerisinde AR-GE çalışmaları ve bilimsel araştırmalar için 170 milyar dolarlık bir destek içeriyor.

Çip krizine çare olacak

Söz konusu yasanın, global çip krizine çare olması bekleniyor. Yaşanan çip krizi dolayısıyla otomotiv endüstrisi ve tüketici elektroniği sektörleri  başta olmak üzere, savunma ve havacılık sektörleri de olumsuz yönde etkileniyor. General Motors, yaptığı açıklamada çip tedariği sorununa bağlı olarak çoğunluğu kamyon ve SUV olmak üzere 90.000 yarım kalmış taşıtın tamamlanmayı beklediğini belirtti.
Dünyanın en büyük işmemci üreticisi Intel’in CEO’su Pat Gelsinger senatodaki oylaması sonrasında sosyal ağ hesaplarından yaptığı paylaşım ile bu yasanın ABD’nin yarıiletken endüstrisindeki liderliğini daha da ileriye taşımaya yardımcı olacağını belirterek temsilciler meclisinin de yasayı hızlıca onaylamalarını beklediğini dile getirdi.

Ülke Pazar
Payı (%)
Amerika Birleşik Devletleri 54.00%
Güney Kore 22.00%
Tayvan 9.00%
Avrupa 6.00%
Japonya 6.00%
Çin 4.00%
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu