Apple’a 13 milyar Euro’luk vergi şoku
Avrupa Birliği Adalet Divanı, AB Komisyonu'nun Apple ve Google hakkındaki şikayetlerini karara bağladı. Apple'a 13 milyar Euro vergi cezası, Google 2.4 milyar Euro idari ceza onandı.
Avrupa Birliği’nin en üst düzey mahkemesi, 2016 yılında başlayan Apple-İrlanda vergi skandalında nihai kararını verdi. Apple 13 milyar Euro vergi ödeyecek. Mahkeme, ayrıca Google’ın da 2.4 milyar Euro ceza ödemesi gerektiğine hükmetti.
Daha dün gerçekleştirdiği yeni ürün lansmanları ile dikkatleri üzerine toplayan Apple, sabahına 13 milyar Euro, 14.3 milyar dolar vergi cezası ile yüzleşti.
Apple’ın duyurusunu yaptığı ve 799 dolardan başlayan satış fiyatlarına sahip yeni iPhone 16 serisinden yaklaşık 16 milyon adet sattığında İrlanda’ya olan vergi borcu ödeniyor. Apple, sadece iPhone ürün gamından yılın başından bugüne kadar 155 milyar dolar gelir elde etti.
Lüksemburg merkezli AB Adalet Divanı’nın kararı ile 2016 yılında başlayan vergi davası nihayetinde Apple aleyhine sonuçlandı. iPhone üreticisi, 2020 yılında AB’nin Genel Mahkemesi’nin Apple’ın borçlu olduğu vergileri ödemesi için verdiği emri iptal ettiğinde uzun süredir devam eden İrlanda davasında üstünlük sağladı. Ancak Apple, geçen yıl Kasım ayında AB Adalet Divanı’nın baş hukuk danışmanının bu kararın hukuki hatalarla dolu olduğunu öne sürerek iptal davası açması Apple için rüzgarı tersine çevirdi.
Google’a da 2.4 milyar euro ceza onandı
Adalet divanı, Google davasında da AB Komisyonu lehine karar vererek, Google’ın 2.4 milyar Euro ceza ödemesine hükmetti. AB, 2017 yılında Google’ın arama motorundan gelen sonuçlarda kendi Google Alışveriş hizmetini tercih ederek baskın konumunu kötüye kullandığını tespit ettikten sonra bu cezayı kesmiş ancak Google itiraz etmişti.
Bu, Google’ın Avrupa’da aldığı tek ceza değil.Şirket, 2017 ve 2019 yılları arasında AB rekabet kurallarını ihlal ettiği için yaklaşık sekiz milyar euro değerinde rekor cezalarla vuruldu.
Google’ın başı ABD’de de belada
Google’ın yasal baş ağrıları, genel merkezi ABD’de de devam ediyor.
ABD’de, hükümetin Google’ı çevrimiçi reklamcılığa hakim olmak ve rekabeti engellemekle suçladığı bir duruşma Pazartesi günü başladı.
Bu, geçen ay bir ABD hakiminin Google’ın arama motoru ile tekelini koruduğuna hükmetmesinin ardından geliyor.
Google’ın sözde reklam teknolojisi – insanların hangi çevrimiçi reklamları gördüğüne ve bunların ne kadarına mal olduğuna karar veren sistem – dünya çapındaki düzenleyiciler için özellikle endişe verici bir alan.
Brüksel, geçen yıl yaptığı ön bulguda Google’ı çevrimiçi reklam pazarına hakimliğini kötüye kullanmakla suçladı ve ABD şirketinin adil rekabet sağlamak için reklam hizmetlerinin bir kısmını satmasını önerdi. Google’ın yanıt verme hakkı vardı ve soruşturma açık kaldı.
Ayrı olarak, İngiltere’nin rekabet gözetmeni Cuma günü, iki yıllık bir soruşturmanın ardından Google’ın çevrimiçi reklamcılık konusunda “rekabeti engelleme uygulamaları” kullandığı sonucuna vardı.