Avrupa Birliği 5G çalışmalarında Türk Telekom yine söz sahibi

Türk Telekom, Avrupa Birliği’nin 5G çalışmalarını başlatan Avrupa Network Teknoloji Platformu’nun (Networld2020) Yönetim Kurulu’na tekrar seçildi.Avrupa Birliği tarafından 5G’nin yol haritasını belirlemek üzere kurulan CROWD ve MOTO konsorsiyumlarında da yer alan tek Türk şirketi olan Türk Telekom, Avrupa Birliği’nin 5G çalışmalarına yön veren Avrupa Teknoloji Platformu’nun (Networld2020) Yönetim Kurulu’na tekrar seçildi. Üyeliği kapsamında Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu ile birlikte gerçekleştirilen yenilikçi çalışmaların içerisinde de yer alan Türk Telekom, 2013 yılında başlayan çalışmaları sonucu 5G yol haritasına yön veren küresel şirketler ile birlikte geleceğin teknolojilerinin geliştirilmesinde söz sahibi konumuna geldi.

Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany: “5G’ye giden yolda Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik etmeyi sürdüreceğiz”

Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Türk Telekom olarak mobil geleceğin temelini oluşturan 5G teknolojileri alanında Türkiye adına milat sayılabilecek adımlar atıyor; Türkiye’nin yerli 5G teknolojileri geliştirilmesi vizyonuna katkımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Ne mutlu bize ki uzun zaman önce başlattığımız bu çalışmalar küresel arenada başarılı sonuçlar vermeye ve uluslararası platformlar tarafından takdir görmeye devam ediyor. Bunun sonucunda Avrupa Birliği bünyesindeki 5G çalışmalarına yön veren Avrupa Teknoloji Platformu’nun (Networld2020) Yönetim Kurulu’na tekrar seçildik. Ayrıca Avrupa Birliği’nin 5G’de yol haritasını belirleyen uluslararası CROWD ve MOTO konsorsiyumlarında da yer alan tek Türk şirkeyiz. İştirakimiz Argela ile de 5G konusunda Avrupa Birliği’nin yol haritasını şekillendiren COMBO, ETSI, SPEED-5G gibi pek çok platformda yer alan tek Türk şirketi olduk. Diğer taraftan Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından başlatılan ve Argela’nın teknik yeterliliğe sahip tek şirket olarak yer aldığı MİLAT projesi ile de yerli 5G teknolojilerinin geliştirilmesi alanında sektörde öncü roller üstleniyoruz. 5G için sürdürdüğümüz Ar-Ge çalışmalarımız kapsamında bugüne kadar toplamda 26 adet patent başvurusunda bulunduk. Türkiye’nin lider iletişim ve eğlence teknolojileri şirketi olarak; Ar-Ge çalışmalarımız, üstün teknolojik altyapımız ve yatırımlarımızla ülkemizin dijital dönüşümüne liderlik etmeyi sürdüreceğiz.”

Argela Genel Müdürü Bülent Kaytaz: “5G alanındaki Ar-Ge çalışmalarımız sonucu patent başvuru sayımız 26’ya yükseldi

Argela’nın 5G konusunda fikri mülkiyet üretmeye devam ettiğini belirten Argela Genel Müdürü Bülent Kaytaz,Argela olarak, Telekomünikasyon ağlarının akıllandığı bu dönemde 5G için temel yapıtaşı niteliğinde olan ve bizim de vizyon olarak belirlediğimiz ‘Uçtan-Uca Programlanabilir Ağ’ konseptine uyumlu teknolojileri geliştirmeye devam ediyoruz. Bir süredir üzerinde çalıştığımız çözümlerimizden biri olan ProgRAN, 5G teknolojileri için ölçeklenebilir ve esnek mimarisiyle geleceğin mobil iletişim ihtiyaçları için yüksek kapasiteli, kişiselleştirilmiş ağ ve hizmet çözümleri sunulmasına olanak sağlayacak. ProgRAN ve yeni nesil Yazılım Tanımlı Ağlar ile Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi’ne 26 adet patent başvurusunda bulunduk; bu rakamı kısa süre içerisinde yeni başvurularla artırmayı hedefliyoruz. Son olarak, farklı boyutlarda ağlar ve uygulamalar için Yazılım Tabanlı Ağlar (SDN) ve Ağ Fonksiyonlarını Sanallaştırma (NFV) bazlı araçlar ve platformlar geliştiren On.Lab Konsorsiyumu’na da katıldık ve çözümlerimizle ON.Lab’ın iki büyük projesinde  aktif rol alıyoruz. Ürettiğimiz fikri mülkiyetin 5G standartlarına girmesi ve ülkemizin yazılım ve teknoloji konusunda milli çözümlerle ilerlemesi adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Avrupa Teknoloji Platformu’nda kurucu yönetim kurulu üyesi olarak 2013 yılından bu yana ülkemizi temsil eden Türk Telekom’u, şirketin teknoloji danışmanı Doç. Dr. Mustafa Ergen temsil etmeye devam edecek.

Avrupa Teknoloji Platformu Nedir?
Yeni nesil iletişim teknolojilerinin tasarımı ve geliştirilmesi için ikinci faz çalışmalarına başlayacak olan Avrupa Teknoloji Platformu, bu aşamada karasal mobil ağlarının kapsamadığı alanlarda uydu teknolojilerinden faydalanmaya odaklı faaliyet gösteriyor. Platformun yaptığı çalışmalar kapsamında 5G başta olmak üzere yeni nesil iletişim teknolojilerine uydu sistemlerini eklemeyi önceliklendiren araştırma-geliştirme çalışmaları, öncelikle otomobil üreticilerinin kesintisiz ve güçlü bağlantı ihtiyacını karşılamaya dönük olarak gerçekleştirilecek.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu