Bu değirmenin (yapay zekâ) elektriği nereden gelecek
OpenAI'ın kurucusu, Sam Altman enerji krizini ön görmüş ve enerji şirketine yatırım yapmıştı. Microsoft ise yapay zekâ için nükleer santral peşinde
Ben, geçtiğimiz yılın sonlarına doğru, yaklaşık bir sene önce Microsoft’un nükleer enerji santrali planını Dünya Gazetesi’ndeki köşemde Microsoft da “nükleer enerji” dedi başlığı ile kaleme almıştım.
O yazıda, Open AI CEO’su Sam Altman’ın, yapay zekânın sebep olacağı enerji krizini de öngörerek Helion isimli enerji şirketine yatırım yaptığından da bahsetmiştim.
Microsoft, 2028 yılından itibaren Helion’dan enerji satın almaya başlayacak. Ancak Microsoft, bunun ilerideki ihtiyaçlarına yeterli olmayacağını öngörerek bir nükleer program başlatmıştı. Bir sene önce bu programı yönetecek bir direktör için iş ilanı da vermişti.
Nükleer santral devreye girecek (mi?)
Microsoft, artacak enerji ihtiyaçları için ABD’nin Pennsylvania eyaletinde bulunan Three Mile Island olarak adlandırılan nükleer santralin yeniden devreye alınmasına sebep olacak 20 yıl süreli bir enerji satın alım anlaşmasına imza attı.
Three Mile Island’ın sahibi Constellation Energy, 2019 yılında ekonomik gerekçelerle nükleer santralin kapısına kilit vurmuştu.
Facianın izini silmek istiyorlar
Constellation Energy, Microsoft anlaşmasının bir parçası olarak nükleer santralin isminin de değiştirileceğini ve Crane Clean (Temiz) Energy Center isminin verileceğini açıkladı. Ancak, mart 1979’da Çernobil faciasından sonra dünyanın ikinci büyük nükleer felaketine sahne olan bu santralin ismi değişse de üreteceği enerji temiz olacak mı? onu bekleyip göreceğiz. Tabii 3.400 yeni iş olanağı sağlayacak ve 835 MW enerji sağlayacak olan santralin yeniden açılması için izin çıkarsa.
ABD elektriğinin %8’i veri merkezlerine
Goldman Sachs’ın bir araştırmasına göre 2030 yılına kadar ABD’de çalışan veri merkezlerinin enerji ihtiyacı yüzde 160 artış göstererek ABD’nin toplam ürettiği enerjinin yüzde sekizine karşılık gelecek. Uluslararası Enerji Ajansı’nın açıklamasına göre, hali hazırda dünya genelindeki veri merkezleri, üretilen toplam elektriğin yüzde bir ile 1.5’unu tüketiyor. Türkiye’de ise en büyük veri merkezlerine sahip olan Turkcell, Türkiye’nin elektriğinin binde üçünü tüketiyor. Türk Telekom’un sahip olduğu veri merkezleri ve bağımsız veri merkezleri de dikkate alınınca Türkiye’deki durum da pek farklı değil.
ChatGPT-4 Turkcell’in üç katı elektrik tüketti
Veri Bilimcileri Derneği’nin yaptığı analizlere göre 7 milyar parametreden oluşan bir Büyük Dil Modeli’ni (LLM) eğitmek için gerekli olan enerji miktarı 50 Megawatt/saat. Open AI’ın 175 milyar parametreden oluşan GPT-3’ü eğitilirken kullanılan enerji miktarı 1.287 MW/s. Türkiye’nin elektrik üretimi ve tüketiminde yeni rekorun kırıldığı 16 Temmuz 2024 tarihine göre Türkiye’nin toplam elektrik tüketiminin binde birine denk geliyor.
1.8 trilyon parametre ile eğitilen GPT-4’e harcanan elektrik miktarı ise Türkiye’nin günlük rekor tüketiminin yüzde biri. Yani, Turkcell’in enerji tüketiminin üç katından da fazla.
Şimdiye kadar en fazla parametre ile eğitilmiş olan Çinlilerin BaGuaLu yapay zeka sistemini eğitmek için kullanılan parametre sayısı, 174 trilyon. Yani GPT-4’ün tam 100 katı. Yani, Türkiye’nin bir günlük enerji tüketimi kadar.
Her geçen gün yapay zekaları eğitmek için kullanılan parametre sayısı artıyor, enerji tüketimi de. Peki nereden gelecek bu değirmenin suyu? Yapay zekayı eğitmek için, kullanmak için gerekli olan elektrik?