Büyük lokma ye, büyük laf söyleme

Aradan geçen yıllar insanları bazen ben nasıl olmuş da bunu söylemişim dedirtir. Baktım geçenlerde kim ne demiş diye ne güzel kayıtlar var 1800 lerden bu yana epey iddialı sözler söylenmiş… Dün dündür bugün de bugünü bize öğreten politikacımız bu sözü de yine bu topraklarda ondan yüzlerce yıl evvel yaşamış konuşmacılardan ödünç almış. Acaba aşağıda andığımız kişilerde aynı söylemde bulunurlar mıydı şimdi? The Phonograph has no value -Edison 1880 (Fonografın hiç bir değeri yoktur)
Yıllar geçti 78 devir plaklar, 45 devirlik single plaklar, ardından 33 devir longplay, CD ler, DVD ler derken MP3 ve şimdi de I-POD bunlardan en çok kim para yaptı derseniz. Şarkıyı icra edenler mi, saz arkadaşları mı, güfteyi yazanlar mı, besteyi yapanlar mı, kayıt stüdyolarını kiraya verenler mi, toptancılar mı, satış noktaları mı? En büyük kısım dağıtımda kaldı. Evet fonografın katma değeri vardı ve bir çok insan bundan ekmek yedi.

Everything that can be invented has been invented -Patent Bürosu Müdürü 1899 (icat edilebilecek herşey icat edilmiştir)
1900lerden bu yana neler icat oldu diye baktığınızda o dönem hiç olmayan işlerin bile ortaya çıktığını görüyoruz ama temel aynı birileri üretiyor, birileri taşıyor, birileri satıyor birileri tüketiyor. Bu zincirde çok farklı ürünler çıkıyor. 80li yıllarının başında ABD de büyük bir çalkantı vardı, ABD pazarı Japonlara kaybediyor diye. Japon motorları istila etmişti ABD yi Harley çok ama çok zor durumdaydı. Kimi milletvekilleri çift taraflı oynamış ve Harley kaybetmişti. Ama sonrdan büyük bir destek ile Harley yeniden doğdu. Bu sefer varlıklı kesimin motoru oldu. Yazılım endüstrisi geldi ve “stupid money” yine ABD ye aktı.

There is no reason for any individual to have a computer in their home – Ken Olson DEC 1977 (Bireylerin evinde bilgisayar olması için hiç bir neden yoktur)
Bilgisayar artık evleri bırakın ceplerimizde dolaşmaya başladı. Gerçekten onu olması gerektiği gibi kullanıyor muyuz derseniz. Kesinlikle hayır! Lüks tüketim, Excel gibi bir ürünü sadece kerrat cetveli olarak kullanabilen insanların önüne yazılım diye koymak fevkalade bir israftır. Neden? Yok ama pazarlama tüketimi artırmak zorundaydı Ken, bu yüzden de ihtiyacı olmayan ürünleri tüketici aldı, almaya devam edecek. Bu ikna meselesi malumun, altında donu yoktur giymeye tahteravan ile gider gezmeye (aslında daha farklı söylenir ama…)

Internet is another hype, Browser also… -Bill Gates, Microsoft 1994 (Internet bir modadır, browser da öyle)
Netscape in pazardaki büyümesini önce algılamayan Gates bu söyleminden yaklaşık altı ay sonra bambaşka kulvara girdi. Hatta internet explorer’ı işletim sisteminin içine gömerek verdi ve bu yüzden epey kişiyi kızdırdı mahkemelik oldu. Oysa o moda sayesinde dünya birbirleri ile iletişimde ve bundan kazanç sağlayan yine MicroSoft. Internet hayatımızın bir parçası oldu, alışverişden tutun seçimlere kadar birçok işi Internte üzerinde browser yardımı ile yapıyoruz değil mi?

Eh ne demişler büyük lokma ye, büyük söyleme…

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu