Deprem bölgesinde 1.5 milyarlık telekom faturası karar bekliyor
Yaklaşık 15 milyon telekom abonesinin bulunduğu deprem bölgesinde abonelerin aylık 1.5 milyar liraya ulaşan fatura tutarlarının akıbeti henüz netleşmedi.
Geçen hafta yaşanan ve 10 ilde büyük yıkıma sebep olan deprem felaketinde hizmet vermekte zorlanan telekom şirketlerinin bölgedeki kullanıcılarına yönelik faturaları da çözülmesi gereken sorunların başında gösteriliyor. Operatörler, ilk etapta bazı açıklamalar yaparken son olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da şirketlerin bir aylık faturalarını almayacaklarını duyurdu. Ancak henüz resmi bir karar yok.
Deprem bölgesi abone sayısı
BTK verilerine göre, 2021 yıl sonu itibarıyla depremde yıkıma uğrayan 10 ilimizde
1 milyon 200 bine yakın sabit telefon abonesi,
11 milyon 500 bine yakın mobil abone
2 milyona yakın da sabit internet abonesi bulunuyor.
Mobil abonelikler, faturalı ve ön ödemeli olabiliyor. Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone Türkiye’nin mali sonuçlarında paylaştığı bilgilere göre faturalı aboneler, toplam abonelerin yaklaşık yüzde 65’ini oluşturuyor.
Abone başına fatura
Türk Telekom’un üçüncü çeyrek 2022 verilerine göre sabit telefon hizmetlerinden abone başına ortalama geliri 26.3 TL, Sabit İnternet hizmetlerinde 84.8 TL ve Mobil hizmetlerde faturalı abonelerinden geliri ortalama 65.4 TL.
Turkcell, sabit internet hizmetlerinden yine üçüncü çeyrek 2022 verilerine göre abone başına ortalama 100.8 TL, faturalı hizmet alan mobil abonelerinden ise ortalama 92.7 TL gelir elde ediyor.
Vodafone Türkiye’nin mobil faturalı abonelerden elde ettiği gelir aynı dönemde 79.8 TL ancak yıl sonu açıklamalarına göre bu rakam 89.4 liraya yükselmiş. Türk Telekom ve Turkcell’in de yıl sonu abone başına gelirlerinin yüzde 10-15 aralığında arttığı varsayılabilir. Ayrıca şuan 2023 yılı ilk çeyreğindeyiz. Operatörlerin bu dönem ortalama gelirleri de enflasyonist ortamda daha da yükseldi.
Aboneye ulaşan, aboneninin ödemesi gereken faturaya ise %18 KDV %10 Özel İletişim Vergisi ve aylık 9,43 TL Telsiz kullanım ücretleri de ekleniyor.
Bir aylık fatura 1.5 milyar lira
Mevcut abone başına gelir rakamlarının enflasyonist ortamda bu rakamların en az yüzde 25 üstünde olduğunu, üstüne binen yüzde 28 vergiyi ve yaklaşık fatura tutarının yüzde 10’unu oluşturan telsiz kullanım ücretini ne eklediğimiziz zaman hesaplayacağımız tutara yaklaşık yüzde 65 daha ilave edilmesi, deprem bölgesindeki kullanıcıların aylık fatura tutarını daha net ortaya koyacaktır.
1.2 milyon sabit ses abonesinin faturası 32 milyon liraya yakın.
2 milyon sabit internet abonesinin faturası (TT 84.8 TL ve Turkcell 100.8 TL ortalamasını 90 TL aldım) 180 milyon lira.
11 milyon 500 bin mobil abone. 2021 sonu rakamı. Bunu 12 milyona güncelleyelim. Yüzde 65’inin faturalı olduğunu varsayalım. 7.8 milyon faturalı mobil abone. Türk Telekom’un 65.4 TL, Turkcell’in 92.7 TL ve Vodafone’un 79.8 TL ARPU rakamlarını da ortalama 80 TL olarak belirleyelim. 624 milyon lira yapıyor.
Üç rakamı toplarsak ulaşacağımız tutar 836 milyon lira. Buna vergiler ve rayiç fiyatların toplamı için belirlediğimiz yüzde 65 güncelleme katsayısı ile çarparsak ortaya çıkan 1.4 milyar lira oluyor. Buna TV platform işletmecilerinin, irili ufaklı diğer internet servis sağlayıcılarının, sabit telekom hizmetleri şirketlerinin ve Turksat Kablonet abonelerinin faturalarını eklediğimizde rakam 1.5 milyar lirayı geçiyor.
Faturalar iptal edilecek mi?
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın AFAD merkezinde deprem ile ilgili yaptığı bilgilendirme toplantısında operatörlerin, deprem başından itibaren geçecek bir aylık sürede oluşacak hizmet faturalarını sileceğine dair bir açıklama vardı. Bu açıklamaya ilişkin resmi bir bilgilendirme henüz yapılmadı. Resmi karar alındığını da düşünmüyorum. Ancak, elbette alınır. Operatörler zaten önceliklerinin deprem bölgesinde bir hafta sonra bile tam kapasiteye ulaşamayan altyapının kabul edilebilir bir seviyeye ulaşmasının öncelikleri olduğunu, fatura, ödeme gibi konular gündemde olmadıklarını tekrar tekrar açıkladılar.