Deva Partisi “Yarına Eylem Planı” adı altında bilişim eylem planı stratejisini açıkladı

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Yarına Eylem Planı tanıtım toplantısında iktidara geldikleri takdirde yapılacak bilişim icraatlerini zaman dilimleri ile açıkladı.

Deva Partisi “Yarına Eylem Planı” adı altında bilişim eylem planı stratejisini açıkladı. Lansman sonrasında bir grup gazeteci ile yemekte buluşan Ali Babacan ve kurmay ekibi, gündeme ve eylem planına ilişkin soruları cevaplandırmaya çalıştı. Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın ile birlikte eylem planına ilişkin yemekte ben de plandaki uyuşmazlıkları sordum.

Eylem planında Dijital Dönüşüm ile ilgili ayrı bir bakanlık kurulması listeye konulmuş. Ancak hemen onun altında da halen Cumhurbaşkanlığı altında yer alan Dijital Dönüşüm Ofisi’nin de geçilmesi öngörülen parlamenter sistemde Başbakanlığa bağlanması öngörülüyor.
Hangisi olacak? diye sordum. Burak Dalgın, ayrı bakanlıkların ilişkili işlerinin koordinasyonunun bakanlıkta, stratejinin ise başbakanlık altındaki dijital ofiste olacağını söyledi. Yine bir çift başlılık öngörülmüş. Bana çok anlamlı gelmedi.

Türk Telekom Lisansı

Telekom sektörü ile ilgili olarak Türk Telekom’un süresi 2026’da sona erecek lisansının masaya yatırılması ile ilgili bir madde var. Türk Telekom lisansında, ne gibi bir sorun gördüklerini, neden bunun masaya yatırılmasına ihtiyaç duyulduğunu sordum.
Lisans süresinin bitmesine 5 yıl kaldığı için Türk Telekom’un yatırım yapmamayı tercih ettiğini, yatırımların yeniden başlaması için lisans süresinin ele alınması gerektiği cevabımı aldım. Ancak, BTK raporları ve şirketlerin mali bilançolarına bakıldığında Türk Telekom, Türkiye’de en çok yatırım yapan operatör. Bu bilgiyi paylaştım. Ancak iddiaları baki kaldı. Sanırım, bu konuyu çok analiz etmemişler, somut veriler yerine ortada konuşulan hurafeler üstünden bir strateji, hedef ortaya koyup eylem planına iliştirmişler. Ayrıca, Türk Telekom lisansı yatırıma engel bir sorun ise aynısı mobil operatörler tarafında da var. 2G hizmetleri ile ilgili lisans süreleri Türk Telekom işletme lisansından önce sona eriyor. Mobil tarafta da lisansları bir sorun olarak görüp görmediklerini sordum. Mobil tarafta bir sorun yokmuş. Sadece, Türk Telekom altyapı lisansı sorunmuş.

5G Stratejisi

5G ile ilgili olarak da eylem planında, ivedilikle 5G lisans ihalesinin yapılması maddesi var. Mevcut iktidar 5G konusunda, daha önce 4G’de olduğu gibi ayrı bir yetki lisansı vermek yerine, sadece ihtiyaç duyulan frekansların tahsisine yönelik bir ihaleden bahsediyor. Deva Partisi, 5G için ayrı bir lisanslama ihalesi mi yapmayı planlıyor? sorusunu yönelttim. Bu konuda net bir cevap alamadım.
5G lisansının, Türk Telekom’un durumunun ve 5G için gerekli olan 1 milyon kilometre fiberin bir bütün olarak ele alınması yaklaşımını benimsediklerini öğrendim. Kendilerine, 5G geçişi için 1 milyon kilometre fiber altyapıya, her sokağa fiber bağlantısına değil, baz istasyonlarının fiber ile buluşmasının yeterli olacağı bilgisini ilettim. Pek kulak asmadılar.

Yarına Eylem Planı

Deva Partisi’nin açıkladığı “Yarına Eylem Planı”nda girişimcilik, startuplar, teknolojik ürünlerin üzerindeki vergi yükü gibi konular da bulunuyor. Meraklısı için Eylem Planındaki maddeler şöyle

Hedef

Sorumlu Bakanlık

İlişkili Kuruluşlar

Yapılacak İşlem Türleri

Açıklama

Süre

Gençlere ücretsiz internet erişimi, öğrencilere teknolojik ekipman ve yazılım desteği sunacağız.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Milli Eğitim Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, YÖK, Telekom Operatörleri

Ödenek Tahsisi

Fırsat eşitliği ve uzaktan eğitim süreçlerinde yaşanan adaletsizlikleri bertaraf etmek amacıyla, özel sektörle birlikte başta öğrenciler olmak üzere, 6-25 yaş arası tüm gençlere bedava internet hizmeti sunacağız. Öğrencilere gelir düzeylerine göre teknolojik ekipman ve yazılım desteği sağlayacağız.

90 gün

İnternet erişiminin

ve dijital cihazların üzerindeki vergi yükünü indireceğiz.

Hazine ve Maliye Bakanlığı

Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Konseyi Başkanlığı, TBMM

Vergi indirimi

İnternete erişimin ve bilgisayar, tablet, oyun konsolu gibi dijital cihazların üzerindeki vergi yükünü indireceğiz.

90 gün

Bilim, teknoloji ve yazılım gibi alanları eğitimin her seviyesine dahil ederek müfredatı çağa uygun hale getireceğiz.

Milli Eğitim Bakanlığı

TBMM

Hukuki ve İdari Düzenleme

Veri okuma, sosyal medya okur yazarlığı ve güvenli internet kullanımını ilköğretimden itibaren, her yaş grubuna uygun seviyelerde, müfredata koyacağız. Liseden mezun olan her gence algoritma ve temel kodlama bilgisine sahip olma imkânı tanıyacağız. Yapay zekâ, girişimcilik ve siber güvenlik gibi alanları lisede seçmeli ders olarak okutacağız.

360 Gün

Çevrimiçi ve uzaktan eğitimi en üst seviyeye çıkaracağız.

Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

TBMM

Hukuki ve İdari Düzenleme

Avrupa Komisyonu’nun Dijital Eylem Planı doğrultusunda müfredatı dijitalleştireceğiz. Bu yaklaşıma uygun eğitimcilerin yetiştirilmesinde ve müfredatın sunulacağı online eğitim platformlarının geliştirilmesinde özel sektörle iş birliği yapacağız.

360 Gün

İnternet erişimini kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

BTK, Belediyeler, Telekom Operatörleri

Ödenek Tahsisi, Proje Geliştirme ve Uygulama

Yeni teknolojiler sayesinde internet erişimini kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Türkiye’de kurulması zor altyapı projelerinin hayata geçirilmesinde en son teknolojiden yararlanmak için küresel oyuncularla müzakerelere başlayacağız.

90 Gün

Kamusal alanlarda süper hızlı interneti kullanıma sokacağız.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

BTK, Belediyeler, Telekom Operatörleri

Proje Geliştirme ve uygulama

Hastane, okul ve üniversite gibi kamusal alanlarda internet erişim noktalarını arttırarak süper hızlı internet erişimi sağlayacağız.

360 Gün

Ülke çapında 1 milyon km fiber altyapı kuracağız.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

BTK, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediyeler

Hukuki ve İdari Düzenleme, Ödenek Tahsisi

1 milyon km fiber altyapı hedefi doğrultusunda, özel sektör öncülüğünde işleyecek altyapı kurulumunu hızlandırmak için yerel yönetimlerle ortak komisyon kuracağız ve bütçe tahsisi yapacağız.

90-360 Gün

Türkiye Çevrimiçi İnternet Altyapı Haritasını yayınlayacağız.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

BTK

Proje Geliştirme ve Uygulama

Her internet servis sağlayıcının erişebileceği genişbant Türkiye Çevrimiçi Altyapı Haritası yayınlayacağız. Ortak altyapının oluşturulması için yönetişim prensiplerini belirleyeceğiz.

360 Gün

Dijital Hizmet vergisini indireceğiz.

Hazine ve Maliye Bakanlığı

Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Konseyi Başkanlığı, TBMM

Vergi indirimi

Dijital ekosistemin AB ve küresel standartlarla uyumlu bir vergi mevzuatına kavuşması için çalışmalara başlayacağız. Vergi yüklerini dünyayla ahenk yakalayacak ve girişimcilerin önünü açacak şekilde ele alacağız.

90 gün

 

Kripto para mevzuatını çıkartacağız.

Hazine ve Maliye Bakanlığı

T.C. Merkez Bankası

Hukuki ve İdari Düzenleme

Borsaları, güveni sağlamak amacıyla düzenleyecek ve denetleyeceğiz. Tüketiciyi koruma, dünyayla entegrayon ve yenilikçiliğin önünü açma perspektifiyle hareket edeceğiz.

90 gün

Dijital-TL çıkaracağız.

Hazine ve Maliye Bakanlığı

T.C. Merkez Bankası

Proje Geliştirme ve Uygulama

Öncelikle kamu ödeme ve alacaklarında

kullanmak üzere Dijital-TL çıkartacağız. Böylece kamu maliyesine disiplin getireceğiz. Özel sektörün alacaklarını finansman sağlamak üzere kullanmasına imkân vereceğiz. Sosyal yardımlar ve ihale bedelleri gibi kamu ödemelerini belli kriterler çerçevesinde Dijital- TL ile yapılmasını sağlayacağız.

360 Gün

Türkiye’yi fintek alanında öncü ülkeler sınıfına taşıyacağız.

Hazine ve Maliye Bakanlığı

BDDK, T.C. Merkez Bankası, TBMM

Hukuki ve İdari Düzenleme

Yerli ve küresel girişimlerin önünü kesen uygulamalara son vereceğiz. Girişimleri yasaklamayacağız.Bu alandaki dijital dönüşüm perspektifini Avrupa Birliği normlarıyla uyumlu hale getireceğiz. Bu çerçevede FinTek düzenleme deney alanı kuracağız.

90 Gün

Girişim seferberliği başlatacağız.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Dışişleri Bakanlığı

Proje Geliştirme ve Uygulama

Kamu alımlarında, başta kadın girişimciler tarafından kurulanlar olmak üzere, yeni girişimlerden ürün veya hizmet alınmasını sağlayacağız. Kuluçka mezuniyeti ve yatırım alma gibi kriterleri sağlayan girişimcilere seyahat kolaylığı sağlayacağız. Girişimcilerimizin izin, ruhsat, teşvik, teknoloji transferi ve eğitim programları gibi tüm ihtiyaçlarını tek duraktan karşılamak amacıyla Girişimcilik Merkezi kuracağız. Hibe ve teşvik sürecini sadeleştirip süreçleri kısaltacağız.

90 Gün

Start-Up Kanunu’nu çıkartacağız.

Adalet Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

TBMM

Hukuki ve İdari Düzenleme

Hızlı büyüyen şirketlerin hukuki statüsünü, mali yükümlülüklerini, kapatılması için gereken süreleri, yatırım enstrümanlarını ve teşviklerini gerçekçi bir çerçeveye oturtacağız. Dijital ve teknoloji temelli sektörlerde tek başına çalışan bireylerin (freelance) hukuki statüsünü, sosyal güvenlik koşullarını, mali yükümlülüklerini ve istihdam ilişkilerini düzenleyen ve tüzel kişilik kurulumlarını kolaylaştıran düzenlemeleri hayata geçireceğiz.

90 Gün

Risk sermayesi, kitle fonlaması ve etki yatırımcılığının önünü açacağız.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı

BDDK, SPK

Ödenek Tahsisi, Proje Geliştirme ve Uygulama

Girişimcilere yönelik yatırım kaynaklarını global ve alanında ihtisas sahibi risk sermayesi kuruluşları ile eş-yatırım yapan fonlar kurarak artıracağız. Kitle fonlamasının ve etki yatırımcılığının önünü açacağız.

360 Gün

KOBİ dijital dönüşüm ve e-ihracat programını başlatacağız.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı

KOSGEB, TOBB, Üniversiteler

Proje Geliştirme ve Uygulama

Esnafın ve küçük işletmelerin dijital becerilerini artıracağız. STK’lar, özel sektör ve üniversite iş birliğine gideceğiz. Bu işletmelerin internet üzerinden kesintisiz hizmet verebilmelerini, internet sitesi ve mobil uygulama gibi dijital varlıklarını geliştirmelerini, ürün ve hizmetlerini tüketiciyle buluşturmalarını ve e-ihracat yetkinliklerini artırmalarını sağlayacağız.

360 Gün

Tarımda ve gıdada teknoloji hamlesi yapacağız.

Tarım ve Orman Bakanlığı

BTK, KOSGEB, TOBB, TÜBİTAK, TZOB

Proje Geliştirme ve Uygulama

Tarımsal üretimdeki verimliliği artırmak amacıyla drone ve robot kullanımını yaygınlaştıracağız. Sensörle toplanan veriyi büyük veri analizine tabi tutacağız. Tarımda tedarik ve finansman yönetimi alanlarındaki atılım için kuluçka programları, devlet çiftliklerinde test alanları ve teşvikleri uygulamaya koyacağız

360 Gün

Doktorum Hep Yanımda uygulaması ile 7/24 sağlık destek hizmeti sunacağız.

Sağlık Bakanlığı

TÜBİTAK, Türk Tabipler Birliği

Proje Geliştirme ve Uygulama

Bazı sağlık hizmetlerinin aile hekimleri ve

uzman doktorlarca cep telefonu üzerinden görüntülü görüşmeyle verilmesini sağlamak amacıyla 7/24 ulaşılabilecek “Doktorum Hep Yanımda” uygulamasını başlatacağız.

360 Gün

Büyük Veri Hamlesi başlatacağız.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

BTK, TÜBİTAK, çeşitli kamu kurumları

Proje Geliştirme ve Uygulama

Açık veri platformu kuracağız. Kamu kurumlarının verilerini (sağlık, trafik, meteoroloji, noter ham verisi vb.) anonim olarak yerli girişimcilerin kullanımına açacağız. Kişisel mahremiyet çerçevesinde ve bireyin iznine bağlı olarak, kamu kuruluşlarının bazı verileri (diploma, vesikalık fotoğraf, ikamet) birbirleriyle paylaşmalarına ve mükerrer taleplerde bulunmamalarını sağlayacağız.

360 Gün

Şehir içi yolcu taşıma uygulamalarının önünü açacağız.

İçişleri Bakanlığı, Belediyeler

Hukuki ve İdari Düzenleme

Şehir içi yolcu taşıma uygulamalarının önünü lisanslar dahilinde açacağız. Şehir içi ulaşımda vatandaşlarımızın çeşitli seçeneklere sahip olmasına imkân vereceğiz. Bu kapsamda iş ve istihdam imkanlarını artıracağız.

360 Gün

Silikon Vadisine Büyükelçi atayacağız.

Dışişleri Bakanlığı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Hukuki ve İdari Düzenleme

Küresel teknoloji şirketlerinin kümelendiği bölgelerde diplomatik temsilcilik açacağız. Bu firmalarla yakın ilişkiler geliştirecek, ülkemize yatırım yapmalarını sağlayacak ve yeni dünyanın şekillenme sürecine dahil olacağız.

90 Gün

Dijital Oturma İzni programı başlatacağız.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı

Göç İdaresi, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü

Hukuki ve İdari Düzenleme

Türkiye’de teknoloji girişimi kurmak isteyen veya Türkiye’deki bir girişimde çalışan yabancı profesyonellere dijital oturma izni vereceğiz.

360 Gün

Yepyeni teknolojilerde sıçrama programları oluşturacağız.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

TÜBİTAK, Uzay Ajansı

Hukuki ve İdari Düzenleme, Proje Geliştirme ve Uygulama

“Otonom Hava Yer Su Araçları”, “Yapay Zekâ ve Veri Teknolojileri”, “Dijital ve Yüksek Teknolojik Tarım”, “Biyoteknoloji ve Gıda”, “Nanoteknoloji” ve “Uzay” alanlarında bilim ve teknoloji seferberliği oluşturacağız. Açıklayacağımız hedef odaklı programları koordine edecek etkin kurumlar kuracağız.

360 Gün

Uygulama geliştirilmesi için farkı regülasyon altyapısına sahip test ve geliştirme alanları kuracağız.

Adalet Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

TBMM

Proje Geliştirme ve Uygulama

Pilot bölgelerde, hava araçları, otonom otomobiller, su üstü araçları gibi alanların gelişimi için özel test ve geliştirme alanları kuracağız. Uygulama geliştirilmesi için farkı regülasyon altyapısına sahip test ve geliştirme alanlarını hayata geçireceğiz. Yabancı araştırmacı ve yatırımcılar için de çekim noktaları olacak bu alanlar kamu, üniversite ve özel sektörün kullanımına açılarak araştırma ve girişimcilik atılımını destekleyecek.

360 Gün

Dijital dönüşüm, teknoloji ve girişimcilik için ayrı bir bakanlık kuracağız.

Hukuki ve İdari Düzenleme

Dijital dönüşüm, teknoloji ve girişimcilik konularına odaklı bir bakanlık kuracağız.

90 Gün

Devletin AR-GE ve dijital dönüşüm yapılanmasını yalın ve etkin hale getireceğiz.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

KOSGEB, TÜBİTAK

Hukuki & İdari Düzenleme

TÜBİTAK’ın kabiliyet ve sorumluluklarını ayrıştıracağız: TÜBİTAK sadece Araştırma Enstitüleri ile kritik alanlarda ileri araştırmalar yapan bir kurum haline getirilecek. Araştırma ve teknolojiyi üniversitelerde, özel sektörde ve kamuda desteklemeye özelleşmiş ayrı bir Araştırma ve Geliştirme Destekleme Kurumu’nu kuracağız. Teknopark teşviklerini fiziksel mekandan bağımsız hale getirerek tüm Türkiye’yi teknopark yapacağız. Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Dijital Dönüşüm Ofisi’ni Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem zemininde Başbakanlık’a devredeceğiz

90 Gün

Uluslararası Bilim ve Teknoloji İstişare Kurulu’nu kuracağız.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

TÜBİTAK

İdari Düzenleme

Dünyada önde gelen isimlerden oluşan Bilim ve Teknoloji İstişare Kurulu, Türkiye’nin ‘takip değil sıçrama’ eksenli teknoloji politikasının belirlenmesi için önerilerde bulunacak. Ayrıca, dünyada önde gelen bilim insanlarımızla yakın çalışarak ‘fikir göçünün’ istikametini Türkiye yapacağız.

90 Gün

Yapay Zekâ Etik Kurulu oluşturacağız.

Adalet Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

TÜBİTAK, TBMM

İdari Düzenleme

Yapay Zekâ Etik Kurulu’nu oluşturacak ve AB düzenleyici kurullarıyla yakın çalışmasını sağlayacağız. Dil işleme ve benzeri teknolojilerine destek vererek bu alanda özel sektörün önünü açacağız.

90 Gün

BTK’yı bağımsız işleyen bir kurum haline getireceğiz.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

BTK

Hukuki ve İdari Düzenleme

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nu bağımsız işleyen bir kurum haline getireceğiz. Bir kişinin aynı anda hem düzenleyici kurumda (BTK) hem de kamu idaresinde (bakan yardımcısı, bürokrat) veya özel sektör şirketinde (yönetim kurulu üyesi) görev yapmasını sonlandıracağız.

90 Gün

Kamuda şeffaflığı ve hesap verebilirliği, dijital kabiliyetleri kullanarak sağlayacağız.

Cumhurbaşkanlığı (Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçildikten sonra Başbakanlık)

TBMM ve çeşitli kamu kurumları

Proje Geliştirme ve Uygulama

Vatandaşın devlet ile ilişkileri için üç platform kurmak için çalışmalara başlayacağız.
– saydamlik.gov.tr üzerinden ihale şartnameleri yayınlanacak, diğer kamu verileri kullanıcı dostu şekilde izlenebilecek.
– takip.gov.tr üzerinden izin, lisans ve benzeri başvuruların durumu ve tahmini tamamlanma süresi izlenebilecek.
– duzenleme.gov.tr üzerinden sivil toplum örgütleri, iş dünyası ve vatandaşlar dijital anketlere katılabilecekler, yapılması düşünülen mevzuat değişiklikleriyle alakalı görüş ve öneri paylaşabilecekler.

360 Gün

Kamu hizmetlerinde kâğıt, mühür ve imzayı azaltacağız.

Cumhurbaşkanlığı (Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçildikten sonra Başbakanlık)

TBMM

Hukuki ve İdari Düzenleme

E-Devlet hizmet ağını genişleterek kamu hizmetlerinde kâğıt, mühür ve imzayı azaltacağız. Bu kapsamda, kişilerin kurumlar ve diğer taraflarla ev kiralama, ikinci el alışveriş gibi ticari borç/alacak ilişkisinde e-devlet üzerinden serbest sözleşme düzenleyebilmesinin önünü açacağız. Bunu yapmak isteyen taraflar bu akdi e-devlet üzerinden dijital olarak imzalayabilecekler. Böylece uzun noter işlemleri azalacak

360 Gün

AB ile dijital dönüşüm alanında iş birliğini arttıracağız.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, TBMM

Proje Geliştirme ve Uygulama

Hukuki ve İdari Düzenleme

AB ile müzakerelerde Tek Dijital Pazar’ı önceliklendireceğiz. Dezenformasyon, sosyal medya, dijital hizmet vergilendirilmesi gibi alanlarda ahenk sağlayacağız.

90 Gün

Türkiye’nin dijitalde ‘AB standartlarında güvenli ülke’ sınıfına girmesini sağlayacağız.

Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı

TBMM

Hukuki ve İdari Düzenleme

Türkiye’nin AB standartlarında güvenli ülke statüsüne girmesini sağlayacağız. Böylece bulut bilişim, büyük veri ve yapay zekâ kullanımının ve geliştirilmesinin önünü açacağız. Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) düzenlemelerini AB Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) ile uyumlu hale getireceğiz

360 gün

Siber Harekat Birimi ve Siber Saldırı Destek Hattı kuracağız.

Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı

BTK, Emniyet Genel Müdürlüğü, KVKK, Türk Silahlı Kuvvetleri

Hukuki ve İdari Düzenleme

Yeni çağın savaşlarına hazır olmak, ülkemize düzenlenen siber saldırıları bertaraf etmek için üst düzey bir Siber Harekât Birimi kuracağız. Ayrıca Siber Saldırı Destek Hattı kuracağız. Vatandaşların bedelsiz ulaşabileceği Veri ve İnternet Güvenliği Hattı, Kişisel Verilerin Korunması ve Kanunu ihlalleriyle ve internet dolandırıcılığıyla mücadele edecek.

360 Gün

Sosyal medya kanununu evrensel kriterlere göre yeniden düzenleyeceğiz.

Adalet Bakanlığı

TBMM

Hukuki ve İdari Düzenleme

5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’u tüm kullanıcıların sosyal medya mecraları üzerindeki ifade özgürlüğünü ve kişisel mahremiyetini koruyacak şekilde ve geniş istişareyle yeniden düzenleyeceğiz. Sosyal medya platformlarının hak ve yükümlülüklerini ve kanunda öngörülen yaptırımları tekrar ele alacağız.

90 Gün

Türk Telekom’un lisans durumunu netleştireceğiz.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

BTK, TBMM

Hukuki ve İdari Düzenleme, Ödenek Tahsisi

Türk Telekom’un lisans ve sahiplik sorununun çözülmesi için gerekli süreci başlatacağız. Sektörde yer alan tüm paydaşların adil rekabet etmesini ana eksen olarak alacağız.

90 Gün

5G lisans ihalesi sürecine başlayacağız.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

BTK

Hukuki ve İdari Düzenleme, Proje Geliştirme ve Uygulama

5G lisans ihalesi sürecine başlayacağız.

90 Gün

Afetle mücadelede teknolojiden faydalanacağız.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Belediyeler

Proje Geliştirme ve Uygulama

Risk analizinde sensörlerden, afetin ilerlemesinin takibinde uydulardan, kurtarma çalışmalarında drone ve robot teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanacağız. Kent bilgi sistemlerinin kapasitelerini güçlendireceğiz

360 Gün

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu