İnsanlara RFID yerleştiriliyor

Guantanamo dan önümüzdeki günlerde serbest bırakılacak tutukluların serbest bırakılma yerleri Afganistan olacak. Bu kişilerin vücutlarının kendilerince görünmeyen bölgesine bir pirinç tanesi iriliğinde RFID tag takılması sayesinde bunların ne zaman nerede bulunduğu rahatlıkla izlenebilir bu şekilde de ilişkiler yumağı daha rahat çözülemez mi? Hayal gibi geliyor degil mi? Warwick’in “Bu adam Siborg” mu yazımda İngilterede neler yaptığını okuyanlarımız hatırlar. Evet RFID tagi kendi bedeninize koyabilirsiniz.

ABD de Harvard Medical School, Beth Israel acil servisinde çalışan Dr. Halamka için benzeri bir projeyi gerçekleştirdi. Halamka nın sağ koluna yaklaşan RFID okuyucusu 16 rakkamdan oluşan güvenlik numarasını ekranında gösterebiliyor. Teknoloji FDA (food and Drug Administration) tarfından Kasım 2004 de kabul gördüğünden bu yana farklı uygulamalar da gerçek hayatta uygulamaya alınmaya başlandı.

Lokal anestezi yapıldıktan sonra bir şırınga yardımı ile kas arasına enjekte edilen RFID tag, alerjik reaksiyon göstermediği müddetçe orada kalıyor. Enflamasyon riskinin çok az olduğu bu sistem sayesinde artık kişinin sağlık dosyasını yanında taşıması gerekmiyor çırılçıplak olsa bile her türlü veri kasının içinde gömülü duruyor.RFID taginin kas içinde seyahat etmesi ise mümkün değil kas dokusu bu pirinç tanesinin hareketini engelliyor. Halen Halamka’nın kolunda kullanılan RFID tag kendisine 15 cm öteden sinyal verildiğinde çalışmaya başlayan tip. Dolayısı ile burada söz konusu olan radyasyon miktarı da en az seviyede.Uygulama alanları arasında kronik hastalar ve askerlerin olması muhtemel olduğundan bu uygulamada her askerin kolunda yeralacak bilgiler sayesinde metal künye taşımaya gerek kalmayacak.
Halen 1,000 kişide uygulama alanı bulan bu taglerden 200 tanesi ABD nin arkabahçesinde yaşayan ama gündüz ABD de çalışan Meksikalı işçilerde. Tag halen milyonlarca evcil hayvana uygulanan tag ile aynı yapıda olmasına karşın çalışma frekansında cüzi bir fark var. Yaklaşık 10 yıldır varolan teknoloji yeni yeni insanların üzerinde deneniyor. 16 digit kimlik numarasının şifrelenmiş olmaması ise bu verilerin başka kişiler tarafından da okunmasına olanak verecek. Mesela RFID kullanan supermarket gibi bir alışveriş merkezinde dolmakalem alan bir müşterisine özel olarak indirim yapıp refill kartuşları özel fiyatla sattacağını PA sistemde yayınlayabilecektir.
Öte yandan bu tip uygulamalara karşı çıkanlar anılan etiketlemenin 20. yüzyılda insanların kollarına “J” dövmesi yapmaktan farkı olmadığını söylüyorlar.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu