Internet, Chat, Ahlak vs…

Internet’te geçirilen zaman arttıkça, daha çok kişi Internet’e girdikçe ve yeni Internet uygulamaları geliştirildikçe Internet’in de bireyler ve toplum üzerindeki etkisi derinleşmeye başladı. Elbette bu değişimin boyutları ancak yıllar sonra anlaşılabilecek. Ancak bu tarihi değişimi yaşıyorken de bazı tespitler yapmak mümkün.Öncelikle şunu belirteyim. Internet’e karşı birisi değilim. Tersine Internet’ten sonuna kadar yararlanmaya çalışıyorum. O nedenle bu yazı Internet’i günah keçisi olarak ilan eden bir yazı değildir. Sadece Internet’in getirdiği değişimleri iyi anlayamamış bazı insanlara bu yeni dönemin aslında ne getirdiğini çarpıcı şekilde anlatmak istiyorum.

Internet’in bilgi paylaşımını kolaylaştırması, şirketleri değişime zorlaması, hatta bir kısmını batırması, yeni iş modelleri sunması vs. bunlar elbette önemli şeyler. Ancak aslında Internet’in en derin etkileri sosyal alanda gerçekleşiyor. Internet toplumun değer yargılarını, ahlaki ölçülerini, normlarını ve hukuk kurallarını sarsıyor. Bu konular Internet’ten de önce tartışmalıydı. Neye ve kime göre ahlak sorusu canlı tartışmalar başlatıyordu. Internet sonrası artık kavramlar çok daha şiddetlice sarsılmakta.

Genetik gibi, Internet teknolojileri de birey-toplum ilişkilerinde devrim anlamına geliyor. Bu da yeni kırılma noktaları ve yeni sorunlar demek. Internet hareket alanını çok genişletiyor ve sosyal ilişkiler kurmak için gerekli çabayı çok azaltıyor. Ancak bir şeyi elde etmek kolaysa terk etmek de o kadar kolaydır. Böylece nasıl Internet’te müşteri sadakati sarsılmışsa toplumsal alanda da dostluk, arkadaşlık ve ötesine varan ilişkilerde sadakat büyük ölçüde ortadan kalkmış durumda.

Bir gazete okuru düşünün. Internet’ten önce sadakatle izlediği bir-iki gazetesi varken artık Internet üzerinde her türlü gazeteyi okuyor. Dünya görüşü de hepsini karışımı bir görüş olmuş oluyor. Yani Internet ideolojileri de öldürmüş durumda. Tek bir ideolojiye, tek dünya görüşü oluşmaya başlıyor. Herkesin görüşünün karışımı bir görüş.

Internet grupları da örneğin düşünsel anlamda insanları birbirine bağlarken bazı durumlarda bu dostluk, arkadaşlık ve ötesinde ilişkilerin başladığı ortamlar oluyor. Partiler, toplantılar, ortamlar, düğünlerin yerini gruplar ve chat odaları almış durumda. Intentnet ortamında insanlar daha çok kişiyle daha zayıf, kararsız, değişken bağlar kuruyorlar. Bu bağları bozup yenilerini kolayca kurmaları teknolojik açıdan mümkün.

Fakat pratikte olan ise Internet’ten önce yaşanmayan ölçüde karmaşık duygusal bağlar örgüsü içerisine insanların yuvarlanması. Internet’le birlikte daha önce mümkün olmadığı ölçüde grup ya da güruh halinde davranıyoruz. Bu sosyal ilişkilere ve duygulara da yansıyor. Sadakatin büyük ölçüde kırıldığı, her türlü eylemin grup halinde yapıldığı, ahlak, hukuk ve normların yeniden tanımlandığı bir durum bu. Bu yepyeni psikolojik sorunların da habercisi özellikle duygusal dünyası kararsız ve kişiliği oturmamış kişilerde.

Diğer taraftan da hiç beklemediğiniz insanların bile Internet’le liberal ilişkiler kurduğu, savunduğu dünya görüşüne oldukça ters bir şekilde bu ilişkileri daha önce ulaşamayacağı kadar çok kişiyle derinleştirdiği ve sonunda da arada seçim yapamayıp da hepsinin birlikte devamını arzuladığı bir döneme giriyoruz. Internet sonrasında, özellikle aile bağları ve aile yapısının ciddi şekilde sarsılmış durumda. Bu iletişimi ve ulaşımı kolaylaştıran her teknoloji için böyle aslında. Örneğin cep telefonu için de.

Özetle Internet’ten sonra birini başkasıyla aldatmak ve insan aklının sınırlarını zorlayacak ilişkiler kurmak istiyorsanız Internet’le bunu yapmanız son derece kolay. Liberal biri iseniz ve toplumsal ilişkilerde de bunu sonuna kadar savunuyorsanız kendi içinizde tutarlı olduğunuz için sorun yok. Konservatif olduğunuzu ve Internet sonrası hala konservatif kaldığınızı düşünüyorsanız kendinize karşı daha dürüst olmanızı öneririm.

Teknoloji toplumsal yapıyı böylesine derinden sarsıyor. Özellikle aile kurumu çok ciddi ölçüde sarsılmış durumda. Sanırım yakında böyle bir kuruma gerek kalmadığını ilan edeceğiz. Çünkü teknoloji bu kurumun getirdiği her türlü faydayı başka şekillerde sağlıyor. Hatta genetikteki gelişmelerle aile olmadan da çocuk edinmek ve ebeveynleri tespit etmek mümkün. O halde aile kurumunu ayakta tutan sadakate de artık lüzum yok. Internet sizin eşinizi kız ya da erkek arkadaşınızı aldatmanız için sonsuz fırsatlar sunuyor.

İçinizdeki sesi dinleyin bu fırsatları sonuna kadar kullanın. En yakındakilerden başlayarak herkesi en yakınınızdakilerden başlayarak herkesle aldatın. Bu köhnemiş ahlaki değerler sistemini yıkın. Çünkü teknoloji bunu yıkmanızı hem kolaylaştırıyor hem de yıktığınız zaman oluşacak zararları da azaltıyor. Herkesin herkesi herkesle her fırsatta aldattığı Internet dünyasına hoş geldiniz. Kendinizi kötü mü hissettiniz? Dürüst olun siz de mutlaka birilerini aldatıyorsunuz birileri de sizi aldatıyor. Çünkü artık bu çok kolay. Kolaysa niye yapmayacaksınız ki? Herkes yapıyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu