N’olacak bu teknoloji yayıncılığının hali?
Cuma günü ortalık birbirine girdi. Teknoloji yayıncıları olan bizler tarafında. Konu, Elektronik Haberleşme Sektörü’nü denetlemek ve düzenlemek ile görevli BTK’nın, kurumsal twitter hesabında yayımladığı anket. Dert, teknoloji hakkında kamuoyunu “Doğru Bilgilendirmek!..” olan biz teknoloji yayınlarının derdi. Kamuoyu, vatandaş, reklamveren, reklamveren şirket yöneticisi olarak… “Bana ne ya!.. ” deme lüksünüz var. Yıl sonu kotalarını doldurmaya çalışıp, 3-5 prim daha almaya çalışanları da öylesine bu yazıları okuyup, “Boş veeeeer” diyenleri de anlıyorum. Ama bir okuyun yazının devamını. Sizinle ilgili de bir şeylerlerden bahsediyor olacağım.BTK ANKETİ
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’un twitter’daki resmi hesabı @btkgovtr’de bir anket yayımlandı. 22 Eylül Cuma günü.
Ankette BTK, “Size göre en iyi içerik üreten teknoloji sitesi hangisi?” diye soruyor. Malum. Twitter kısıtlamaları. Sadece 4 tane isim var ankette. Sadece 4 tane sitenin olmasını sorun ettik. Ettik diyorum, çünkü sorun edenlerden birisi de benim.
1996 yılından beri Türkiye’de teknoloji alanında yayıncılık yapan yayınlarda, şirketlerde çalışıyorum. 12 yıldır da bu satırları yayımladığım, BTDUNYASI.net sitesinin yayım yapması için uğraş veriyorum.
İşin özünü, BTK Başkanı, Ömer Fatih Sayan’la cumartesi günü yapmış olduğum telefon görüşmesinde öğreniyorum. Anketi düzenleyen, BTK kurumsal hesabınının şifrelerini, yönetimini elinde tutan bir kişi. Alexa’yı biliyorsunuz sanırım hepiniz. Bilmeyenler için kısa özet… Uygulamayı indiren kişilerin, çerezlerini indiren kullanıcıların, internet sörf alışkanlıkları ile “EN FAZLA ZİYARET EDİLEN” sitelerin sıralamasını, demografik bilgilerini ortaya koyar. Bu “YETKİLİ!..” Alexa’ya girip, en çok ziyaret edilen teknoloji yayınlarını sormuş Alexa’ya. Sıralamada yer alan ilk dördünü de ankete koyarak “En iyi içerik üreten kim?” diye sormuş.
Bu dördü arasında, en iyi içerik üreten kim? diye bir soru olsa!.. Alexa’ya göre en çok ziyaret edilen bu sitelerden en iyi içerik üreten kim? diye bir soru olsa!.. Bu olay bu kadar büyümezdi. Ama, listede ismi yer almayan onlarca teknoloji sitesi varken, olayın sadece (twitter anketlerindeki 4 seçenek kısıtlamasını biliyor, anlıyorum), dört site nezdinde kamuoyuna sorulması, bunu yapanın da BTK gibi önemli bir kurumun “RESMİ” adresinin olması tepki çekti.
Girin bakın. Twitter’da @btkgovtr adresine. Anket hala yayında. Ankete yönelik, bu sektöre emek vermiş neredeyse her kişi, her kurum, “ŞERH” düştü. Ben de dahil. Bu alandaki 22’inci yılımda şerh düşme hakkım da olsun bir zahmet. Tartışma büyüdü. gereksiz.
BTK’nın görevi nedir?
Öncelikle, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Kurulu’nun görev ve yetkilerini soruşturmak lazım. Sizin işiniz nedir? Göreviniz nedir? Türkiye’deki “En iyi teknoloji içeriği üreten yayını sorgulamak” BTK’nın görevi ve yetkileri arasında mıdır? Siz sektörde faaliyet gösteren şirketlerin, mevzuata uygun hareket edip etmediğini, yönetmeliklere, genelgelere, kanunlara uyup uymadığını denetleyin. Yargıtay, ‘dikkat edin mahkeme demedim. En üst hukuk mercii YARGITAY‘, kararlarına uymayı reddedip tüketiciyi mağdur eden, “DENETLEDİĞİNİZ!..” kurumlara gerekli yaptırımları uygulayın, uyarın.
Yani bu durumda, BTK’nın, resmi hesapları üstünden, resmi kanaldan, böyle bir anket düzenlemesi saçma zaten. Eminim, kurumun ve kurulun başkanı Ömer Fatih Sayan, bir daha “İŞTİGAL” dışı alanlarda böyle saçma tartışmalara mahal verecek uygulamaların önüne geçecektir.
Sektör, 4’ten büyük
Şimdi. Senin derdin ne? Neden bu ankete tepkilisin? Derdin ne senin? diye sorabilirsiniz. Haklısınız. Onları da anlatmaya çalışayım.
Ben 22 yıl önce, dünyanın en büyük teknoloji yayıncılık şirketi IDG’nin Türkiye ofisinde, bu alandaki duayen isimlerin çalıştığı (bakın bu alandaki yayınlara, ya IDG’den yetişmiştir veya IDG’den yetişenlerin çıraklarıdır. En kötü htimalle çıraklarının çırakları) ortamda teknoloji alanında yazı yazmaya başladım.
Tüm gelişmeleri yazmayacağım. Zamandan tasarruf. Geldiğimiz noktada, onlarca teknoloji yayını, teknoloji sayfası olan gazeteler, dergiler, TV’ler ortaya çıktı. Halkımız, kamuoyu tarafından bir ihtiyaç var ki!.. Bu kadar yayın ortaya çıktı. Günümüzde, teknoloji alalında yayım yapan sitelerin, dergilerin çoğu herhangi bir grubun altında faaliyet göstermeyen, BAĞIMSIZ!.. (yani bir sermaye grubu altında değil, dışarıdan faaliyet gösteren) yayınlar. Kısaca, herkes kendi hesabına çalışan ESNAF. Kazandığı ile evde çorba kaynatmaya çalışıyor.
Hal böyle olunca, onlarca bu durumda, evine ekmek götürmeye çalışan insanın bulunduğu ortamda, EN İYİ diye sadece dört yayını BTK gibi devletin kurumu, kurulu, insanın gözüne sokunca!.. Herkeste şalterler atıyor.
Ankette ismi geçen dört yayınla herhangi bir sorunum yok. Her biri bence birbirinden değerli. Sorunum, 4 yayın dışında, faaliyette bulunan diğer sitelerin, dergilerin, yayınların es geçilmesi. Bu noktada aklı kıt olan okuyucuların kafasında hemen ” Abi, sence en iyisi hangisi?” sorusu oluşur.
Ben böyle bir soruya ne anonim, ne de KEMALETTİN BULAMACI olarak cevap veririm. Bu işin iyisi, kötüsü olmaz. Kamuoyu karar verir. Alexa verilerine güvenmesem de!.. Genel bir kanıyı yansıtır sonuçta. En çok ziyaret edilen siteler diye raporlanıyorsa, vardır bir kabul gerekçesi.
Daha detaylı şahsi yorumumu iletmem gerekirse, birisinin video incelemelerini, birisinin insider bilgileri yansıtmasını, birisinin sektör yöneticileri ile yaptığı röportajları, birisinin teknik açıklamaların, birisinin sayfa tasarımını, birisinin hızlı erişilebilir olmasını, birisinin okuyucu ile etkileşimini vs. beğeniyorum. Ayrıca, saydığım özellikleri de her zaman beğenmiyorum. Birisi, çok daha iyi bir analiz çıkartıyor, diğeri daha iyi bir röportaj yapıyor. Bence hepsi değerli. Sadece ankette ismi geçen 4 yayın için geçerli değil bu. Bu alandaki onlarca yayın arasında, her daim takdirimi kazanan bir yayın çıkıyor. Sosyal ağ hesaplarıma bir göz atın ‘kemalettin’ twitter’da. Neredeyse, sektördeki tüm paydaşlara ilişkin link vermişliğim vardır. “Bu, konumuzu gerçekten güzen anlatmış. Bir de buradan bakın” diyerek.
BTK’nın yaptığı doğru mu?
Bence tamamen yanlış. Daha önce de belirttiğim gibi. BTK, regülasyonların dışına çıkan, yargı kararlarına uymayan, tüketiciye mağdur eden, düzenlemekle mükelef olduğu sektördeki şirketleri denetlemekle, sektörü düzenlemekle uğraşsın. Kestiği cezalarda, operatörün gelirini bir kararında 3 lira, 1 ay sonraki kararında 5 lira olarak baz almasın. Devletimizi zarara uğratmasın.
Rapor yayınlıyor her 3 ayda bir. O raporlardaki rakamsal anormalliklere bakarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden vergi kaçırararak, ortaklarına yetim hakkı yiyerek kazanç sağlayan şirketlere baksın. Onlar hakkında inceleme, soruşturma yapsın. Ceza kessin. Vergi kaybının önüne geçsin.
Haaaa. BTK, biz teknoloji yayıncılarını seviyor, bizimle etkileşim kurmak istiyor, bizim yararımıza bir iş yapmak istiyorsa da!.. Şu satırları, kurul üyeleri, bakanlık temsilcileri ve bakanlığa bağlı müdürlük yöneticileri iyi okusun.
Yayıncılık dünyasında aynı sorunlar. Ancak, Türkiye’nin en büyük reklam veren şirketlerinin BTK denetimindeki operatörler olduğu gerçeğini dikkate alırsak!..
Sosyal ağlardaki reklam muhabetti patladı gitti. Son 5 yıldır. Twitter, Facebook, Youtube, Google vs. Türkiye’nin EN BÜYÜK REKLAM VEREN kuruluşları operatörler. Yani BTK denetimindeki kuruluşlar. Saydığım, ABD menşeli şirketlerin sayfalarında reklamlarını gösterebilmek için peşin peşin ödeme yapıyorlar. Yani parasını ödüyorlar, reklamları önümüzde dönemde gösteriliyor.
İş, biz teknoloji yayınlarına gelince!… Buna, ankette yer alan dört güzide teknoloji sitemiz de dahil, ajansları 120 gün vadeyle fatura kestiriyorlar.
Elin Amerikalısına peşin peşin, çil çil ödenen dolarlar, bize gelince (Teknoloji yayıncıları) bir yerlerini tırmalıyor. Ajans üstünden, 120 gün vadeli fatura olayına da bir noktada “TAMAM” diyebiliyorum. Ancak, ajanslar da işin suyunu çıkarmış durumda. Son 5 yıldır, belki daha fazla böyle. Yayınına reklam ileten ajans, 120 gün vade diyor, sonra 150 gün 180 gün oluyor. Ancak paranı kurtarabiliyorsun.
BTK, biz teknoloji yayıncılarını o kadar seviyorsa!… Aramızda, en iyi içerik üreten kim? diye soracağına, tahsilatta en büyük sorunu yaşayan siteler kim? Hangi operatörün ajansı paranızını zamanında ödemiyor? onu sorsun.
Ya da en azından, ABD menşeli siteler Twitter, Facebook, Google, Youtube’a reklam paralarını peşin peşin ödüyorsunuz da.. Niye bizim canımız, sizi ürün ve hizmetlerinizi tanıtan, vatandaşı bilgilendiren sitelerimize, 120 gün vadeli ama tahsilatları 150-180 günü bulan sistem üzerinden reklam veriyorsunuz? diye sorsun. ABD’ye peşin peşin ödeme yapıyorsanız, bizim yayınlarımıza da peşin ödeme yapın. Yapmayana ceza keserim falan desin.
Bir de Ar-Ge merkezlerimizi desteklemeye yönelik bazı yönetmelikler, teşvikler var. Bu yönetmeliklerin, tematik içerik üreten, teknoloji yayınları için de geçerli olması için çaba sarfetsin.
Haaa. Bu arada. Sayın sektör temsilcileri, telekom, bilişim, bilgi teknolojileri vs. alanında faaliyet gösteren şirketler ve onların yönetecilerine de iki çift lafım olacak. Hazır ortamı bulmuşken.
22 yıldır bu sektördeyim. Yönettiğim yayın sayısı 10’u geçmiştir. 22 yılda bu sektörde faaliyet göstermek isteyen, onlarca yayın gördüm. Hiçbirisini yaşatamadınız. Yayınlar, ancak ve ancak, sektör paydaşlarının verdiği katkılarla (sponsorluk-reklam) yaşar. 150 gün vadeli faturalarla da yaşaması zordur.
Derdinizi kamuoyuna anlatmak istiyorsanız, bu alanda yayın yapan yayınlara destek olmayı, kaynak aktarmayı unutmayın. Bu yayınlar yoksa!.. Yarın ne sizin şu an hizmet ettiğiniz, ne yarın hizmet edeceğiniz şirket de olmaz Türkiye’de. Siz de olmazsınız bu sektörde.