RFID hastanelerde şifa dağıtacak
Siemens Business Services; Airbus, Kaufhof ve Metrodan sonra şimdi de New York Jacobi Tıp Merkezinde RFID teknolojisini uyguluyor… Almanyanın çeşitli şehirlerinde RFID Merkezleri açan şirket; bu teknolojinin kullanımı sayesinde değişik sanayi sektörlerinin lojistik süreçlerinin hızlandırılması ve böylece maliyetlerin düşürülmesini hedefliyor. Yedek parça lojistiği konusunda maliyet tasarrufu ise yaklaşık yüzde 10 ile 20 arasında değişiyor.
Hastanede RFID Uygulaması
Almanyanın Airbus, Kaufhof ve Metro şirketlerinde RFID uygulamalarını başlatan Siemens Business Services, son olarak New Yorktaki Jacobi Tıp Merkezi ile RFID test projesini yürütmek üzere anlaştı.
Proje kapsamında; New York Jacobi Tıp Merkezine yatırılan hastalara, hastanın özel hasta numarasını içeren RFID çipli bir bilek bandı takılıyor. Böylece doktor ve hastabakıcılar, RFID okuyucuları ve tablet PCler kullanarak hasta hakkında gerekli bilgilere birkaç saniye içinde ulaşabiliyorlar. Her ay 2 binin üstündeki hastadan 200ü bu pilot projede yer alıyor.
RFID Merkezleri ve RFID Teknolojisi
Siemens Business Services ve Intel, otomotiv, perakendecilik ve üretim sektörlerinde talebin gittikçe arttığı bu teknolojiye yatırım yapmak üzere Almanyanın Feldkirchen-Münih ve Magdeburg şehirlerinde, RFID (Radyo Frekans Kimlik Belirleme) merkezleri açtı.
RFID teknolojisini kullanmak isteyen müşterilerin eğitim aldığı merkezde; özellikle lojistik, tedarik zinciri süreçleri (SCM) ve müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) alanlarındaki uygulamalar, demolar şeklinde gösteriliyor.
Mağazalarda kullanılmak üzere geliştirilen RFID teknolojisi; barkodların aksine, ürüne temas etmeden ve görsel kontrole gerek kalmadan, nesnelerin kimliğinin 70 santimetre mesafeden belirlenmesine olanak tanımakta, nakliye kayıplarını en aza indirmenin yanı sıra süreçleri de hızlandırmakta.
RFID teknolojisinin temel prensibi, mikroçiplerin ürünlere yerleştirilerek, fiziksel kontak yerine, ürünlerin kimliklerinin radyo dalgalarıyla okunabilmesine dayanıyor. Her üründe bulunan minik bilgisayar çipi, 1,5 santimetrekareden küçük ve sadece 0,3 milimetre kalınlığında Geleneksel barkodlara kıyasla bu çip; ürün, lojistik ve üretim konularında hatırı sayılır düzeyde fazla bilgi depolama yeteneğine sahip.
RFID teknolojisi kullanımıyla, yedek parça lojistiği konusunda yaklaşık yüzde 10 ile 20 arasında bir maliyet tasarrufu sağlamayı planlayan Siemens Business Service, 2003 yılında 1 milyara ulaşan RFID çip adedini 2009 yılına kadar 45 milyara çıkaracak.
Birçok endüstri sektöründe ve uygulama alanında çok dikkat çeken RFID teknolojisi; ürünlerin tanınması, dağıtılması ve depolanması gereken her yerde kullanılabilecek. 2005 yılında devreye girecek olan bir AB yönergesiyle de gıda maddeleri endüstrisinde de ürünlerin izlenebilirliği zorunlu olacak.
RFID teknolojisi kullanılarak optimize edilen iş yönetim süreçleri, sipariş girişleri, teknisyenlerin sahaya gönderilmesi, yedek parça alımı, faturalama gibi faaliyetlerin bulunduğu bir servis ve lojistik uygulamasının gösterildiği merkez, dünyada SAP Net Weaver platformunda, RFID entegrasyonu uygulayan ilk laboratuvarlardan biri olma özelliğini taşıyor. SBS, uygun RFID teknolojilerini iş süreçleri ile birleştirerek, tedarik zinciri yönetimi süreçleri esnasında üretilen bilgileri anında SAP NetWeaver aracılığı ile SAP İş Çözümleri Programına aktarıyor. Bu sayede bilgilere tüm uygulamalarda erişilebiliyor. Böylece bilgi teknoloji dilinde, Gartnerin Gerçek Zamanlı Kurum çağı dediği olgunun başlangıcı ilan edilmiş oluyor.