
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali siber savaşa dönüştü
Rusya, Donets ve Lugansk'ı tanıdıktan sonra Ukrayna'ya saldırdı. Rus işgalinin dördüncü gününde işgal sivil dünyanın Rusya'ya karşı siber savaşına da evrildi
Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasından sonra ülke çapında şiddetli çarpışmalar yaşanırken, batılı ülkelerin Ukrayna’ya desteği insani yardımlar, silah yardımı ve Rusya’ya karşı sivil ve ekonomik yaptırımlar olarak sınırlı kaldı Rusya’nın Avrupa Konseyi’ndeki temsil hakkı askıya alınırken 26 Şubat Cumartesi gecesi alınan kararla AB, ABD, İngiltere, Kanada sınırlı sayıdaki Rus bankasına SWIFT yasağı getirme kararı aldı. Rusya’ya karşı en net tavrı gösteren ise ünlü hacker grubu Anonymous oldu. Anonymous, yayımladığı bir bildiri ile Rusya’ya siber savaş illan etti. Bu savaş başladıktan sonra onlarca Rus devlet sitesi ve Rusya devleti ile ilişkili medya siteleri yoğun siber saldırıya uğradı. Bazı sitelere ise hala erişilemiyor.
SİBER SAVAŞ
Sivil dünyann Rusya’ya karşı siber savaşı sadece Anonymous ile de sınırlı değil. Başta Facebook ve Instagram’ın sahibi olan Meta olmak üzere, Youtube, Google, Twitter gibi sosyal ağ devleri Rusya ile ilişkili medyanın kendi platformları üzerinden gelir elde etmesini engellemek üzere reklam yasağı uygulamaya başladı.
Ukrayna operatörleri
Ukrayna’da faaliyet gösteren mobil operatörler Kyivstar, lifecell ve Vodafone Ukrayna’da bulunan Belarus ve Rusya vatandaşlarının kendi şebekeleri üzerinden haberleşmesini engelleyen uygulamaları devreye soktu.
Yardım çağrısı: kripto paralar kabul edilir
Rus işgaline karşı, ülkelerini savunmaya çalışan Ukrayna vatandaşları ve Ukrayna yetkilileri bu direnişleri için insani yardım, silah yardımı taleplerini defalarca dile getirirken 26 Şubat Cumartesi günü, Ukrayna’nın yurtdışı temsilcilikleri ve Ukrayna devletinin sosyal ağ hesaplarından maddi yardım çağrıları da yapılmaya başlandı. Ukrayna, devletin çeşitli ülkeler nezdindeki banka hesap numaraları yanında, kripto para cüzdanlarını da yardım toplamak için paylaştı.
Elon Musk ve Starlink
Yaşanan çatışmalar dolayısı ile haberleşme hatlarında ve internet altyapısında meydana gelen aksaklıkları gidermek üzere Elon Musk’ın sahibi olduğu Starlink, haberleşmeyi tesis etmek üzere uydularının bir kısmını Ukrayna üzerine yönlendirdi. Musk, yaptığı açıklamada uydularla haberleşenin sağlanabilmesi için gerekli teknik ekipmanın da yola çıktığını belirtti.
Türk Mobil Operatörler ve BT
Türkiye’de faaliyet gösteren Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone Türkiye, çatışmanın ortasında mahsur kalan Türkiye vatandaşları iiçin ücretsiz görüşme, internet ve SMS paketlerini bölgedeki vatandaşlarımızın hatlarına yükledi. İngiliz telekom şirketi British Telecom ise 25 Şubat Cuma gününden geçerli olmak üzere Ukrayna yönüne ve Ukrayna’dan yapılan tüm haberleşme faaliyetlerinin internet, sabit hat, mobil hat ücretsiz olarak sunulmaya başlandığını duyurdu.
Bilgi kirliliği ve dezenformasyon
Tüm bu çatışmaların ortasında hem Rusya hem Ukrayna tarafından bölgedeki çatışmalara ilişkin olarak dezenformasyon yayınları da yapılmaya devam ediliyor. Sosyal ağ mesajları ile yayılan bilgiler konusunda sosyal ağ sağlayıcıları yanlış bilgilerin yayılması için de çaba gösterirken kullanıcılarını da yanlış bilgiler konusunda uyarıyor.
Çatışmaların gölgesinde, yayılan bilgillerin teyit edilmeden paylaşılmaması konusunda her iki taraf da çağrılar yaparken, sosyal ağ sağlayıcıları da yanlış bilgilere karşı duyarlı olmaları konusunda kullanıcılarını sürekli uyarıyor.