Sahibinin Sesi Köpekli Marka Plaklardan Internet Üzerinde MP3 parçalarına…

Gelecekte müzik endüstrisi sadece hizmet sektörü gibi çalışacak. Dilediğiniz güfteyi dilediğiniz bestekara besteletip, şarkınızı internet üzerinden sipariş edecek, istediğiniz kişilere istediğiniz defa dinletilebilir olarak gönderebileceksiniz… Tüm bunlar MP3, “Digital Right Management” yazılımları ve Internet sayesinde olacak.78 devirli plakları hatırlıyorum, her yüzünde tek bir şarkı olan ve bandrol pulu yapıştırılmış Galata-Tünelden satın alınmış plaklar. Babamın gençliğinde biriktirdiği plaklar… Ardından 60 lı yılların ortalarıydı sanırım, yurtdışından müzik dolabımız geldi… Biz 45 lik leri dinlemeye başladık yine bir yüzünde tek bir şarkı ama artık plaklar plastik, kağıttan mamul zarfları ise renkli idi. O hışırtılar yoktu ses daha net ve stereo idi… Ardından 33 devir LongPlay (LP) ler geldi, plastikler büyümüş her iki yüzünde yine birer hit şarkı diğer şarkılar ise dolgu malzemesi satış fiyatı 10 USD civarinda… O zamanlar DJ lik moda idi, discolarda LP ler çalıyor, tek şarkılık LP ler özel olarak DJ ler için üretiliyordu… Zaman geçti kaset çalarlar yayıldı. Plak yapımcıları kasete ağırlık verdiler. LP fiyatına satılıyordu kasetler.
Derken ABD… Balmumundan yapılmış kayıtları görüyorum müzede… California Berkeley’de çocuklar “House Music” yapıyorlar. On dolara kasetlerini satıyorlar. Yaptıkları müzik gerçekten farklı, ama bu çocukları sadece bilenler alabiliyor. Türkiyenin ya da Dünyanın herhangi bir yerindeki kişinin bunlara ulaşmasına imkan yok… Laser Diskler, CDler derken MP3 ve internet üzerinden müzik eserlerinin indirilip bilgisayar ortamında dinlenmesi başladı…

Hatırladığım Yeşilköy de yabancı bir plak fabrikası vardı tren yolunun hemen yanıbaşında, kamyonları vardı, depoları vardı, çalıştıkları plakçı dükkanları vardı. Müzik oluşturuluyor, dağıtılıyor, depolanıyor, satılıyor ve tüketiliyordu. Yerel sanatçıların ulusal pazarda satış yapması tanınması epey zordu. Öte yandan öylesi yerel sanatçılar vardı ki ulusal pazarda bilinen sanatçılardan çok daha fazla satıyordu kasetleri… Pazarlama için eskiden radyo ve konser gibi araçların yanına TV, internet gibi kanallar da katıldı. Müzik endüstrisi; fabrikası, taşıma ve saklaması, dağıtımı, tanıtımı ile başlı başına bir endüstri idi.

Müzik Endüstrisi artık farklı bir yere geliyor. Eskiden “satış kabiliyeti” olmayan şarkıcı/grup için plak/kaset yapılmazken artık gruplar kiraladıkları stüdyolarda kayıtlarını yaptırıp bu kayıtları internet üzerinden kitlelerin beğenisine sunuyorlar, bunun için ne fabrika, ne dağıtım kanalı gerekiyor. Artık şarkısı milyon kere indirilen de, şarkısı birkaç kez indirilen de aynı internet ortamında… Internet üzerinde bulacağınız müzisyenlere bestelettiğiniz ve yine internet üzerinde bulduğunuz saz takımına icra ettirdiğiniz müzik parçalarını yine Internet üzerinde bulunan ortamlarda kitlelerin beğenisine sunacaksınız. Parçanızı “download” edenler sizin eserinizi her dinlediklerinde “kuruşlar” mertebesinde ödemede bulunacaklar ve bu “kuruşlar” bu eseri oluşturan her ilgiliye belli oranlarda “sayısal haklar yönetimi” yazılımı uyarınca dağıtılacak…

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu