Şehit ailesine ayıbı herkes yazdı, Vodafone ismini yazamadı!..
2012 yılında Hakkari’de şehit olan Uzman Çavuş Mehmet Çiftçi’nin ailesine, çıkartılan 2.200 TL telefon borcunu okumuşsunuzdur. Medyamız, bu saygısızlığı yazdı da, saygısızlığı yapan operatör Vodafone Türkiye’nin ismini yazamadı.Öncelikle hem rahmetli şehidimiz Mehmet Çiftçi’ye ve vatanı uğruna can veren tüm şehitlerimize Allah gani gani rahmet eylesin. Allah geride bıraktıklarına sabır versin. Şehitlerimizin geride bıraktıkları, aileleri, şehitlerimizin, bu topraklarda yaşayan tüm insanlara birer emanetidir. Bu emanetleri gözetip kollamak hepimizin boynunun borcudur.Konuyu özetlemek gerekirse!..
Uzman Çavuş 24 yaşındaki Mehmet Çiftçi, 2012 yılı 15 Eylül günü Hakkari- Çukurca Karayolu Oğul Köyü yakınlarda askeri konvoyun geçişi sırasında, PKK’lı teröristlerin önceden yola döşediği patlayıcıyı infilak ettirmesi sonucu şehit oldu.
Vatanını savvunurken şehit düşen oğlunu toprağa veren babası Satılmış Çiftçi, oğlunun borcu olup olmadığını araştırıyor. Vodafone Türkiye’ye 300 lira borcu olduğunu öğreniyor. Vodafone’un bir bayisine gidiyor, borcunu ödemek istiyor. Bayi ‘oğlunuz şehit olduğu için borcu sistemden düşmüş. Borcunuz yok’ cevabını alıyor.
5 yıl sonra faizi ile 2.200 TL isteniyor
Ancak aradan geçen 5 yılın ardından Satılmış Çiftçi’ye Vodafone Türkiye’nin işlerini takip ettiğini söyleyen avukatlık bürosundan, ‘telefon faturası borcunun faiz ve masraflarıyla birlikte 2 bin 200 liraya ulaştığı ve ödemediği taktirde evlerine haciz geleceğini‘ bildiren mesaj geldi. Borç mesajıla şaşkına döndüğünü dile getiren şehit babası Satılmış Çiftçi şöyle konuştu:
“Benim Uzman Çavuş oğlum Mehmet Çiftçi, Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde 2012 yılının Eylül’ün 15’inde teröristlerle girdiği çatışmada şehit oldu. Cenazesi suya düştüğü için bir hafta sonra bulundu. Şehit olmadan önce kullandığı telefonun yaklaşık 300 lira fatura borcu olduğunu öğrendik. Ödemeye gittiğimizde bize ‘şehit olduğu için borcun sistemden düştüğü ve borcumuzun olmadığı’ söylendi. Bunun üzerinden 5 sene geçtikten sonra ‘borcunuz var, ödemezseniz evinize haciz’ gelir diye bize önce mesaj attılar, sonra da telefonla aradılar. Ben o zaman oğlumun borcumu ödemek için başvurdum. Çünkü benim evladımın borcu benim borcum. O zaman ‘yok’ dediler şimdi faizleriyle birlikte 2 bin 200 lira borç çıkardılar.”
Borcumuz borç
Oğlunun borcunun arkasında olduğunu ve bunu ödemek istediğini belirten Çiftçi, “Ben ödemek için gittim. Bana ‘şehit olduğu için borç sistemden düştü’ dediler. Ama şimdi arayıp benden faiziyle para istiyorlar. Ben oğlumun borcunun arkasındayım. Ana parayı öderim, o benim borcum. Ama faizini ödemem. Sonra utanmadan arayıp ‘sen ne kadar ödeyebilirsin’ diye pazarlık yapıyorlar, ayıptır” diye anlatıyor.
Şehidin ablası Satı Çiftçi de, kardeşi şehit olduğunda GSM numarasını üzerine almak için Vodafone bayisine kardeşinin şahadet belgesiyle gittiğini belirterek olayı şöyle anlatıyor:
“Numarayı üzerime almak istediğimi söyledim. Ancak numaranın havuza düştüğü ve takip ettiğim takdirde alabileceğim söylendi. Takip ettim ve aynı numarayı alarak kullanmaya başladım. O zaman bile herhangi bir borcunun olduğunu söylemediler. Şimdi üzerinden zaman geçtikten sonra operatör şirketinin avukatı olduğunu söyleyen kişi bize, ‘borcu ödemezsek haciz gelecek’ diye mesaj attı. Bizi sürekli rahatsız ediyorlar. Bizim burada yapmak istediğimiz şey ana borcuna sahip çıkmak. Biz kardeşim toprağın altında borçlu yatırmak istemeyiz. Ana borç bizim borcumuzdur, ama faizi bizim değil. Bize bu şekilde yapılması şehit ailesi olarak bizi küçük düşürüyor.”
Araya bakan girdi, Vodafone borcu sildi
Şehit babasının bu sözlerinin ardından çıkan haberler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın dikkatini çekti. Bakan Kaya, hemen danışmanlarından konu hakkında bilgi istedi. Bakan Kaya, daha sonra da şehit ailesine borç çıkartan Vodafone yetkililerini bizzat arayarak konuyla yakından ilgilendi. Kaya’nın girişimleriyle Vodafone, 2 bin 200 liralık borcu sildi.
Tüm medyada haber var, Vodafone ismi yok
Bugün, 30 Mayıs Salı 2017, açın gazeteleri, internet sayfalarını konuya ilişki haberi neredeyse tüm medya yayın organlarında bulacaksınız. Olayı, sayfalarının el verdiğince, bizim anlattığımız gibi tüm detayı ile anlatan, önemli kısımlarını ortaya çıkartan haberler var. Ancak, 5 yıl önce “BORÇ YOK” bilgisini verdikten sonra, aradan geçen süre içerisinde borcu bulup çıkartan, üstüne faiz ve avukatlık masrafları ekleyerek tahsilata çıkan ne Vodafone Türkiye’den bahseden var, ne de de bu işlemi yürüten avukatlık bürosundan.
Şirketlerin yaptığı, halkla ilişkiler çalışmalarında sayfalarında çarşaf çarşaf yer veren, yöneticilerinin boy boy fotoğraflarını yayımlayan, şirketlerin isimlerini zikretmekten çekinmeyen medyamız, iş böyle terbiyesizliklere, saygısızlıklara, vefasızlıklara gelince birden şirket isimlerini zikretmekten kaçınır oluyorlar. Acaba, gazetecilik yaptığını zanneden arkadaşlar, benim yaptığım gibi “Şehidimizin ismini, sosyal ağlarda, arama motorlarında arattırarak”, olayın diğer tarafından Vodafone Türkiye ve avukatlık bürosu olduğunu bulmaktan acizler mi? Zannetmiyorum. İşin bu tarafı tamamen duygusal.
Vodafone Türkiye, Medya Takip Merkezi’nin “Medya Bilgi Servisi” başlığı altıda sunduğu raporlarda belirtildiği üzere, İletişim Sektörünün En Büyük Reklamvereni. En azından 2017 yılı başından bugüne kadar geçen sürede.