Teknoloji devlerinin 1.77 trilyon doları ABD’ye geri döner mi?
ABD’nin yeni başkanı Donald Trump, hem ABD’nin hem de dünyanın sayılı teknoloji devleri ile biraraya gelerek, vergi indirimini masaya yatırdı. Vergi yüzde 15’e düşerse, devlerin 1.77 trilyon doları ABD’ye geri dönebilir. Amerika Birleşik Devletlerinin, henüz görevini resmi olarak devralmamış 45’inci başkanı Donald Trump hem ülkenin hem de dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin yöneticileri ile bir toplantı gerçekleştirdi.
Apple CEO Tim Cook, Alphabet CEO Larry Page, Microsoft CEO Satya Nadella, Amazon CEO Jeff Bezos, Tesla CEO Elon Musk, IBM CEO Ginni Rometty, Intel CEO Brian Krzanich, Facebook COO, Oracle Sheryl Sandberg, Oracle CEO Safra Catz ve Cisco CEO Chuck Robbins toplantıya katılan isimler arasında yer alırken, hala zararda olan ve maddi olarak umulanı veremeyen Twitter CEO’su Jack Dorsey’in toplantıda yer almaması ise dikkat çekti – Twitter’ın, yeni başkan Trump’ın en sevdiği teknolojik oyuncak olduğu biliniyor.
Sizler için buradayım
“Burada inanılmaz bir grup insanla birlikteyim” diyerek toplantının açılış konuşmasını yapan başkan Trump “Başkanlığım süresince yanınızda olacağım. Beraberimdekileri arayacaksınız, beni arayacaksınız. Bu masa etrafındakilerle, protokole dair herhangi bir sınırlama olmayacak. Ben burada, sizlerin daha iyisini yapabilmeniz için bulunuyorum” dedi.
Yaklaşık iki saat süren toplantıda öne çıkan başlıklar istihdam, göçmen politikaları, Çin, siber güvenlik ve en önemlisi de vergiler olarak dikkat çekti. Vergi konusu ise en sıcak ve üstünde en fazla durulan başlık olarak dikkat çekti. Trump, halen yüzde 35 olarak uygulanan kurumlar vergisinin yüzde 15’e düşürülmesini, bu vergi indirimi ile birlikte teknoloji devlerinin ABD dışında bulunan – çoğu nakit- 1.77 trilyon doların- ABD’ye getirilmesinin önünün açılmasına işaret etti.
Apple’ın 250 milyar doları var
Teknoloji devleri arasında, ABD dışında en çok varlığa sahip olan şirket Apple. Apple’ın yaklaşık 250 milyar dolarlık varlığa sahip olduğu biliniyor. Apple ile birlikte, Microsoft, Google ve ana şirketi Alphabet, Cisco ve Oracle ise ABD dışında en fazla nakit varlığa sahip beş şirket olarak dikkat çekiyor.
ABD senatosunda 2013 yılında başlatılan soruşturmada, Apple’ın, en az 74 milyar dolarlık gelirinin vergisini ödememek üzere, ABD vergi sistemi dışında bıraktığı iddia edilmişti.
Masada konuşulan vergi indirimi gerçekleşirse, yani ABD’de yüzde 35 olarak uygulanan kurumlar vergisi yüzde 15 seviyelerine çekilirse, dünyanın çeşitli yerlerinde özellikle Avrupa’da bulunan 1,77 trilyon doların ABD ekonomisinin içine çekilmesi ABD ekonomisine büyük katkılar sağlarken, dünya ekonomisinin geleceği için ise büyük tehdit oluşturuyor.
Türkiye’de para yok
Son haftalarda dolar kurundaki artış ile ciddi sıkıntılar çeken ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği ile elindeki dolarları satarak, kur artışını kontrol altına almaya çalışan Türkiye için ise 1,77 trilyon doların doğrudan bir tehdidi bulunmuyor. Çünkü masada oturan teknoloji devlerinin Türkiye’de herhangi bir nakdi bulunmuyor.
Söz konusu şirketlerin hemen hemen hepsi, Türkiye’de yapmış oldukları ticari faaliyetlerin faturalarını doğrudan İngiltere, İrlanda ve Hollanda üzerinden keserek, bu faaliyetlerine ilişkin gelirlerini Türkiye yerine, Avrupa finans merkezlerinde tutmayı tercih ediyor.
Masadakilerin hepsi stratejik
Öte yandan, Trump’ın “Teknoloji Devleri – Tech Titans” olarak adlandırılan şirketlerden toplantı masasına oturttukları ise STRATEJİK olarak önemli. ABD’deki yayın organları bu stratejik öneme vurgu yapmasalar da masaya oturanların ellerinde bulundurdukları bilgi ve iletişim teknolojileri araçları ve bunun Amerikan istihbahratı ve siber güvenliği için ne kadar önemli olduğunu da sizlere özetleyeyim..
İşletim Sistemi – Dünyada masaüstü-dizüstü bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemlerinin neredeyse tamamı Microsoft ve Apple tarafından geliştirilen sistemleri kullanıyor. Cep telefonlarında ise Android Google’ın (Alphabet desek daha doğru), IOS ise Apple’ın. Yani Apple, Google ve Microsoft olmadan dünyada hiçbir teknolojik alet neredeyse çalışamaz.
Veritabanı – İş tüm dünyanın verilerinin tutulduğu ortamlara gelince, masada oturan üç şirket ön plana çıkıyor. IBM, Oracle ve Microsoft. Tüm dünyadaki kurum ve kuruluşlar, hatta milli güvenlik birimleri, orduların verileri bu üç şirketin geliştirmiş olduğu veritabanlarında tutuyor, işliyor.
Bulut Bilişim – Son yıllarda çokça konuştuğumuz Bulut Bilişim tarafına baktığımızda ise tartışmasız dünyanın en büyüğü Amazon, masada. Pazar paylarını topladığımızda, Amazon’un sahip olduğu pazar payının henüz yarısına bile ulaşamamış IBM, Microsoft, Google masada.
Internet Omurgası – Dünyadaki internet trafiğini, internet güvenliğini ve erişimini sağlayan, bu alanda yüzde 90’ın üzerinde pazar payına sahip Cisco, masada.
İşlemciler – Dünyanın bu alanda tartışmasız lideri, dünyanın kritik sunucularının büyük bir bölümünün ve kişisel bilgisayarın çalışmasını sağlayan, Intel masada. Burada, cep telefonlarının ve mobil haberleşme teknolojilerinin çalışmasını sağlayan mobil işlemcileri üreten Qualcomm’un masada olmaması dikkatimi çekti.
…ve kişisel veriler – Facebook, 1.8 milyar dünya vatandaşının tüm bilgilerini paylaştığı açık bir ortam. Dünyaya ait ne varsa Facebook’tan takip edilebilir.
Masadaki şirketlerin ellerindeki diğer teknolojileri, bilgileri bir daha düşünüp, siber güvenlik konusunda da bu toplantının ne denli önemli olduğunu, olası bir siber savaşta gücün kimin elinde olduğunu da bir düşünün derim.