Türk Telekom köklerinden geleceğe seslendi 1.5 milyar dolara fiber tamam
Türk Telekom Genel Müdürü Ümüt Önal, İstanul tarihi yarımadadaki fiber dönüşümün tamamlandığını duyurduğu toplantıda fiber, ortak altyapı ve 5G ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Türk Telekom Genel Müdürü Ümüt Önal, İstanbul tarihi yarımadadaki fiber dönüşümü tamamladıklarını duyurmak için bir grup basın mensubu ile biraraya geldi; Fiberleşme, 5G ve fiberde ortak altyapı konularında merak edilenleri cevapladı.
Mekan seçimi anlamlı
Öncelikle, toplantı mekanı seçimi anlamlıydı. Topkapı Sarayı içerisinde, dış avluda yer alan tarihi Konyalı Lokantası’nda yapıldı toplandı. Mekanı bilmeyenler için, Topkapı Sarayı’nın dış avlusunda hemen girişte yer alıyor. Konyalı Restaurant ile, Türk Telekom’un temellerinin atıldığı, ilk faaliyete başladıkları adres ile aralarında sadece 650-700 metre mesafe var. Tarihi Alay Köşkü’nün bitişinde inşa edilen Telgrafhane-i Amire binası, Türk Telekom’un resmi olarak faaliyete başladı ilk adres. Binanın projesi 1855’de çizilmiş.
Tarihi yarımada fiberleşmesi 1.5 yıl sürdü
Ümüt Önal, tarihi yarımadanın fiberleşmesi ile ilgili yaptığı açıklamada Kapalı Çarşı dahil her noktaya fiber götürdüklerinin altının çizerek “Yeni yapılaşmanın olduğu yerlerde, işin doğas gereği fiberleşme nispeten kolay. Zor olan, eski yerleşim yerlerinde altyapıyı yenileyebilmek” dedi. Türk Telekom İstanbul Bölge Müdürü Bilal Uçar, tarihi yarımada fiberleşme projesenin yaklaşık 1.5 yıl sürdüğünü söyledi. Posta Gazetesi’nden Murat Gülderen’in, işin maliyeti ile ilgili soruya ise anlık bir cevap gelmedi.
Borsaya kote olan Türk Telekom’da finansal açıklamalar yapılırken yaklaşık rakamlar yerine kesin rakamların verilmesi gerekiyor. Şirketin CFO’su Kaan Aktan da toplantıya gelmeyince, bu soru daha sonra net rakamlarla iletilmek üzere geriye bırakıldı.
Fiberleşme oranı yüzde 92, fiber giden sokak yüzde 82
Ümüt ÖNAL’ın, Türkiye’deki fiberleşmeye ilişkin verdiği bilgiler ise çarpıcı. 2019 sonunda 304 bin kilometre olan fiber ağı yüzde 22,3 büyüterek 2022 ilk çeyrek sonunda 372 bin kilometreye çıkardıklarını, 2019 sonunda 21,9 milyon olan fiber hane kapsamasını, 2022 birinci çeyrek itibarıyla Türkiye’nin yüzde 92’sini kapsayacak şekilde 30,6 milyona yükselttiklerini anımsattı.Sokak bazında ise tüm Türkiye’deki sokakların yüzde 82’sinde en az kutuyu kadar fiber hat çekilmiş durumda.
1.5 milyar dolar ile fiberleşme tamam
Yanılmıyorsam, Anadolu Ajansı’ndan Eda Topçu’nun Türkiye’deki fiberleşmenin maliyeti ile ilgili sorulara diğer operatörlerin iddiası olan 15 milyar dolar 8-10 milyar dolar maliyet iddialarına da Ümüt Önal, “Tarihi Yarımada’yı nasıl dönüştürdüysek Türkiye’nin tüm sokaklarını da tek tek dönüştürmeye çalışıyoruz. 8-10 milyar dolar rakamı için şöyle bir yorumum olsun; daha önce 15 milyar dolar diyorlardı, şimdi ise 8-10 milyar dolar diyorlar. 1,5 milyar dolarla Türkiye’de kalan fiberleşme yatırımı yapılabilir. Arkadaşlarımız mükerrer yatırıma alışkın oldukları için her bir operatörün hiç yatırım olmasaydı diye varsayarak, 3 milyar + 3 milyar + 3 milyar olarak toplayarak bu rakamı bulmuş olabilirler, ancak bu ülkede yatırım var. Kalan fiber dönüşümün tamamlanması için bizim hesaplarımıza göre, 1,5 milyar dolarlık yatırım kafi.” dedi.
Vodafone’un aklı neredeymiş?
Sanırım, Mesut Çevik’in sorduğu bir soruya verilen bir cevabın parçasıydı. Benim ilgimi çeken noktada verdiği cevapta Ümüt ÖNAL, isim vermeden şunları söyledi:
Baştan belirteyim. Sayın Önal’ın kullandığı kelimeler değil bunlar. Benim, verilen cevaptan anladığım budur.
2015 yılındaki 4.5G ihalesinde, herkes kendi işine gelen bir frekans ihalesi aldı. Türk Telekom, iştiraki Avea (Şimdi TT Mobil) ile abone başına en yüksek spektrumu satın aldı. Vodafone, abone yoğunluğuna göre düşük bir spektrum aldı. Mevcut sahip oldukları spektrum ile abonelerine internet hizmeti vermekte darboğaz yaşıyorlar. Tek çareleri, 5G ihalesi ile verilecek olan ilave frekanslar ve spektrum ihaleleri ile mevcut açmazlarını çözebilmek ve internet hızlarını artırabilmek. Bunun için 5G ihalesi acilen yapılsın, 5G için geç kalıyoruz diye ortada dolaşıyorlar demeye getirdi Ümüt Önal.
Ümüt Önal, 5G’ye yerli ve milli teknoloji ile geçmenin önemli olduğunun altını çizerek, yerli teknoloji üretmeyi de teknolojide dışa bağımlılığın azaltılmasını da milli görev olarak gördüklerinden bahsetti.
Yerli 5G teknolojisini Türkiye’nin ve dünyanın hizmetine sunabilecek güçte olduklarını belirten Önal, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Tüm bu ekosistemi kurma ve geliştirme noktasında Türk mühendislerinin ve yerli teknoloji girişimlerinin ciddi çalışmaları zaten var. Yerli 5G baz istasyonun da üretilmesiyle, yerli ve milli unsurlarla, doğru zamanda 5G’ye geçerek ülkemizi bu alanda öncü yapmaya kararlıyız. Şartlar olgunlaştığında doğru bir zamanlama ile ülkemizin 5G’ye geçebilmesi için gerekli tüm hazırlıkları yapıyoruz. 4.5G ihalesinde abonelerimizin gelecek dönem ihtiyaçlarını da öngörerek abone başına en yüksek spektrumu alan işletmeci olduk.
Yıllardır yoğun yatırım yaptığımız güçlü şebekemiz ve spektrum sahipliğimiz sayesinde bugün başka ülkelerde 5G adı altında verilen hizmetin ötesinde bir hız sunuyoruz. Fiber gücümüz ile birlikte bunu 5G’ye de taşımak için hedefimize odaklanmış durumdayız. Özetle, biz, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve bakanlığımızın gösterdiği hedef doğrultusunda, merkeze değil herkese altyapı götürmeyi, ülkemizin dijital dönüşümüne var gücümüzle katkı sağlayarak bu ülkeye hizmet etmeyi sürdüreceğiz.”
Kurban Bayramı öncesinde, Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan da Aydınlık Gazetesi Ekonomi Müdürü Recep Erçin’in sorduğu soruya istinaden benzer bir cevap vermişti.
5G
Genel sunum ve yarımadanın fiberleşmesine ilişkin bilgiler sonrasında soru cevabın açılış sorusunu ben yaptım. 5G için ilave yatırımlar, mikro baz istasyonları kurulumu, frekans tahsisi vs konularının yanında mevcut bazistasyonlarının 4.5G’den 5G’ye geçişleri için ne kadar yatırım gerektiğine ilişkin bir soru sordum. Ümüt Önal ve Yusuf Kıraç, kendilerine düşen paylara ilişkin konuyu aktarmaya çalıştılar.
Mevcut bazistasyonlarının pek çoğu, 5G’ye hazır donanım olarak satın alınmış ve kurulmuş durumda. Türkiye’nin 5G hizmetleri için tercih edeceği frekanslar, spektrumlara bağlı olmak üzere tedarikçiler bir para kazanacaklar ancak, mevcut baz istasyonlarının 5G ile uyumlu hale getirilmesi için genellikle basit bir yazılım yükseltilmesi yeterli olacak Baz istasyonlarının sayısının artırılması, mikro bazistasyonları kurulumu vs tabii ki ilave yatırım gerektiriyor. Ancak, yerli ve milli bazistasyonu çalışmaları ile de bu yatırımlara yapılacak harcamaların Türkiye’de kalabilmesi için hassas davranıyorlar.