Turkcell BİP ve Türk Telekom Wirofon yerine “yerli ve milli” PTT Messenger

PTT’nin yerli mühendislik bilgi ve birikimi ile geliştirilen PTT Messenger, anlık sesli, görüntülü ve yazılı haberleşme, dosya ve konum paylaşım uygulaması, Bakanlar Kurulu’nda görücüye çıktı. Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde, Başbakan Binali Yıldırım, uygulamayı kullanarak Zeytindalı Operasyonu’nun harekat merkezine görüntülü bağlanarak, toplantı sırasında harekattaki son gelişmelere ilişkin bilgi aldı.Tamamı Türk mühendisleri tarafından geliştirilen uygulama, henüz Android cihazlar için APK olarak yayımlanıyor. Kısa zamanda hem Android hem de IOS platformlarında hizmet vermeye başlayacak PTT Messenger, öncelikle kamu kurum ve kuruluşlarının daha sonra da vatandaşların hizmetine sunulacak.
Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında, hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ’ın “bir nevi yerli ve milli Whatsapp” olarak tanımladığı uygulama yazılı haberleşme yanında, sesli, görüntülü haberleşmeye ve dosya ve konum paylaşma gibi tüm özellikleri tek bir platformda topluyor.
BTDUNYASI.net’in edindiği bilgilere göre PTT Messenger isimli uygulamayı SBS isimli bir teknoloji şirketi geliştirdi. PTT, bu şirkete yatırım yapmış durumda. Konuya ilişkin olarak PTT ve SBS yetkililerine ise henüz erişilemedi.
BİP ve Wirofon yerli ve milli değil mi? 
PTT Messenger’ın ‘yerli ve milli’ uygulama olarak, hükümetin en üst toplantısında görücüye çıkması, tanıtımının yapılması, bende Turkcell’in BİP ve Türk Telekom’un Wirofon uygulamalarına ilişkin bazı soru işaretleri bıraktı.
Whatsapp’ın kullanıcılara genel anlamda açılmasından daha önce 1999 yılı ağustos ayında lansmanı yapılan ve kullanıcıların hizmetine sunulan Türk Telekom Wirofon uygulaması ve son iki yılda neredesye 10 milyon kullanıcı barajını aşan Turkcell’in BİP uygulaması da yerli ve milli mühendislik uygulamaları olarak dikkat çekiyor.
Hatta Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, önceki haftasonu, Anadolu Ajansı’na vermiş olduğu demeçte, Turkcell BİP’e eklenilen bazı özelliklerin, Whatsapp tarafından kopyalandığını iddia da etmişti.
Türk Telekom Wirofon ise 2009 yılında duyurulmasından sonra, geçtiğimiz yılın başlarında yenilenerek yeni sürümü ve yeni özellikleri ile hizmete sunuldu. (Bu konuda itirazlar gelecektir. WhatsApp’ın test sürümü 2009 başında kullanıma açıldı. Ancak, Wirofon daha önce geniş kitleler için hizmete sunuldu.)
Hatta Türk Telekom CEO’su Paul Doany, sosyal ağ paylaşımlarında bu ürünün kamu kurum ve kuruluşları ile kurumsal şirketlerde kullanılmak üzere “EKİP MOBİL” isimli kurumsal kullanıma uygun versiyonunun da geliştirildiğine dikkat çekiyor.
Türkiye’de, bu alanda başarıları kanıtlanmış iki tane uygulama varken, hatta Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’nin altın hisse ile mutlak söz sahibi olduğu Türk Telekom’un ürünü ve 7 yönetim kurulu üyesinin beş tanesinin hükümet tarafından atandığı Turkcell’in ürünü varken PTT’ye niye böyle bir uygulama geliştirilmesi için görev atfedildiğini ben anlamakta zorluk çektim.
Acaba, devletimiz ve hükümetimiz Türkiye’nin haberleşme ve teknoloji alanındaki en önemli kuruluşları Turkcell ve Türk Telekom’un geliştirdiği ürünleri “YERLİ ve MİLLİ” olarak görmüyor mu?
Dilim, bu iddiayı dile getirmeye el vermiyor. Ama yine de bombanın fitilini ateşleyeyim. Hükümetin Turkcell BİP Mobil’i ve Türk Telekom Wirofon’u yok saymasının altında başka sebepler mi var?

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu