Turkcell şebekesinde 150 lokasyona yerli radyolink yerleştirecek

Ülkemizde telekomünikasyon alanında yerli sanayinin desteklenmesi ve Ar-Ge projelerinin gerçekleştirilmesi amacıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu tarafından atılan adım, TÜBİTAK BİLGEM tarafından radyolink cihazlarının ve yönetim merkezi yazılımının geliştirilmesi ile sonuçlandı. Ar-Ge çalışmaları 2008 yılında başlanılan ve herhangi bir mali yardım alınmadan tamamıyla TÜBİTAK BİLGEM kaynakları ile 2010 yılında tamamlanan yerli tasarım radyolink cihazı KOBİ’lerimizin de katkısı ile 2011 yılında seri üretime hazır hale getirildi.

Yerli üretim teknoloji ürünlerinin desteklenmesini isteyen Turkcell, şebekesinde 150 lokasyonda yerli üretim Radyolink cihazının kullanılması için TÜBİTAK ve cihazı Türkiye’de üretecek olan SimPro ile 2.1 millyon TL’lik satınalma için ön protokol imzaladı.7 GHz bandında çalışan yerli üretim radyolink cihazları özellikle yağmurlu hava koşullarında kesintisiz iletişim ve servis sürekliliği için büyük katkı sağlayacak.

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Tayfun Acarer bu cihazın yıllardır Türkiye’de üretilebilecek olmasına karşılık ithal edildiğinin altını çizerek “Sonunda bu cihazın Türkiye’de üretilir hale gelmesinden mutluluk duyuyoruz. 3G ihalesi sırasında ortaya koyduğumuz AR-GE ve yerli ürünlerin kullanılması şartları meyvelerini vermeye başladı” dedi.

Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, ise daha önce akü setleri kullanılmasında sektör olarak yerli ürünleri tercih etmeye başladıklarının altını çizerek “Şuan Türkiye haberleşme şebekelerinde kullanılan akü setleri içerisinde yerli üretimlerin payı yüzde 25’ler seviyesine ulaştı. Dahası, önceleri ithal ettiğimiz bu ürünleri ülke olarak ihraç eder konuma geldik. Aynı gelişmeyi radyolink ekipmanları için de bekliyor ve bu ürünü ihraç edebilir konuma gelmemizi istiyoruz” dedi.

TÜBİTAK BİLGEM Başkan Vekili Dr. Hasan Palaz ise 2 yıllık bir çalışma sonucu ortaya çıkan bu ürünü geliştirmekten duydukları mutluluğu dile getirirerek Esnek yapısı, maliyet etkin olması ve TÜBİTAK BİLGEM’in üretime yönelik ürün geliştirme deneyimi sayesinde, SRC155-A cihazı %100 yerli sanayi tarafından, KOBİ’lerimiz tarafından üretiliyor. Bugüne kadar yüksek teknoloji gereken durumlarda sadece ithal cihazların kullanıldığı bu alanda yerli kaynaklarla geliştirilen ve üretilen radyolink cihazını ülkemiz envanterine kazandırmanın haklı gururunu taşıyoruz. Araştırmacılarımıza, mühendislerimize ve öncelikle BTK  olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür ederiz.  Yönetim merkezi sistemi, garanti ve destek konularında Turkcell ve TÜBİTAK BİLGEM arasında imzalanan bu sözleşmenin ülkemiz için hayırlı olmasını dileriz” dedi.

PAKİSTAN’A İHRAÇ EDİLEBİLİR

Cihazın Türkiye’de üretimini gerçekleştirecek olan SimPro isimli şirketin Genel Müdürü Alaeddin Gülbüken, ise cihazın üretimi konusunda Pakistan’dan talep geldiğini, TÜBİTAK’ın bu cihazın Türkiye dışında Pakistan’da da üretilmesi için lisans anlaşması imzalama fırsatının doğduğunu söyledi. Gülbüken bir soru üzerine Türkiye’de bu cihazı kullanmak ve satınalmak üzere diğer operatörlerden kendilerine herhangi bir siparişin gelmediğini ama bu tip siparişleri beklediklerini de söyledi.

Vodafone Türkiye de talip

Türkiye’de yerli radyolinki üretecek olan şirketin genel müdürü Alaeddin Gülbüken kendilerine diğer operatörlerden cihazdan satın almak üzere herhangi bir talep ve sipariş olmadığını söylemesine rağmen Vodafone Türkiye, Turkcell’in protokol imzaladığı basın toplantısı sonrası yayımladığı yazılı bir basın açıklaması ile bu cihazı 81 ildeki şebekelerinde kullanmak istediklerini beyan ederek cihazın üreticisine basın organları yardımı ile gayri resmi bir sipariş de geçmiş oldu.

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir de yerli üretim ve geliştirme konusunu takdirle karşılayacaklarını belirterek “Cihazın rakiplerine göre avantajlarını inceleme fırsatımız olmadı. Uygun görürsek biz de talip oluruz” dedi.


Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu