Turkcell, şimdilik Türk kaldı!…

Turkcell’de İngiliz tahkim mahkemesinin ortaklar için verdiği “Hisselerinizi ya alın, ya satın” kararındaki opsiyonu ne Çukurova Holding ne de Rus Mikhail Fridman’ın LetterOne’ı kullandı. İngiliz tahkim mahkemesinin ağustos ayında vermiş olduğu Çukurova Telecom Holding’deki Rus Alfa Grubunun sahip olduğu yüzde 49’luk ve Çukurova Holding’in yüzde 51’lik hisselerin, Turkcell hissedarları arasındaki tartışmaları sonlandırmak üzere vermiş olduğu, “hissedarlardan birisi diğerinin hisselerini satın alsın” kararından doğan fırsatı, her iki ortak da kullanmadı.
Mahkemenin vermiş olduğu karar neticesinde Çukurova Holding, LetterOne’ın elindeki yüzde 13,22’ye tekabül eden Turkcell hisselerini 2,6 milyar dolara satın alma opsiyonunu kullanmayınca, hak otomatik olarak LetterOne’ın, Çukurova Holding’in elinde bulundurduğu yüzde 13,76’ye karşılık gelen Turkcell hisselerini 2,8 milyar dolara satın alma fırsatına dönüştü. Ancak 28 Kasım Pazartesi günü sona eren bu fırsatı Ruslar da değerlendirmedi. Ortaklardan herhangi birisi bu hakkı kullanmış olsaydı, Turkcell’in yönetimi o şirketin eline geçecekti.
Tüm bu karar süreci başlamadan öce Rus Alfa grubu, Rus finans kuruluşu VTB ile Turkcell’de her türlü yatırım için finansal bir paket üzerinde anlaşmıştı.
Değişen bir şey yok
Yıllarca süren ortaklar arasındaki tartışma ve davalar da tahkim mahkemesinde karara bağlanan bu gelişme ile sonuçlanmış oldu. Tahkim mahkemesinin tanıdığı fırsatı kullanmayan her iki tarafın da, bu hisseler konusunda bir daha mahkemeye başvurma hakkı olmayabilir.
Halen, Çukurova Telecom Holding’in yüzde 51 hissesini elinde bulunduran Çukurova Holding, Turkcell’de teknik olarak karar verici pozisyonda bulunuyor. Ancak, bu hisseleri satın almak için Ziraat Bankası’ndan almış olduğu 1.6 milyar dolarlık kredi karşılığında elindeki hisseleri Ziraat Bankası’na teminat için gösterdiği için, Turkcell’de yönetim kurulunu oluşturmada söz hakkı Ziraat Bankası’nda, dolayısıyla devletin ve hükümetin elinde.  15 Temmuz darbe girişimi ardından önemi bir kez daha kanıtlanan haberleşme altyapısının Turkcell bacağında, işler şimdilik hükümetin kontrolünde kalmış görünüyor.
Türk Telekom’un yüzde 55’ini satın alan Ojer Telekom, bu satınalma için sağladığı kredileri ödemekte zorlanıyor olsa da Türk Telekom’da “ALTIN HİSSE”ye sahip olan Hazine Bakanlığı, Türk Telekom bacağında da haberleşm altyapısının kontrolüne sahip.
Türkiye haberleşme sektörünün üçüncü bacağı olan İngiliz Vodafone tarafında ise hükümetin ve/veya devletin doğrudan herhangi bir kontrolü bulunmuyor. Bu kritik altyapıyı yönetmek üzere hükümetin doğrudan veya dolaylı olarak, bu kontrolü ele geçirmek üzere de hamle yapması sektör uzmanları tarafından uzun süredir tartışılan bir konu. Ancak konu ile ilgili olarak henüz ciddiye alınacak bir iddia ortaya atılmadı

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu