Turkcell SuperOnline IPv6’ya geçti

Geçtiğimiz yıl Dünya IPv6 Test Sürüşü Günü’ne aktif olarak katılan Turkcell Superonline, bu yıl gerçekleştirilen Dünya IPv6 Başlangıç Günü’ne de web operatörleri kategorisinde katılarak, www.superonline.net web sitesini kalıcı olarak IPv6 altyapısına geçirdi. Bu yıl 6 Haziran, Çarşamba günü (06.06.2012) düzenlenen etkinlikte, önde gelen web operatörleri, üretici firmaları ve Internet hizmet sağlayıcıları IPv6 teknolojisini kalıcı olarak etkin hale getirdiler.

Bireysel tarafta IPv6 Internet erişim testlerini tamamladıklarını belirten Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan sözlerine şöyle devam etti. “Turkcell Superonline ürünlerini, IPv6 internet erişimine hazır hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle, kamu sektöründe IPv6 teknolojisine talep çok fazla. Biz de hem global etkinliklere hem de ulusal IPv6 kongrelerine katılarak, bu teknolojinin yayılması için üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz.”

Temmuz 2012 itibariyle Türkiye’nin en büyük akademik ağına sağlanacak Internet hizmetlerini IPv6 uyumlu hale getirecek olan Turkcell Superonline, böylece Turkcell’in yanı sıra diğer kurumsal müşterilerine sunduğu hizmetleri de çok kısa bir süre içerisinde IPv6 uyumlu hale getirecek. IPv6 teknolojisi ile ilgili çalışmalarını 2006 yılından beri sürdüren ve 2011 yılında yapılan IPv6 Test Sürüşü Günü’ne de katılan Turkcell Superonline, global olarak düzenlenen bu etkinlik ile IPv6 teknolojisinin ülkemizde deneyimlenmesi sürecine katkıda bulunmaya devam ediyor.

Dünya devleri bir arada

Dünya IPv6 Başlangıç Günü’nde bir araya gelerek IPv6 teknolojisini kalıcı olarak etkin hale getiren şirketler arasında Turkcell Speronline’nın yanı sıra dünyanın önde gelen web sayfası operatörleri Google, Facebook, Youtube, Yahoo!, Microsoft Bing, AOL, AKAMAI, Limelight ve network operatörleri Comcast, Hurricane, Verizon Wireless, Time Warner Cable, AT&T ile Cisco, D-Link, NEC ve ZyXe gibi üretici firmalar yer aldı.

IPv6’ya neden geçiliyor?

İnternet kullanımının her geçen gün artması ve gelişen teknolojilerin yeni kullanım alanları yaratması sonucu, çevrimiçi haberleşme için kullanılan “İnternet Protokolü Versiyon 4” (IPv4) adreslerindeki doluluk oranı en üst seviyeye ulaşmış durumdaı. Bu nedenle daha geniş adres imkanı sağlayacak olan IPv6’ya geçiş artık bir zorunluluk haline gelmeye başladı. Avrupa, Orta Asya ve Orta Ddoğu bölgelerinde IP adreslerinin tahsisinden sorumlu tek yetkili otorite olan RIPE Şebeke Koordinasyon Merkezi’nin (RIPE NCC) IPv4 adres havuzunun 2012 yılında tükeneceği öngörülüyor. Buna ek olarak yapılan araştırmalar, 2020 yılında internete bağlananların sayısının IPv4 teknolojisinin desteklediği toplam adres sayısının 12 katı olacağını gösteriyor.

Dünya ile uyumlu olarak IPv6’ya (Internet Protokolü Versiyon 6) geçişte önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) önderliğinde sürecin tamamlanması planlanıyor. 8 Aralık 2010 tarihli “Kamu Kurum ve Kuruluşları için IPv6’e Geçiş Planı” genelgesine göre  Türkiye’deki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının en geç 31 Ağustos 2013 tarihine kadar internet üzerinden verdikleri kamuya açık tüm hizmetleri IPv6’i destekler hale getirmeleri gerekiyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu