Turkcell’de gelir 4.6 milyara dayandı, kar 600 milyonu aştı

Turkcell, 2017 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin mali sonuçlarını açıkladı. Gelirleri 4.6 milyara dayanan şirketin net karı da 601 milyon liraya ulaştı. Turkcell, bu çeyrekte 473 bin mobil abone kazanarak toplam mobil abone sayısını 34.6 milyona yükseltti.Mali sonuçlara ilişkin bir değerlendirme yapan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, sonuçlara ilişkin mesajında şu noktalara değindi.Dijital operatör yolculuğumuzda hız kesmeden büyüdük
Geçtiğimiz çeyrek dönemde Turkcell’in artık bir “dijital operatör” olduğunu ilan etmiş, müşterilerimizin hayatında gittikçe daha fazla yer alan dijital servislerimizle ilgili sonuçları ayrıntılı olarak paylaşmıştık. Yılın üçüncü çeyreği, bu operasyonel ve finansal sonuçları pekiştirdiğimiz, Turkcell’in dijital yolculuğuna yeni kilometre taşları eklediğimiz bir dönem oldu. Sürekli gelişen yeni özelliklerle zenginleşen dijital servislerimiz artık her iki mobil müşterimizden birinin hayatında yer alıyor. Müşterilerimizin her türlü iletişim ihtiyacını bu dijital servisler ve mobil internetle karşılayabildiğimiz ve tamamen mobil veri üzerine inşa ettiğimiz Lifecell teklifimizi de Türkiye’de müşterilerimizin beğenisine sunduk. Turkcell olarak yarattığımız katma değerin müşterilerimiz nezdinde gittikçe artan şekilde kabul görmesi, arka arkaya beş çeyrektir genişleyen müşteri bazını ve güçlü finansal sonuçları beraberinde getirdi.
Arka arkaya dört çeyrekte yüzde yirminin üzerinde büyüme
2017 yılının üçüncü çeyreğinde Grup bazında gelirimiz %25,7 büyürken FAVÖK marjımız ise %35,5’ye ulaştı. Grup net kârımız ise yıldan yıla yaklaşık dörde katlanarak 601 milyon TL olarak gerçekleşti.
Yılın ilk dokuz ayında, Turkcell Grubu olarak %26,6 büyüme ile 13,0 milyar TL ciroya, %38,2 artışla 4,5 milyar TL FAVÖK1’e ve %34,6 FAVÖK marjına ulaştık. Böylece hem gelir hem de FAVÖK’te ilk dokuz ay bazında tüm zamanların en yüksek sonuçlarına ulaştık. Planlarımız dahilinde gerçekleşen bu sonuçlar kapsamında 2017 yılı için %21 – %23 gelir büyümesi, %33 – %35 aralığında olan FAVÖK marjı ve %19-%20 Grup operasyonel yatırım harcamalarının2 gelire oranı beklentilerimizi koruyoruz3.
Her şeyi internetten yaptıran yeni dijital marka Lifecell
Lifecell markamızı ve tekliflerimizi KKTC’nin ardından Eylül ayında Türkiye’de de hayata geçirdik. Dijitalde öncü operatör olarak Türkiye’de bir ilke daha imza attık; isteyen müşterilerimize konuşma ve mesajlaşma da dâhil tüm iletişim hizmetini tamamıyla mobil internet üzerinden ve dijital platformdan sunmaya başladık. Lifecell markasıyla çıkardığımız yeni tarifelerde, müşterilerimiz, paketleri kapsamında sesli ve görüntülü görüşme ve anlık mesajlaşma ihtiyaçlarını BiP üzerinden karşılarken, fizy üzerinden müzik dinleyip TV+ üzerinden film izleyebiliyor; tüm anılarını lifebox uygulamasında saklayabiliyor ve yine BiP üzerinden 7/24 müşteri hizmetleri desteği alabiliyorlar.
Dijital servislerimiz yeni özelliklerle müşterilerimizin hizmetinde
Turkcell’in dijital servisleri, Lifecell kullanıcılarının yanı sıra, abonemiz olmayanlar da dahil olmak üzere, tüm müşterilerimizin hayatını zenginleştirmeye devam ediyor. 4,2 milyon aktif kullanıcıya ulaşan Türkiye’nin yenilikçi anlık mesajlaşma, sesli ve görüntülü konuşma uygulaması BiP’e eklediğimiz yeni özellik sayesinde kullanıcılar altı kişiye kadar aynı anda görüntülü görüşme yapmaya başladı. Ayrıca BiP üzerinde ödeme altyapı sisteminin de hayata geçmesiyle birlikte bilinmeyen numara sorgulama gibi ücretli servisler de sunmaya başladık. Önümüzdeki çeyreklerde bunun gibi katma değerli hizmetleri artırmayı planlıyoruz.
Türkiye’nin en çok bilinen ve kullanılan yerli dijital müzik platformu fizy’ye bu çeyrekte 10 milyon yeni şarkı ekleyerek içeriğini zenginleştirdik. Uygulamanın indirilme sayısı 12,4 milyona ulaşırken dinlenen şarkı sayısı günde ortalama 8 milyona ulaştı.
Dijital yayıncılıkta en popüler platform olan Dergilik’te bu çeyrekte günde 120 bin dergi ve gazete okundu. Artan yayın sayısıyla her geçen gün daha büyük bir kitleye ulaşan Dergilik’te 335 dergi ve 16 gazete yer alıyor.
Tüm bu dijital servisleri %84,12 nüfus kapsama oranına ulaşan yüksek kalitedeki 4.5G şebekemiz üzerinden sağlıyoruz. 4.5G kullanıcılarının aylık data kullanımı yıldan yıla %40 artarak 6 GB’a ulaştı; 4.5G şebekemiz üzerinden taşınan data trafiği toplam trafiğin %42’sine ulaştı.
Son bir yılda Turkcell Türkiye ailesine 2,4 milyon kişi katıldı
Bu çeyrekte 201 bini faturalı olmak üzere 473 bin net mobil müşteri kazanarak 34,6 milyon mobil müşteriye ulaştık. Mobil müşterilerimizin %504’den fazlası çoklu oyunu tercih ederek ses, data ve en az bir temel dijital servislerimizi aktif olarak kullandı. Sabit segmentte ise fiber müşterilerimiz 39 bin artarak 1,2 milyona ulaştı; bu hizmetle birlikte TV+ kullanan müşteri oranı %42,35’e ulaştı.
Müşterilerimizin günden güne artan teveccühü, üçüncü çeyrekte de ARPU rakamlarımıza yansıdı. Artan faturalı müşteri bazı ve üstün şebekemizin sunduğu deneyim sayesinde daha fazla data ve dijital servis kullanımıyla Mobil ARPU6 geçen yıla göre %11,2 artarak 32,8 TL oldu. Sabit bireysel ARPU ise %3,7 büyüme ile 53,5 TL’ye ulaştı.
Hedefimiz ekonomide dijital dönüşüm: Yeni e-ticaret platformumuz hayata geçiyor
Dijital servislerin hayatımızdaki yerinin artmasıyla, yeni bir ihtiyacın ortaya çıktığını da gözlemliyoruz. Müşterilerimiz, internet üzerinden ulaştıkları ürün ve hizmetler için güvenli kimlik doğrulama ve ödeme sistemlerine ihtiyaç duyuyor. Turkcell olarak hem kendi dijital servislerimizde bu beklentiyi karşılayabilmek, hem de Türkiye’de hızla gelişen elektronik ticaret pazarındaki kurumsal ortaklarımıza çözümler sunabilmek adına bir e-ticaret modeli oluşturduk. İnternet kullanıcıları artık, GSMA destekli Mobile Connect teknolojisiyle, GSM temelli ve kolay kullanıma dayalı bir kimlik doğrulama süreciyle dijital servislere güvenli giriş yapabilecek. Elektronik ortamdaki alışverişlerini Paycell ve Turkcell Finansman Şirketi’nin imkânlarından faydalanarak kolay ve güvenli ödeme yöntemleriyle tamamlayabilecek.
İlk aşamada seyahat uygulaması Piri ve Turkcell Akademi mobil uygulamasında hayata geçirdiğimiz bu modeli, seyahat sitesi olan Fulltrip ve dijital TV platformu BluTV’yi kapsayacak şekilde genişleteceğimizi Ekim ayı itibarıyla açıkladık; önümüzdeki dönemde bu modeli daha çok kurumsal ortağımıza yayarak Türkiye’deki e- ticaret pazarının genişlemesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
Bunun yanı sıra, bugün kullanıma sunduğumuz yerli arama motoru Yaani’nin, Türkiye’nin kullanım alışkanlıklarına en uygun sonuçları bulması ve benzerlerine kıyasla Türkçe’yi çok iyi anlamasıyla hem bireysel kullanıcılar hem de iş sahipleri için fark yaratacağına inanıyoruz. Yerli kaynaklarla geliştirilen Yaani sayesinde Türkiye kendi arama motoruna da sahip olurken Turkcell olarak hızla büyüyen dijital reklam pazarına girmiş bulunuyoruz.
Geleceğe yön verecek teknolojilere yatırım
5G ile oluşacak Endüstri 4.0 dünyasının taşıyıcı teknolojilerinden biri olmasını beklediğimiz nesnelerin interneti alanında da önemli bir başarıya imza attık. Yeni nesil inovatif uygulamaların kullanımı için gerekli olan Dar Bant-Nesnelerin İnterneti desteğini Türkiye’de hizmete açan ilk operatör olduk; üstelik bu teknolojiyi 4.5G altyapımızın var olduğu Türkiye’nin her köşesinde müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz. Gerçek zamanlı ölçümlemeyi sağlayan Dar Bant teknolojisinin, akıllı şehirlerden sağlık sektörüne kadar pek çok alanda yarattığı farkla insan hayatına büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. İş ortaklarımız bu teknolojiden faydalanarak inovatif çözümler geliştirirken Turkcell altyapısı ve dijital bilgi birikimimizle ülkemizdeki ekosistemin gelişimine destek olacağız.
Üçüncü çeyrekte teknolojide tüketen değil üreten Türkiye vizyonumuzla attığımız bir diğer adım da ilk yerli baz istasyonu çalışmalarına verdiğimiz destek oldu. Bu kapsamda Türkiye’nin ilk yerli 4.5G baz istasyonu antenini mevcut çalışan şebekede test eden ilk operatör olduk.
Yine bu çeyrekte, enerji verimliliğini artırmaya yönelik dijital servis çözümlerini sunmak için Siemens ile protokol imzaladık. Stratejik işbirliği öncelikli olarak bireyler ve kurumlar için uzaktan izleme ve kontrol sistemlerini içerecek dijital servis çözümleri sunmayı, enerji tüketimini kontrol altına almayı ve böylece verimliliği artırarak enerji maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor.
İnsani kalkınmaya verdiğimiz destek Birleşmiş Milletler platformlarında
Turkcell’in sürdürülebilir ve insani kalkınmaya ana işi olan iletişim hizmetleriyle sunduğu katkı, tüm ülke liderlerini bir araya getiren Birleşmiş Milletler haftasında da uluslararası platformlarda yer buldu.
Özel sektör için “en büyük sürdürülebilirlik girişimi” olarak tanımlanan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact), son dönemin en büyük insani dramlarından biri olan Suriye mülteci kriziyle ilgili geliştirdiğimiz çözümlerden dolayı Turkcell’i bir ödüle daha layık gördü. Lansmanından bu yana geçen 1 yılda 550 bin indirilme rakamına ulaşan Merhaba Umut uygulamamızla, dünyada sürdürülebilir kalkınmaya öncülük eden 10 oyuncu arasına girdik.
Suriyeli misafirlerimize yönelik hizmetlerimizi, Türkiye’de evrensel kapsamanın ve gerçek genişbant internetin yayılması konusunda çalışmalarımızı ve afet durumlarında iletişimin devamlılığının sağlanması konusundaki hassasiyetimizi BM platformlarında anlatabilme fırsatı bulduk. Son olarak mobil teknolojileri kullanarak engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırma yolundaki çalışmalarımıza bir yenisini ekledik; İşaret Dilim uygulaması ile işitme engellilerin önündeki iletişim bariyerlerini kaldırmayı hedefliyoruz. Bu konularda öncü şirketler arasında yer almaktan ve ülkemizde yapılanları uluslararası platformlarda da paylaşmaktan gurur duyuyoruz.
Başta Yönetim Kurulumuz olmak üzere Turkcell’in hedeflediği performansın sergilenmesinde gerekli özveri ve hassasiyeti sonuna kadar gösteren tüm takım arkadaşlarımıza ve başarı hikâyemizde daima bizimle birlikte olan müşterilerimize bu vesileyle bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu