Turkcell’den aylık 9 TL’ye internet paylaştırma açıklaması; ücretli değil güvenli olacak
Turkcell, geçtiğimiz cuma gününden itibaren çok tartışılan, internet paylaşımından aylık 9 TL alınacak tartışmalarına yönelik resmi bir açıklama yaptı. Açıklamada aylık 15 Ocak 2019’dan itibaren alınacak olan 9 TL’lik ücret doğrulanırken, hotspot özelliğini ‘Hızlı Giriş’ teknolojisi ile bağlanarak paylaştıran abonelerin bu ücreti ödemeyeceği açıklandı.Turkcell tarafından 25 Aralık 2018 Salı akşamı kamuoyu ile paylaşılan açıklamada şöyle denildi:Turkcell olarak öncelikli amacımız müşterilerimizin değişen kullanım alışkanlıkları ile aynı doğrultuda gelişen yeni taleplerine uygun çözümler üretebilmek. Son dönemde müşterilerimizin yoğun şekilde, “Kişisel Erişim Noktası / Hotspot” özelliğini kullanırken, yetkisiz internet paylaşımı sonucu istenmeyen güvenlik sorunları yaşanmasını engelleyen bir seçenek talep etmeleri üzerine, 15 Ocak’tan itibaren yeni bir uygulamayı hayata geçiriyoruz. Bu amaçla mobil uygulama ve web sitelerine yapılan üye girişlerini sadece telefon numarası kullanarak daha hızlı ve güvenli hale getiren ‘Hızlı Giriş’ teknolojisi üzerinden “Kişisel Erişim Noktası / Hotspot” yapma özelliği sayesinde, müşterilerimiz güvenli bir şekilde kişisel internetlerini paylaşmaya devam edebilecekler. Bunun için müşterilerin internetlerini paylaşırken açılacak sayfaya ‘Hızlı Giriş’ teknolojisi üzerinden giriş yapmaları yeterli olacak. Bu şekilde giriş yapacak müşterilerimiz paketlerindeki interneti hiçbir ücret ödemeden, herhangi bir cihaz sınırı olmadan güvenli bir şekilde paylaşabilecekler.
Hotspot’la farklı cihazlarla yaptıkları internet paylaşımı sonucu tarifelerindeki internetin tüketimini takip ve kontrol edemeyen, bunun sonucu olarak beklemedikleri fatura bedelleriyle karşılaşan müşterilerimiz de bulunuyor. Bu müşterilerimizin sorununu gidermek amacıyla ‘Hızlı Giriş’ üzerinden giriş yapılmadan başka cihazlarla internet paylaşımı yapıldığında dünyadaki çeşitli internet paylaşım modellerindeki örneklerde görüldüğü gibi, aylık 9 TL’ye mevcut tarifesindeki internetine ek olarak 2 GB’lık paylaşımlı internet paketi devreye girecek. Bu 2 GB’lık ek paketin kullanım durumu Hesabım uygulaması üzerinden takip edilebilecek. Ayrıca bu müşterilerimiz, 30 günlük süre içerisinde 2 GB’lık paylaşım internetleri sona erdikten sonra ek ücret ödemeden tarifelerindeki interneti paylaşmaya devam edebilecekler.
15 Ocak 2019 tarihinden geçerli olmak üzere hayatımıza girecek bu yenilikler sayesinde müşterilerimizin kişisel internetlerini paylaşırken ortaya çıkabilecek olası güvenlik risklerine karşı korunması ve mobil internet paylaşımlarını daha detaylı şekilde takip edebilmelerinin sağlanması amaçlanıyor.
Hotspot konusu da dahil olmak üzere müşterilerimizden gelebilecek her konudaki yeni öneri ve talepleri her zaman dikkate alarak, onların hayatını kolaylaştırmak için çalışmalarımızı aralıksız şekilde sürdüreceğiz.
Kaan Terzioğlu’ndan ayrı açıklama
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, 25 Aralık 2018 Salı akşamı yapılan kurumsal açıklamanın ardından, kendi twitter hesabından yayımladığı bir flood ile de konuya açıklık getirmeye çalıştı.
“İki gündür mobil erişim noktası kullanımı konusunda sosyal medyada yapılan paylaşımları yakından takip ediyorum. Konuyla ilgili içgörü ve çıkış noktamızı sizlerle paylaşarak, konuya açıklık getirmek istiyorum” diye bir flood başlatan Terzioğlu mesaj dizisinde şu ifadelere yer verdi
“Mobil erişim noktası kullanımında temel iki sorun ve şikayetle sıkça karşılaşıyoruz: birincisi yetkisiz internet paylaşımları ile ilgili güvenlik sorunları. Diğeriyse, paylaşılan internet tüketimini kontrol edemeyip internet kotasının sehven bitmesi ve aşım ücretlendirilmesi yaşanması. Bu iki sorunun çözümü için bazı önlemler aldık. Öncelikle, 15 Ocak’tan itibaren mobil erişim noktasıyla veri paylaşımı yaparken Hızlı Giriş teknolojimiz ile internetinizin tüm cihazlarınızla güvenli paylaşımını, ek ücret ödemeden kendi internet kotanızdan yapabileceksiniz. Yani paylaşım ücretli değil, güvenli hale gelecek. Öte yandan, Hızlı Giriş üzerinden giriş yapılmadığı durumda yapılan internet paylaşımları, dünyadaki diğer örneklerde olduğu gibi, 9TL’ye 1 ay geçerli 2GB paylaşım interneti hediyesiyle birlikte yapılabilecek. Böylece aşım korkusunun önüne geçeceğiz. Türkiye’nin Turkcell’i olarak önceliği müşterilerimizin taleplerine verdiğimizi, en yeni teknolojileri bu yönde geliştirdiğimizi hatırlatmak isterim.”
Hızlı giriş nedir?
Dünya GSM Birliği (GSMA) Mobile Connect ile desteklenen Hızlı Giriş teknolojisinin kullanımının yaygınlaşması için tüm dünyada çalışmalar yapıyor.
Turkcell’in Hızlı Giriş teknolojisi ile mobil veya web sitelerine giriş artık çok daha güvenli ve hızlı hale geliyor. Kullanıcılar üye girişi menüsünden şifre girmek yerine cep telefonu numaralarını girdikten sonra, açılan ekranı tek tıkla onaylayarak giriş yapabiliyor. Şifre unutma derdine son veren Hızlı Giriş teknolojisinin dünyadaki toplam kullanımının yüzde 11’i Turkcell tarafından gerçekleştiriliyor.
Mobil uygulama ve web sitelerine yapılan üye girişlerini daha hızlı ve güvenli hale getiren Hızlı Giriş teknolojisi, her geçen gün daha fazla kişi tarafından tercih ediliyor. Hızlı Giriş, cep telefonu numarasını kullanıcı adı olarak kullanmanızı sağlayarak kişiye özel şifre üretiyor ve üye girişlerinin daha güvenli ve hızlı yapılabilmesini mümkün kılıyor. Şifre girmek yerine, cep telefonu numarasını girerek mobil ve web sitelerine giriş yapılırken, bu sayede kendi telefonunuzun dışında, başka bir cihazdan sizin yerinize üye girişi yapılabilmesinin de önüne geçiliyor. Ayrıca kullanıcı “Beni Hatırla” seçeneğini işaretleyerek giriş süresini daha da kısaltabiliyor.
Türkiye’de 10 milyona yakın kişi kullanıyor
Mobil uygulama ve web sitelerine yapılan üye girişlerini daha hızlı ve güvenli hale getiren Hızlı Giriş teknolojisi, her geçen gün daha fazla kişi tarafından tercih ediliyor. Yalnızca cep telefonu numarasıyla uygulamalara kolayca giriş yapılmasını sağlayan Hızlı Giriş teknolojisinin Türkiye’deki kullanıcı sayısı 10 milyonu aştı. Hızlı Giriş teknolojisini kullanan kişiler ayrıca “Beni Hatırla” seçeneğini işaretleyerek giriş süresini daha da kısaltabiliyor.
Bu teknoloji sayesinde, hiç üye olunmayan bir siteye üye girişi yapmak saniyeler içinde gerçekleşiyor. Turkcell.com.tr’deki girişlerin de çok büyük bir kısmı Hızlı Giriş yöntemi ile yapılıyor. Turkcell.com.tr ile tam entegre olarak çalışan Hızlı Giriş, önümüzdeki dönemde tüm Turkcell uygulamalarına entegre edilecek.
Kanunlar ne diyor?
Diğer tüm elektronik haberleşme hizmet sağlayıcıları gibi Turkcell’in de uymakla yükümlü olduğu 5809 sayılı elektronik haberleşme kanunun 51’inci maddesinin ikinci fıkrasında “Elektronik haberleşmenin ve ilgili trafik verisinin gizliliği esas olup, ilgili mevzuatın ve yargı kararlarının öngördüğü durumlar haricinda, haberleşmeye taraf olanların tamamının rızası olmaksızın haberleşmenin dinlenmesi, kaydedilmesi, saklanması, kesilmesi ve takip edilmesi yasaktır” ibaresi yer alıyor.
Yani, ne Turkcell ne de başka bir kurum veya kişi bu kanun çerçevesinde haberleşmeyi takip edemez. İnternet bağlantısının paylaştırılıp paylaştırılmadığının tespiti ise ancak ve ancak haberleşme takip edilerek gerçekleştirilir.
Kanuna göre Turkcell’in abonenin IP trafiğindeki TTL bilgisini okumaya, izlemeye hakkı olmadığını savunan Avukat Hasan Selçuk Turan, abonenin internetini paylaştırdığını operatörün ancak abonenin açık rızası ile öğrenebileceğini ve bunun akabinde faturalandırabileceğine dikkat çekerek bu rızanın iptal edilebileceğine dikkat çekiyor. Bu iptale rağmen Turkcell’in abonenin internetini paylaştırdığını tespit etmesi ise suç unsuru barındırıyor.
Kullanıcıların şüphesi giderilemedi
Konuyla ilgili olarak hem Kaan Terzioğlu”nun twitter mesajı altına bırakılan yorumlar hem de değişik sosyal ağlarda devam eden tartışmalardan anlaşıldığı kadarı ile Turkcell’in 15 Ocak’tan itibaren uygulamaya koyacağı teknoloji ve ücretlendirme kullanıcıların kafasındaki şüpheleri gidermiş değil.
Kullanıcıların en çok üzerinde durduğu konular ise;
– Eğer bu uygulama güvenlik için getiriliyorsa, niye ücrete tabi?
– Hızlı Giriş teknolojisi ile giriş yapıp yapmamak arasındaki ayrım nasıl olacak, yanlış hızlı giriş kullanımı sonrasında kesilecek 9 TL iade edilecek mi?
– Eğer bu hizmet Hızlı Giriş ile kullanılınca ‘BEDAVA’ olacaksa, hızlı giriş teknolojisi kullanıcı verilerinin ele geçirilmesi için kullanılır mı?