Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim harcamaları 17 milyar doları geçecek
International Data Corporation (IDC) analistleri tarafından hazırlanan 2019 IDC Türkiye Öngörüleri raporu yayınlandı. IDC’nin ilk kez ülkemizde düzenlediği “Dijital Dönüşümün Liderleri” de bu etkinlik kapsamında açıklandı.IDC Türkiye tarafından düzenlenen 2019 IDC Türkiye Öngörüleri etkinliğinde, 2019 Öngörüleri raporu IDC Türkiye Ülke Direktörü Nevin Çizmecioğulları tarafından açıklandı. Rapora göre 2019 yılı içinde Türkiye’de kurumların gerçekleştireceği bilişim ve iletişim teknolojisi harcamalarının 17,1 milyar Amerikan Doları büyüklüğüne ulaşması öngörülüyor.Genel seçimlerin ardından özellikle yılın ikinci yarısından sonra etkisini arttıran makroekonomik zorlukların Türkiye’nin BİT harcamalarını gözle görülür şekilde etkilediğini belirten IDC Türkiye Ülke Direktörü Nevin Çizmecioğulları, rapora yansıyan gelişmeler hakkında şunları söyledi:
“Global harcama ve istihdam tedbirleri, artan rekabet ve kârlılık baskısı; yerelde Türk Lirası’nın ABD Doları karşısında hızlı değer kaybı ve dalgalanması, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren kurumların BT yatırımlarını tekrar gözden geçirmelerine ve ötelemelerine yol açtı. Tüm olumsuzluklara rağmen, Türkiye pazarında kalıcı yer edinmek isteyen ve uzun vadeli düşünen işletmelerin teknolojiye yatırım yapmaya devam ettiklerini gözlemliyoruz. Bu belirsizlik ortamında şirketler için dijital dönüşümün önemi çok daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. Önümüzdeki dönemde büyüyen startup ekosisteminin de katkısı ile, blokzinciri, siber güvenlik, 5G, robotik süreç otomasyonu gibi yeni teknolojilerde birçok iş birliğinin, yeni yatırımların ve projelerin hayata geçmesini öngörüyoruz”.
IDC, 2019 yılında, Türkiye telekom servisleri haricinde kalan BT pazarının 8,3 milyar dolar seviyesinde olmasını bekliyor. Donanım ağırlıklı pazarda, BT hizmetleri ve yazılım alt kırılımları, IDC’nin öngördüğü tahmini yüzde 3,8’lik yıllık büyüme oranlarıyla en hızlı büyüyen alanlar olarak öne çıkıyor.
Telekomünikasyon, finans, kamu, üretim ve perakende en çok BT harcaması yapan sektörler olarak dikkat çekerken, özellikle telekom operatörleri dijital servis sağlayıcı olma yönünde kayda değer yatırımlar gerçekleştiriyor. Finans sektörü ise yatırımlarını bir yandan regülasyon uyumunu sağlama çerçevesinde şekillendirirken, diğer yandan blokzinciri, Open API gibi yeni teknolojilerle müşteri deneyimini iyileştirmeye ve operasyonel verimliliğe odaklanıyor.
IDC analistlerine göre 2019 ve ötesi için beş kapsayıcı eğilim Türkiye’nin bilişim portresini çizecek
- Yenilikçilik (inovasyon) ve işletmeye sağlanan değer Türkiye’deki CIO’ların en kritik önceliği haline gelerek gelecekteki BT yatırımları üzerinde etkili olacak.
- Şirketler daha yenilikçi ve çevik olmak adına teknoloji girişimleri ile çok daha fazla etkileşime girecek.
- Robotik süreç otomasyonu şirketlerin iş gücü maliyetini düşürmek ve operasyonel verimliliğini artırmak için en önemli çözümlerden birine dönüşecek.
- Büyük veri ve analitik alanında artan yatırımlar veri mimarisinin önemini ortaya çıkartacak.
- Bulut servisleri sağladığı esneklik ile dijital dönüşüm projelerinin en mühim bileşenlerinden biri haline gelecek.
Son dört yılda olduğu gibi, bu yıl da etkinliğe ev sahipliği yapan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu konuşmasında, geleceğin teknolojilerine yön veren yöneticilerle birarada olmaktan duyduğu memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi :
“Tam 25 yıldır, Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinde, dünyada en ön saflarda yer alması için, bilişim ekosistemini destekliyoruz. Bu amaç doğrultusunda 400’e yakın çalışanımız ve 10 binin üzerindeki iş ortağı ağımız ile Türkiye’de bulut bilişimle iktisadi ve sosyal kalkınmanın arkasındaki itici güç olmak için çalışıyoruz. Bugün burada, yatırımları ve çalışmaları ile sektöre örnek olan IDC’nin Danışma Kurulu üyeleri ile bir arada olmaktan dolayı çok mutluyuz. Türkiye’nin dijital dönüşümüne sunulan katkılar bizi heyecanlandırmaya devam ediyor. Bu açıdan, IDC’nin ufuk açıcı araştırmaları ve öngörüleri hepimiz için çok değerli. Şu açık ki, yeni bir dijital çağın içindeyiz ve gelişim için dönüşümü tetikleyecek bir anlayış şart. Buna paralel olarak, teknoloji alanında yetenekli ve yenilikçi liderlere duyulan ihtiyaç, son olarak Davos’ta da gündeme geldi. Böyle yenilikçi bir ortamın sağlanması için öncelikle teknoloji konusunda yetenek açığının kapanması gerekiyor. Araştırmalar gösteriyor ki, buluta yatırım yapan şirketler, gelecek 5 yıl içinde 15 milyar dolar net yeni gelir elde edebilecek. Teknoloji harcamalarının yanında BT alanında istihdam da artacak. IDC araştırmasına göre 2022 yılında bulut bilişimle ilgili 130 bin yeni iş imkanı doğacak. Bugün, teknolojiye dayalı meslekler iş gücünün yüzde 50’sini oluştururken bu oran önümüzdeki on yılda yüzde 77’ye çıkacak. Şu an, dünyada işverenlerin yüzde 45’i ihtiyaç duydukları yetenekli elemanları bulamıyor. Türkiye özelinde, işverenlerin yüzde 66’sı ise mevcut iş pozisyonlarını doldurmakta zorluk çekiyor. Biz de, Microsoft olarak, öğrencilerin yeteneklerini artırması ve iş hayatına hazırlanan gençlerin güçlenmesi için Microsoft Cloud Society programını geliştirdik. Geleceğin, teknolojinin bulut üzerinden çalışacağı gerçeğini göz önünde bulundurarak, bu girişimle isteyen herkesi bulut uzmanı olmaya davet ediyoruz. Yatırımlarımız, yeni iş ortaklıklarımız ve tüm operasyonlarımızla, Türkiye’nin dijital dönüşümünde önemli bir oyuncu olmaya devam edeceğiz.”
“IDC Dijital Dönüşüm Ödülleri” ilk kez İstanbul’da sahiplerini buldu
Bu yıl ülkemizde ilk defa düzenlenen IDC Dijital Dönüşüm Ödülleri için 54 kurumdan gelen ve birbirinden değerli toplam 95 proje yarıştı. Yarışma kapsamında tüm projeler CIO’lar ve üst düzey yöneticiler oluşan jüri tarafından ayrıntılı bir şekilde değerlendirildikten sonra 39 proje ödüle değer bulundu.
İş dünyasının önde gelen kurumlarında görev yapan CIO ve üst düzey yöneticilerden oluşan 50 kişilik jüri ekibinin oylarıyla belirlenen ve 2019 yılında ödül alan projeler şu şekilde sıralanıyor:
En İyi Dönüşüm Lideri
Koç Topluluğu Dijital Dönüşüm Programı, Dr. Murad Ardaç, Koç Holding
En İyi Çoklu Deneyim Mücidi Projesi
Everest: Müşteri Deneyiminde Zirve Yolu, TeknoSA
En İyi Bilgi Vizyoneri Projesi
Madencilikte Büyük Veri-Nesnelerin Interneti Projesi, Demir Export A.Ş.
FOÇA, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
En İyi İşletme Modeli Projesi
Dijital Fabrika, Ford Otomotiv San. A.Ş.
En İyi Yetenek Hızlandırıcı Projesi
Yetişmiş Bilişim Personeli İhtiyacına Liseden Çözüm, Doğa Koleji
Code.YapıKredi- API Portal, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.