Türkiye e-devlette AB’nin önüne geçti

Avrupa Birliği 2001 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirdiği e-Devlet Ölçme ve Kıyaslama Çalışmasının 9 uncusunu tamamlayarak “AB 9. e-Devlet Kıyaslama Çalışması Raporu”nu 21 Şubat 2011 tarihinde yayımladı. 1 Çalışma 27 AB üyesi ülke ile Türkiye, Hırvatistan, İzlanda, Norveç ve İsviçre’nin yer aldığı 32 ülkeyi (AB27+) kapsıyor. Rapor temel olarak 5 alanda e-devlet ölçümü ve kıyaslamasını içeriyor.

1.20 temel kamu hizmetinin “elektronik ortama taşınma” ve elektronik sunumda “olgunluk düzeyi”,
2.Vatandaş ve işletmelere yönelik hizmetlerin süreç analizleri ve tüm süreçlerin elektronik ortamda sunum düzeyi,
3.Ortak altyapı ve hizmetlere yönelik arka ofis uygulamalarının elektronik ortamda sunumu,
4.Elektronik ihale uygulaması ve
5.Elektronik hizmetlerde kullanıcı deneyimidir.

20 temel kamu hizmetinin elektronik ortamda sunumu ve olgunluk seviyesi:

Ülkemiz; hizmetlerin elektronik ortama taşınmasında (Online Availability) yüzde 89 ile yüzde 82 olan AB27+ ortalamasının üzerinde,
Hizmetlerin olgunluk seviyesinde (Service Sophistication) yüzde 91 ile yüzde 90 olan AB27+ ortalamasının üzerinde bir seviyeyi yakalamıştır.
Bu hizmetlerden işletmelere yönelik 8 hizmet yüzde 100 olgunluk seviyesinde sunulurken (AB27+ortalaması yüzde 94), vatandaşlara yönelik 12 hizmet ise yüzde 85 seviyesinde (AB27+ortalaması yüzde 87) sunulmaktadır.

Vatandaş ve işletmelere yönelik hizmetlerin süreç analizleri ve tüm süreçlerin elektronik ortamda sunum düzeyinin tespiti:

Bu alanda iki hizmet örnek olarak seçilmiş, bu çerçevede iş dünyası için “işletme kurma”, vatandaşlar için de “iş bulma” hizmetleri çalışılmıştır. “İşletme kurma”ya ilişkin 21 aşama, “iş bulma”ya ilişkin 27 aşama çalışmada araştırılmıştır.

“İşletme kurma” süreçlerinden 13’ü ülkemizde geçerli olup bu süreçlerden 1’i otomatik olarak yapılmakta, 5’i tek bir portaldan elektronik ortamda yapılabilmekte, 6’sı hakkında elektronik ortamda bilgi alınabilmekte iken, 1’inde işlemlerin hiçbir aşaması elektronik ortama taşınmamıştır.

“İş bulma ve iş kaybı durumunda gerekli işlemleri gerçekleştirme” açısından 25 süreç Türkiye’de geçerlidir. Bunlardan 2’si otomatik olarak yapılmakta, 11’i tek bir portaldan elektronik olarak gerçekleştirilebilmekte, 4’ü hakkında internet üzerinden bilgi alınabilmekte iken, 8’inde işlemlerin hiçbir aşaması elektronik ortama taşınmamıştır.

“Ortak altyapı ve hizmetlere yönelik arka ofis uygulamalarının elektronik ortamda sunumu”:

Bu alandaki çalışma dokuz ayrı unsuru içerecek şekilde yürütülmüştür. Bunlar; “temel ortak kullanımlı veritabanları”, “elektronik kimlik”, “elektronik ödeme”, “açık spesifikasyonlar”, “tek şifreyle erişim”, “mimari kılavuzları”, “yatay altyapı ve hizmet katalogları”, “güvenli elektronik belge paylaşımı” ve “elektronik belge veritabanı”dır. Bunlardan 6’sı ülkemizde elektronik ortamda bulunmakta ve hizmet vermektedir. Bunlar; “temel ortak kullanımlı veritabanları”, “elektronik ödeme”, “açık spesifikasyonlar”, “tek şifreyle erişim”, “güvenli elektronik belge paylaşımı” ve “elektronik belge veritabanı”dır.

4-Elektronik ihale uygulaması:

Elektronik ihaleye ilişkin ölçme ve kıyaslama çalışması ihtiyaç analizinden sözleşme yönetimine kadar bütün süreçleri içerecek şekilde yürütülmüştür. Türkiye elektronik ihale uygulamaları açısından değerlendirmeye tabi tutulan 32 ülke arasında son sırada yer almıştır. Bununla birlikte raporda Türkiye’nin uygulamaya koyduğu aşamaları itibarıyla elektronik ihale uygulamaları ile süreçlerdeki hataların büyük oranda ortadan kaldırıldığına ve şeffaflığın artırıldığına yönelik tespitlere yer verilmiştir.

Kullanıcı deneyimi:

“Hizmet sunumunun şeffaflığı”, “çoklu kanallardan hizmet sunumu”, “mahremiyetin korunması”, “kullanım kolaylığı” ve “kullanıcı memnuniyeti”nden oluşan “kullanıcı deneyimi” ölçümlerinde de ülkemiz yüzde 83 ile yüzde 80 olan AB 27+ ortalamasının üzerinde bir değer elde etmiştir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu