Türkiye Girişim Ekosistemi 2024’te ivme kazandı.

Türkiye girişim ekosistemi, 2024 yılının ilk dokuz ayını rekorlarla geçirdi. Bu dönemde toplam 388 yatırım turunda 709 milyon dolar yatırım yapıldı.

Türkiye girişim ekosistemi, 2024 yılının ilk dokuz ayında büyük bir ivme kazandı. Bu dönemde toplam 388 yatırım turunda 709 milyon dolar yatırım yapıldı. Özellikle TÜBİTAK BiGG Fonu’nun katkılarıyla, Türkiye Avrupa’da en çok ön tohum yatırımı alan ülke konumuna yükseldi.

TÜBİTAK BiGG Fonu’nun Etkisi

Startups Watch’un derlediği verilere göre 2024’ün ilk dokuz ayında gerçekleştirilen 247 tohum öncesi yatırımın 228’i TÜBİTAK BiGG Fonu’ndan geldi. Bu fon, eskiden hibe olarak verilen desteklerin yerini alarak girişimcilere önemli bir kaynak sağladı. TÜBİTAK BiGG Fonu, aynı zamanda 25 yapay zeka yatırımına imza atarak bu alanda en fazla yatırım yapan fon oldu.

Yatırım Büyüklükleri ve Dikeyler

Yatırımların yüzde 81’i, 20 milyon dolar ve üzeri yatırım alan 9 girişime yapıldı. Yatırım büyüklüğü açısından “grocery delivery” ve “fintech” en çok yatırım yapılan dikeyler olurken, “biyoteknoloji” ve “yapay zeka” yatırım sayısı bakımından öne çıktı. Ayrıca, Türkiye’de ilk kez bir kuantum teknolojisi girişimi olan Qubitrium, ACT Venture Partners’tan yatırım aldı.

Kurumsal Girişim Sermayesi ve GSYF’ler

2024’ün ilk dokuz ayında yapılan 388 yatırımın 55’inde kurumsal girişim sermayesi fonları (CVC) yer aldı. Türkiye’deki CVC sayısı 89’a ulaştı. Ayrıca, kuruluşuna izin verilen GSYF sayısı 412’ye ulaştı ve bu fonların yüzde64’ü 2022’den sonra kuruldu.

Oyun ve Fintech Girişimleri

Türkiye’deki oyun girişimleri, 2024’ün ilk dokuz ayında 16 yatırım turunda 70,9 milyon dolar topladı. Bu alanda Türkiye, Avrupa’da İngiltere’nin ardından ikinci sırada yer aldı. Fintech girişimleri ise yatırım büyüklüğü açısından tüm zamanların rekorunu kırdı.

Kadın Girişimciler ve Yabancı Yatırımcılar

2024’ün dokuz ayında yapılan 388 yatırımın 111’inde kadın girişimciler yer aldı ve bu oran yüzde29 ile son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ayrıca, 18 yatırımda yabancı yatırımcılar da yer aldı.

Dikkat Çeken Satın Almalar ve İkincil İşlemler

Üçüncü çeyreğin en dikkat çekici satın almaları arasında Koç Holding’in Stembio’yu, Borançılı Teknoloji’nin n11.com’u ve DxBV’nin Bulutistan’ı satın alması yer aldı. 212’nin Isomer Capital ile gerçekleştirdiği ikincil işlem ise Türk yatırım ekosistemine öncülük etme ve alternatif çıkış yollarını gösterme açısından önemli bir adım oldu.

Türkiye girişim ekosistemi, 2024 yılında rekorlarla dolu bir yıl geçiriyor ve bu ivmenin önümüzdeki dönemlerde de devam etmesi bekleniyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu