Türkiye’nin önündeki fırsat yazılım
Bilgi Yönetimi ve İş Çözümleri Yazılım Uzmanlık Fuarı Onlysoftun bu yılki konferans programında konuk konuşmacı olarak yer alan Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Direktör Yardımcısı Kamil Şahin, dünyadaki en büyük ikinci uluslararası Ar-Ge merkezini bu yıl İstanbulda hizmete sunan Huaweinin deneyimi paralelinde, yazılım sektörünün Türkiye açısından pek çok fırsat sunduğunu söyledi.Yaptığı konuşmada her ülkenin kendi özel koşulları çerçevesinde ulusal bir strateji inşa ettiğini, günümüzün taşıyıcı sektörleri arasında yer alan bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün de kriz döneminde bile büyüyerek ülkelere vizyon gösterdiğini belirtti. Türkiye’deki bilişim sektörü şu an hala büyüme dönemini yaşıyor. Projeler ve yatırımlar ile Türkiyenin gelecekte bilişim sektörünün en büyükleri arasına gireceğini, yazılım alt sektörünün de Türkiye açısından pek çok fırsat sunduğunun altını çizen Şahin, şöyle devam etti: Öncelikle yazılım, temel sermayesi beyin gücü olan özel bir alan… Yetişmiş işgücü gerektiren bu alanda bir ülkenin ilerlemesi, gelirlerini artırması mümkün… Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişimindeki en önemli faktörlerden birinin Ar-Ge olduğunu kabul edersek, yazılım sektörü açısından gelişmiş bir Ar-Ge dinamiğine sahip bir ülkenin bilgi toplumuna dönüşme yolunda başarıya bir adım daha yaklaştığını varsayabiliriz.
Huaweinin de yazılım sektöründe önemli bir oyuncu olarak Ar-Geye büyük önem verdiğini ve her yıl gelirlerinin %10undan fazlasını Ar-Ge faaliyetlerine ayırdığını ifade eden Şahin, yüzlerce Türk Ar-Ge mühendisini istihdam eden Huaweinin İstanbuldaki Ar-Ge merkezinde Türk mühendisliği ve zekasının, Avrupanın konsept ve tasarımlarının yanı sıra Asyanın platform ve iş süreçleriyle de birleştiğini söyledi:
Temmuz 2010da Sanayi ve Ticaret Bakanlığından almış olduğu Ar-Ge lisansı ile ülke standartlarında da geçerliliği onaylanan Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezinde bugün, neredeyse tamamı mühendis olmak üzere 250nin üzerinde Türk çalışan bulunuyor. Ar-Ge Merkezindeki sayısal büyümeyi satın almalarla değil, tamamen organik şekilde gerçekleştiren Huawei bu sayede istihdama da katkıda bulunuyor. Ülke kalkınmasında fırsatlar yaratan bilişim ve yazılım alanı, Türkiye için de önemli bir fırsat… Huawei de bu fırsatı Türkiye lehine değerlendiriyor. Güçlü ve yenilikçi Huawei Türkiye Ar-Ge ekibi, yerel ve uluslararası pazarların telekomünikasyon ihtiyaçlarına yönelik, ileri teknolojiye sahip ürün ve hizmetler geliştiriyor. Bu doğrultuda; Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, sadece Türkiyenin değil tüm Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT)nin yazılım geliştirme sorumluluğunu üstleniyor.
Konuşmasının sonunda Huaweinin önümüzdeki dönemde Türkiyenin Ar-Ge kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak, telekomünikasyon sektörünün hem Türkiyedeki hem de dünyadaki gelişimine yönelik Türkiye’de bilişim sektörünün gelişimini teşvik etmeyi hedeflediğini söyleyen Şahin şöyle devam etti: Sektörde faaliyet gösteren tüm kuruluşların Türkiyenin önündeki bu fırsatı doğru tespit edip faaliyetlerini o doğrultuda şekillendirmeleri, Türkiyeyi gelecek yıllarda daha büyük bir küresel ekonomik oyuncu durumuna getirebilir. Biz, Huawei olarak Türkiyedeki tüm varlığımızla, bu hedef doğrultusunda geleceğe hazırlanıyoruz.