
Türkiye’nin bilim ve teknoloji politikalarını oluşturacak kurul belirlendi
Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlıığı Kararnamesi ile Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu üyeleri atandı. Bu atamaya göre TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL, Prof. Dr. Mehmet Çelik, Mehmet Ali YALÇINDAĞ, Dr. Osman Coşkun ve Prof. Dr. Şaban Teoman DURALI yeni yönetim modelinde Bilim, Teknoloji ve Yenilik politikalarını belirleyecek kurul üyeleri oldu.Peki, Türkiye’yi 21’inci yüzyılda gelişmiş teknolojilere ve yeniliklere sahip medeniyetler seviyesinden geri kalmaktan alıkoymaya yönelik politikaları belirleyecek bu isimler kimler?
Prof. Dr. Hasan MANDAL (Metalurji Mühendisi)
1965 yılında Eskişehir’de doğan Hasan Mandal, ilk ve ortaöğrenimini bu kentte tamamladı. 1987’de ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümü’nden lisans derecesini, 1992’de İngiltere’nin Newcastle Üniversitesinden doktora unvanını aldı. 1992-1994 yıllarında Newcastle Üniversitesinde, 1997-1998 yıllarında da Almanya’nın Karlsruhe Üniversitesinde doktora sonrası araştırmalarda bulundu.
Prof. Dr. Mandal, 1994’te Anadolu Üniversitesi Seramik Mühendisliği Bölümü’nde yardımcı doçent olarak göreve başladı. 1996’da doçent, 2001’de profesör unvanını alan Mandal’ın 70’i SCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış 140’ın üzerinde eseri ve ayrıca uluslararası kapsamda 6 patenti var. TÜBİTAK Bilim Ödülü de olmak üzere ulusal ve uluslararası düzeyde farklı ödüllere layık görülen Mandal, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Dünya Seramik Akademisi (WAC) ve Avrupa Akademisi (Academia Europaea) üyesi.
Mandal, 2006-2010 yıllarında Anadolu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı, 2010-2011’de Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcılığı, 2011-2015’te de Sabancı Üniversitesi Araştırma ve Lisansüstü Politikalar Direktörü ve Rektör Yardımcısı olarak görev yaptı. 25 Mart 2015’te YÖK Üyeliğine, 1 Nisan 2015’de ise YÖK Yürütme Kurulu Üyeliğine atanan Mandal, 21 Temmuz 2016’da YÖK Başkan Vekilliğine seçildi ve bu görevlerini 12 Ocak 2018’e kadar sürdürdü. Prof. Dr. Mandal, YÖK Üyesi olmasının yanı sıra 12 Ocak 2018’den bu yana Sabancı Üniversitesi Rektör Vekili olarak görev yapıyordu.
Prof. Dr. Mehmet Çelik (Tarih Profesörü)
İlk ve orta öğrenimini Elazığ’da, yüksek öğrenimini Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam ve İslâm Felsefesi Bölümü ile Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı’nı bitirerek tamamladı.1980 yılında akademik hayata intisab eden Prof. Dr. Çelik 1982–1987 yılları arasında Mor Gabriel Manastırı’nda Süryanca ve Hristiyan Teolojisi üzerine eğitim aldı.Fırat Üniversitesi’nde 1990-1995 yılları arasında Yardımcı Doçent, 1995-2001 yılları arasında Doçent, 2001 – 2016 yılları arasında Celal Bayar Üniversitesi’nde Profesör ünvanıyla öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır.
2016 yılında ise ANKA Teknoloji Üniversitesi Rektörü olarak atanmış olup bu görevi halihazırda sürdürmektedir. Ülke Tv’de Turgay Güler’in sunduğu Sıra Dışı Tarih programına da sık sık konuk olmaktadır.
Mehmet Ali Yalçındağ
1964 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Mehmet Ali Yalçındağ, Aydın Doğan’ın damadı ve Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın eşi. Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyeliği ve Yayın Holding Başkan Vekilliği görevlerini üstlenmiştir.
American College in London’dan 1989 yılında mezun olan Yalçındağ, mezuniyetinin ardından 1990 yılında Doğan Dış Ticaret’te çalışmaya başlamıştır. 1991 yılında Doğan Holding İcra Komitesi’nde görev üstlenen Yalçındağ, 1992 yılında Milliyet Gazetesi’nde Genel Müdür Yardımcısı olarak holding içerisindeki görevine devam etmiştir.
Doğan Yayın Holding ve Doğan Holding’in aynı çatı altında birleştirilmesinin ardından yönetim kurulu başkan vekili olarak atanmıştır. 1999 yılında ise Doğan Yayın Holding İcra Kurulu Başkanlığına getirilen Yalçındağ, Uluslararası Reklamcılık Derneği’nin Türkiye Başkanlığı, Türkiye Reklam Konseyi Başkanı, TÜSİAD Üyeliği, Galatasaray Spor Kulübü Üyeliği, WEF Medya Yöneticileri Üyeliği görevlerin de bulunmuştur. Aynı zamanda Yalçındağ, Yandex Türkiye’nin CEO’sudur. Bu göreve ise 2012 yılında gelmiştir. 21.12.2015 tarihinde Doğan Grubu’nun CEO’su olan Yalçındağ, 30 Eylül 2016 tarihinde CEO görevinden istifa etmiştir.
Yalçındağ, son olarak yıl başında Türk Amerikan İş Konseyi Başkanlığı görevine geldi.
Dr. Osman COŞKUN (Elektronik Haberleşme Mühendisi)
1962’de Ankara’da doğdu. İlk ve orta eğitimini Yozgat’ta, Lise eğitimini, İstanbul Boğaziçi Lisesinde. Üniversite eğitimini, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde, Yüksek Lisansını, İ.T.Ü. Elektronik Haberleşme Mühendisliği bölümünde, Doktorasını, Erciyes Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde tamamladı.22 Temmuz 2007 Milletvekili seçimlerine kadar Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. 23’üncü dönem AK Parti’den Milletvekili olarak seçildi. Milletvekilliği sonrası Yeni Çeltek Kömür ve Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. 2016’dan buyana AK Parti AR-GE Başkan Yardımcılığı görevini yönetiyor.
Prof. Dr. Şaban Teoman DURALI (Felsefeci)
1947’de Kozlu, Zonguldak’ta doğdu. İlköğrenimine Zonguldak’ta Çatalağzı’nda başlayan Duralı, Ankara’da ilköğrenimine devam etti. Ortaöğrenimini Ankara TED Koleji’nde tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi’nde Biyoloji ve Felsefe bölümlerine kaydoldu. Üniversiteden 1973 yılında mezun olan Duralı 1975 yılında mezun olduğu bölümde asistan olarak göreve başladı ve 1977 yılında doktora çalışmasını bitirdi. 1978 yılında NATO bursu ile Paris’te biyoteknoloji seminerlerine katıldı. Sırasıyla Mayıs 1982’de Yardımcı Doçent, Ekim 1982’de biyoloji felsefesi üzerine yazdığı tez ile Doçent ve 1985’te ABD Penn State University’de tamamladığı “Kant’tın A Priori Bilgi İstidâtı” adlı çalışmasının ardından 1988’de mezun olduğu bölümde Profesör oldu.
1992-1993 yılları arasında Kuala Lumpur’da bulunan Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’nde, 1994 yılında Viyana Üniversitesi’de misafir öğretim üyeliği yaptı.
1996 yılında İstanbul Üniversitesi Araştırma Fonu’nun mâli desteği ile Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’ne (Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ile Türkmenistan) araştırma gezisinde bulundu.
1995, 1997 ile 1999 yıllında ise belirli dönemlerde Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’ndeki misafir öğretim üyeliği görevine devam etti.İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyeliği yapmasının yanı sıra bir dönem Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde dekanlık yapmış olup, burada felsefe bölümünü kurmuştur.
Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosunun 26 Nisan 2016 tarihli toplantısında aldığı karar uyarınca Prof. Dr. Ş. Teoman Duralı’ya verilen Fahri Doktora Payesinin takdim töreni, 06 Nisan 2017 tarihinde yapılmıştır.
İngilizce, Fransızca, Almanca, Latince, Yunanca, İtalyanca, Felemenkçe, İspanyolca, Rusça, Malayca dilleriniz bilmektedir.
Kutadgubilig adlı felsefe-bilim araştırmaları dergisinin yayın yönetmenliğini yapmaktadır.Duralı, evli ve iki çocuk babasıdır.