Türkiye’nin ulaşımda mobilite süper uygulaması yolunda Martı’nın ilk durağı NYSE olacak

SPAC yöntemi ile Newyork borsasında halka arz olmayı bekleyen Martı kasasına koymayı düşündüğü 280 milyon dolarla cirosunu dolar bazında yüzde 400 kârlılığını yüzde 500 artırmayı hedefliyor

Elektrikli ulaşım araçları dakikalık kiralama platformu Martı ABD’nin Newyork borsasında halka arzı bekliyor. Martı’nın kurucusu ve CEO’su Oğuz Alper Öktem halka arz sürecinde, gazetecilerin sorularını cevaplamak için bir toplantı düzenledi.
Yılın son çeyreğinde NYSE’de halka arz olması beklenilen Martı, standart halka arz yerine 2021 yılında NYSE’e kote olan Galata Acquisition Company ile birleşerek halka arz yöntemini seçmiş. Special Purpose Acquisition Company Türkiye’deki karşılığı ile Birleşme Amaçlı ortaklık yapısındaki şirketin CEO’su Yapı Kredi  Bankası ve KoçFinans’ın eski CEO’su Kemal Kaya. Martı, 532 milyon dolarlık birleşme sonrasında bu halka arz ile kasasına brüt 280 milyon dolar komayı hedefliyor. Klasik halka arz yerine SPAC yönteminin tercih edilmesini, Oğuz Alper Öktem “Bu yöntem daha hızlı” olarak özetli.

Bizim Amacımız…

Martı CEO’su Oğuz Alper Öktem, elektrikli araçların ulaşıma damga vuracağı ve bu araçların paylaşımlı kullanılacağına yönelik inançla Martı’yı hayata geçirdiklerini belirterek “Bizim amacımız insanların gündelik hayatlarını kolaylaştıracak ve hareket kabiliyetlerini zahmetsizce artıracak çevre dostu ve paylaşımlı ulaşım alternatifleri sunmak. e-scooter, e-bisiklet ve e-moped araçlardan oluşan 46 bin araç parkı ile Türkiye’nin 16 şehrinde hizmet sunuyoruz. Halka arzdan gelecek tutarla 2023 yılında bu parkı 128 bin araca çıkartıp, dört tekerlekli elektrikli otomobillerle de hizmete almayı hedeflediklerini belirtti. Otomobillerin hizmete başlaması yatırımcı sunumunda 2024 olarak sunulmuş. Toplantıda, Citroen’in AMİ isimli mini elektrikli aracı sergilense de henüz, araç konusunda bir karar verilmediğinin, AR-GE departmanı tarafından çeşitli araçların test edildiğini, hatta kendi tasarlayıp ürettirecekleri araçlar ile bile bu hizmete başlayabileceklerini dile getirdi.
Türkiye’de henüz bir ulaşıp süper uygulamasının olmadığına dikkat çeken Öktem, biz Türkiye’nin ilk ulaşım süper uygulaması olmak istiyoruz diyor.

Halka Arz sonrası, Martı uçacak

Martı’nın NYSE’de halka arzı sonrasında kasalarına yaklaşık 280 milyon dolar brüt bir yatırımın girmesini bekleyen Oğuz Alper ÖKTEM hali hazırda yüzde 64 pazar payına sahip olduklerı ve faaliyet gösterdikleri tek pazar olan Türkiye’de gelirlerinin ve kârlılıklarının da hızla yükselmesini beklediklerini dile getirdi. Gata Acquisition Company tarafından, yatırımcılara sunulan tabloda, Martı’nın 2022 gelir hedefi dolar bazında 23 milyon dolar olarak öngörülüyor. 2021 yılında şirket 17 milyon dolar gelir elde etmişti.

Şirtetin 2023 yılı gelir beklentisi 85, 2024 yılı gelir beklentisi ise 125 milyon dolar. Kısaca, dolar bazında gelirlerini yüzde 400’e yakın artırmayı planlıyorlar. 2020 ve 2021 yıllarında yüzde 30-40 arasında gerçekleşen brüt kâr marjıının dolar bazında 2022 yılı sonunda yine yüzde 37 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyorlar. 2023 ve 2024 yılı brüt kâr marjının ise yüzde 55’in üstüne çıkması bekeniyor.Bu mevcut brüt kârın dolar bazında yaklaşık yüzde 500 artması demek.  Amortisman, faiz ve vergi öncesi kar marjı, tüm start-up’larda genellikle olduğu gibi hünüz yok. Ancak 2023 ve 2024 yıllarında EBITDA’nın da yüzde 40 seviyesini aşması bekleniyor.
Galata’nın hazırladığı yatırımcı sunumunun tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.

280 milyon dolar gelmezse!..

Oğuz Alper Öktem, halka arzdan bekledikleri yatırım tutarı gelmezse herhangi bir B planları olup olmadığına yönelik sorumu cevapsız bırakmayı tercih etti. Yatırımcı sunumunda yer alan dolar bazlı hedeflerinde dolar tahminlerini hangi veriye dayandırdıklarını da açıklamadı.

Dünyada ve Türkiye’de rakip çok

Martı’nın işi olan elektrikli mikro araç kiralama işi Türkiye’de ve dünyada da rağbet görüyor. Türkiye’de Martı’nın Binbin, Tazı gibi rakipleri olmasına rağmen, Martı’nın pazar payı yüzde 64. Dünyada ise Lime, Helbiz, Bird gibi rakipleri bulunuyor. Lime, şimdiye kadar 11 yatırım turunda toplam 1.5 milyar dolar yatırım almış durumda. Helbiz, 2021 yılında 300 milyon dolar değerleme ile 29.5 milyon dolarlık halka arz işleminden sonra günümüzde 55 milyon dolar değerleme ile Nasdaq borsasında işlem görüyor. 2021 yılı sonunda NYSE’de 2.3 milyar dolar değerleme ile 438 milyon dolar halka arz işlemi gerçekleştiren Bird’ün 11 Ağustos Perşembe günkü kapanışa göre piyasa değeri 150 milyon dolar seviyesine gerilemişti. Bird dünya çapında 400’den fazla şehirde hizmet veriyor.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu