Vay canına ne teknoloji?

Bir düğmeye basıyorsun, şirketinin anlık kar ve zararını görüyorsun, üretim hattını ve stoklarını güncel bir şekilde izleyip nakit akışını görebiliyorsun. Hatta ikinci düğmede, önümüzdeki ay ne kadar nakit ihtiyacın var öğrenebiliyorsun. Lehmann Brothers’da bu sistemler yok muydu? Ne oldu da birden her şey değişti? Küresel krizi başlatan şirketlerde bu sistemler yok muydu? İş hayatını kolaylaştıran teknoloji, bir gecede tüm dünya ekonomisini krize sokabilecek bir duruma da neden olmadı mı? Eski yöntemlerle haberleşme olsaydı, acaba tüm dünya bu krizden aynı anda etkilenebilir miydi? Bence hayır. Bir düğmeye basarak tüm hisse senetlerini düşük fiyattan satabilen bir broker, anında piyasa kuralları ile oynayabilmek için teknolojiyi sonuna kadar nasıl kullandı? Bu örneklere bakarak teknoloji ve yeni yazılımların iş hayatını nasıl etkilediğini görmek çok kolay olmalı. Verimliliği ve üretimi hızla arttıran sistemler, hızla da batışımızı sağlayabiliyor. İletişimimizi gerçek zamanlı hale getiren yeni ağlar bilginin hızla yayılmasını sağlarken, bazen istenmeyen durumlara da neden olabiliyor. Trafik lambalarına koyulan kamera sistemleri, kırmızı ışıkta geçenleri fotoğraflayıp otomatik ceza kesiyor. Londra merkeze aracıyla gelen otomobillerin plakalarını okuyan sistemler otomatik vergi tahakkuk ettiriyor.
Geçenlerde bir arkadaşım, kırmızı ışıkta beklerken arkadan gelen ambulans sirenini duyunca, ona yol vermek için, kırmızı ışıkta geçmek zorunda kaldığını, ancak kendisine otomatik ceza kesildiğini anlattı. Yetkililer ile görüştüğümüzde, eğer çekilen fotoğrafta ambulans çıkmadıysa cezanın tahakkuk edeceğini söyledi. Arkadaşım ise “iyilik yap kötülük bul”, diyerek bundan böyle ambulansa yol veremeyeceğini söyledi.
SGK üyelerinin banka hesaplarını izleyeceğini söyledi. Bu ne anlama geliyor. Örneğin ben bir iş yerinde çalışıp, asgari ücretten maaş aldığım belirtiliyorsa, çok kolay olarak, banka hesaplarım incelenerek, asgari ücret dışında para alıyorsam ortaya çıkarılabilir. Ya da ek gelir için kayıt dışı işlerde çalışıyorsam, harcamalarım denetlenip, çalıştığım kayıt dışı iş vergilendirilebilir. Teknoloji özel hayatımıza öyle girdi ki çapkınlık yapacak olsam, aracımı nereye park ettiğim, hangi binaya girip çıktığım, kimlerle telefonda konuştuğum ve hatta ne konuştuğum kolayca öğrenilebilir. Bu teknoloji acaba kişisel özgürlük alanımızı çok mu kısıtlıyor? Neredeyse tüm cep telefonlarında kamera hatta video çekme özelliği olduğuna göre, 3G sayesinde bu görüntüleri anında istediğimiz yere gönderme olanağımız var.
Neden suçları önlemek için Emniyet anında bir video ya da fotoğraf upload sitesi yapıp, ihbar hattı gibi kullanmaz? Bence hizmet veren şirketler de müşteri memnuniyeti ölçümleri için, kendilerine şikâyet upload siteleri yapmalıdır. Bir lokantada, kirli masa örtüsü resmini anında yönetime neden iletmeyelim. Ya da karakolda bizi karşılayan memurun davranışını anında görüntüleyip, valiliğe neden ulaştırmayalım?
Eyvah, köyüm de yok ki kaçıp bu teknolojiden kurtulayım.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu