Video içeriğin “ACE”ları, Türkiye’de korsanla mücadeleye başladı

Dijital korsanlıkla mücadeleye adanmış dünyanın öncü birliği ACE, İstanbul'da faaliyet gösteren Seko IPTV’nin kapatıldığını duyurdu.

Sinema ve platform yayıncılığının aktif yasal ekosistemini korumaya ve dijital korsanlıkla mücadeleye adanmış dünyanın öncü birliği ACE, Seko IPTV’nin kapatıldığını duyurdu.

Seko IPTV adlı işletmecinin İstanbul‘da korsan yayıncılık faaliyetleri gerçekleştirdiği tespit edildikten sonra ACE harekete geçti ve işletmeci işbirliğine giderek ilgili hizmetlerin tamamını kapattı. Şu anda Seko TV ile bağlantılı tüm alan adları ACE’ye aktarılmış durumda ve bu adresler, ACE web sitesinin “Yasal Olarak İzle” bölümüne yönlendirildi.

Seko IPTV, telifle korunmuş içerikleri yasadışı bir şekilde, müşteri statüsünde benzer platformların (bayilik gibi) kullanımını sağlayarak son kullanıcıya aylık veya yıllık abonelikle sunuyordu. . 2016 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Seko, sunduğu uluslararası kanallar, çok dilli film ve TV dizileri gibi telif haklarını ihlal eden geniş yelpazedeki içeriklerle ACE üyelerinin tamamını olumsuz etkiliyordu.

Seko’nun Türkiye’deki yasadışı birçok uluslararası dijital içerik sağlayıcının kaynağı konumunda olduğunu belirten MPA (Motion Picture Association – Sinema Birliği) Başkan Yardımcısı ve Küresel İçerik Koruma Direktörü Jan Van Voorn, “ACE olarak elde ettiğimiz bu başarının ardından bölgedeki çalışmalarımızı sürdürüp, üyelerimizin yasal telif haklarını korumak için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

ACE kimdir?

ACE, Sinema ve platform yayıncılığının aktif yasal ekosistemini korumaya ve dijital korsanlıkla mücadeleye adanmış dünyanın öncü birliğidir. Korsanlığa karşı cezai ihbarlar, hukuk davaları ve faaliyetten men operasyonları ile mücadele etme yönünde kapsamlı bir yaklaşım izleyen ACE, küresel çapta yasadışı dijital yayın servislerine, izinsiz içerik kaynaklarına ve bunların işletmecilerine karşı çok sayıda el koyma işlemine imza attı. Tüm üyelerinin ortak tecrübesi ve kaynaklarından güç alan ve Motion Picture Association’ın içerik koruma operasyonlarıyla desteklenen ACE, temel telif ve eğlence sektörünün global çapta büyümesine vesile olan yaratıcılığı ve yenilikçiliğe sahip çıkıyor. ACE’nin yönetim kurulu üyeleri Amazon, Apple TV+, NBCUniversal, Netflix Studios LLC, Sony Pictures Entertainment, ViacomCBS, Walt Disney Studios Motion Pictures ve Warner Bros’tan oluşuyor. Charles Rivkin, ACE’nin ve Motion Picture Association’ın Yönetim Kurulu Başkanı.

Korsan yazılımla mücadele örgütü BSA’yı İçişleri Bakanlığı kapatmıştı

Benzer bir oluşum şeklinde, korsan yazılım ile mücadele etmek için kurulan Business Software Alliance (BSA) da Türkiye’de Microsoft Türkiye öncülüğünde 1997 yılında Türkiye’de benzer mücadelelerde bulunmuştu. 2007 yılına kadar Türkiye’de yasadışı olarak  faaliyet gösteren kuruluş, bir avukat ordusu ile korsan yazılım kullanan şirketlere baskınlar düzenleyerek, şirketlerin anlaşma yoluyla veya mahkeme tarafından verilen cezalar neticesinde temsil ettiği ve/veya üyesi bulunan uluslararası yazılım şirketlerinin lisans ücretlerini tahsil ediyordu.

2007 yılında organizsayonun Türkiye’de izinsiz, kısaca yasadışı olarak faaliyet gösterdiğine yönelik serzenişler yükselince, İçişleri Bakanlığı tarafından alınan izinle yasal olarak faaliyetlerine başlamıştı. 3 Şubat 2017’de faaliyet izni sona eren BSA Türkiye, faaliyet izin belgesini yenilemedi. İçişleri Bakanlığı da faaliyetlerine son verilmesine karar verdi.

BSA Türkiye’ye İçişleri Bakanlığı kilit vurdu

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu