Vietnam’ın çip endüstrisindeki formülü “C = SET + 1”
Vietnam, coğrafi konum ve insan kaynakları avantajlarından yararlanarak Vietnam’ı 2050’ye kadar küresel tedarik zincirinin önemli bir oyuncusu olarak konumlandırmayı amaçlıyor
Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh, Vietnam’ın Yarı İletken Geliştirme Stratejisi’ni onayladı. Bu strateji, coğrafi konum ve insan kaynakları avantajlarından yararlanarak Vietnam’ı 2050’ye kadar küresel tedarik zincirinin önemli bir oyuncusu olarak konumlandırmayı amaçlıyor.
Vietnam’ın Formülü C = SET + 1
- C, Çipi
- S, yarı iletken alanında uzmanlaşılan alanı
- E, elektroniği
- T, yetenek gelişimini
- +1 ise Vietnam’ın küresel yarı iletken tedarik zincirinde güvenli bir destinasyon olarak yükselen statüsünü vurguluyor.
Vietnam başarıya üç aşamada ulaşacak
- Aşama 1 (2024-2030): Vietnam, coğrafi ve insan kaynakları avantajlarını kullanarak seçici yabancı doğrudan yatırım çekmeyi hedefliyor. Ülke, araştırma, tasarım, üretim, ambalajlama ve test alanlarında temel yetenekleri oluşturarak yarı iletken yeteneği için küresel bir merkez olmayı amaçlıyor. 2030’a kadar yüz tasarım şirketi, bir küçük ölçekli yonga üretim tesisi ve 10 ambalajlama ve test tesisi kurarak yıllık 25 milyar doların üzerinde gelir elde etmeyi hedefliyor.
- Aşama 2 (2030-2040): Vietnam, hem yerel üretim hem de yabancı doğrudan yatırım arasında denge sağlayarak küresel yarı iletken ve elektronik merkezlerinden biri olarak konumlanmayı amaçlıyor. Bu aşamada Vietnam, en az 200 tasarım şirketi, iki yonga üretim tesisi ve 15 ambalajlama ve test tesisi ile yıllık endüstri gelirlerinin 50 milyar doları aşmasını hedefliyor.
- Aşama 3 (2040-2050): 2050’ye kadar Vietnam, yarı iletken alanında araştırma ve geliştirmeyi ustalaşarak yarı iletken uluslar arasında liderlik hedefliyor. Strateji, 300 tasarım şirketi, üç yonga üretim tesisi ve 20 ambalajlama ve test tesisi kurmayı ve yıllık gelirin 100 milyar doları aşmasını öngörüyor.
Bu aşamalar beş stratejik alana odaklanmayla aşılacak
- Uzmanlaşmış Yonga Geliştirme: AI ve IoT gibi alanlarda uzmanlaşmış yarı iletken teknolojilerini araştırmak ve geliştirmek için temel araştırma merkezlerine yatırım yapmak ve inovasyon için kamu-özel işbirliklerini teşvik etmek.
- Elektronik Endüstrisi İvmesi: Uzmanlaşmış yarı iletkenlerle entegre yeni nesil elektronik ürünlerin gelişimini desteklemek, yerel ürünleri önceliklendirmek ve küresel elektronik devleriyle işbirliklerini teşvik etmek.
- Yetenek ve İşgücü Gelişimi: Yarı iletken alanında eğitimli bir işgücü yetiştirmek ve korumak için girişimler başlatılacak. Hedef, 2030’a kadar yarı iletken alanında 50.000’den fazla mühendis ve mezun yetiştirmek ve bu sayıyı 2040’a kadar 100.000’e çıkarmaktır.
- Yatırım Çekiciliği: Yarı iletken sektöründe yüksek teknolojiye dayalı doğrudan yabancı yatırımı çekmek için politikalar uygulanacak. Vergi teşvikleri sunulacak ve olumlu bir iş ortamı yaratılacak. Ayrıca, yarı iletken projelerini desteklemek amacıyla özel bir yatırım fonu kurma planları da strateji kapsamında yer alıyor.
- Çevresel ve Uluslararası İşbirliği: Yarı iletken endüstrisinde yeşil üretimi ve güvenli atık bertarafını teşvik etmek amaçlanıyor. Aynı zamanda küresel uzmanlık ve inovasyondan yararlanmak için uluslararası işbirliklerini genişletmeyi hedefliyoruz.Stratejinin uygulanmasını denetlemek üzere Başbakan tarafından yönetilen Ulusal Yarı İletken Geliştirme Yürütme Komitesi kurulacak. Uzman danışmanlar ekibi, Vietnam’ın yarı iletken endüstrisinin plana uygun ilerlemesini sağlamak için görüş ve stratejik yönlendirmeler sunacak.
Türkiye’nin 2030 hedefi
Türkiye ise Yüksek Teknoloji Yatırım Programı HIT-30 ile yapılacak yüksek teknoloji yatırımlarına 2030 yılına kadar toplam 30 milyar dolar değerinde destek sağlamayı öngörüyor.
Türkiye,HIT-30 Programı dahilinde 7 yüksek teknoloji sektörünün değer zincirlerini tamamlayacak, geliştirecek, sürdürülebilirlik anlamında garanti altına alacak değer zincirinde dikey tamamlayıcı yatırımlar, stratejik hammadde Yatırımları ve yerel tedarikçi geliştirmeye de kaynak aktaracak.
Bakalım, somut adımlar ile yola çıkan Vietnam mı başarılı olacak? Kıt kaynaklarla 7 başlık altında 30 farklı alanda 30 milyar dolar kaynak ayırmayı taahhüt eden Türkiye mi?
Türkiye’nin desteklediği 7 alan
Yarı İletkenler
- Çip Üretimi
- Çip Üretimi için Ingot ve Wafer
- Çip Paketleme ve Test
- Mikro elektro mekanik sistemler
Mobilite
- Elektrikli Araçlar
- Hidrojen Yakıtlı Araçlar
- Mobilite için Batarya
- Elektrikli Hızlı Raylı Sistemler
- Mikro Mobilite Hava Araçları
- İnsansız Kara/Hava/Deniz Taşıtları
Yeşil Enerji
- Yeşil Hidrojen Üretimi
- Elektrolizör
- Rüzgâr Enerjisi Sistemleri
- Güneş Enerjisi Hücresi, Wafer ve Ingot
- Enerji Depolama İçin Batarya
- Batarya Bileşenleri (Katot Aktif Malzeme, Elektrolit, Seperatör)
- Yüksek Teknolojide Kritik Madenlerin İşlenmesi
İleri İmalat
- Endüstriyel Robotlar ve İnsansız Araçlar
- Eklemeli İmalat Makineleri
- Yüksek Teknoloji Ürünleri için Makineler
Sağlıklı Yaşam
- Biyoteknolojik İlaçlar
- Yenilikçi Sağlık Teknolojileri
- Akıllı Tıbbi Cihazlar
- Teknolojik Gıdalar
Dijital Teknolojiler
- Büyük Dil İşleme Modelleri
- Dijital Ürün ve Hizmetler (Arama motorları, navigasyon uygulamaları vb.)
- Bulut Hizmetleri Sunulan Büyük Ölçekli Veri Merkezleri
Haberleşme ve Uzay
- Alçak Yörünge Uydu Sistemleri
- Yeni Nesil Haberleşme Altyapıları
- Akıllı Haberleşme Cihazları