Yazılımcıdan donanımcı olursa

10 Mayıs 2009 Tarihli Taraf Gazetesi’nde Yayımlanmıştır**************************++

2009 yılında ekonomi cephesinde karşılaşacağımız en büyük değişiklikler şirket evlilikleri ve satınalmalar olacak. Oluyor da. Daha yeni Oracle, Sun Microsystems’ı satın almak üzere anlaşma imzaladı. Yasal süreçlerden geçildikten sonra evliliğin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi bekleniyor.

İşte bu satınalma veya evlilikle ilgili olarak başta herkesin kafası karışmıştı. Karışıklık yaratan olayın başlangıcını ise Oracle’ın (türkçe ismiyle kahin) iştigal konusu oluşturuyor. Oracle bilgisayar dünyasının yazılım kanadında gelişmiş büyümüş ve sürekli bu alana yönelik yatırımlar yapan bir şirket.

Hatta Microsoft CEO’su Steve Ballmer bile anlaşmanın hemen ardından geldiği Türkiye’de “Ben gerçekten anlam veremedim. Oracle donanım işine mi giriyor” tepkisini kamuoyu ile paylaşmıştı.

Bu hafta içerisinde okuduğum bir makalede de bu konunun altı çiziliyordu.

Oracle’ın kurucusu ve patronu Larry Ellison “Donanım işine giriyor” diye.

Bana soracak olursanız; benim şahsi kanaatim bu yönde değil.

Çok meşakatli ve kar marjı düşük bir iş donanım tarafı.

IBM bunun için satmadı mı PC bölümünü Çinli Lenovo’ya? Dünyayı kasıp kavuran NetBook furyasında üreticiler “ürün ucuz, kar marjı düşük” diye yan çizmedi mi? Hepsi bu alandaki ürünlerini sonlandırmayı düşünüyor. Bu ürünlerin işlemcisini üreten Intel’e bu ürünlerle ilgili sipariş geçmiyorlar. Intel elimde kalan işlemcileri ne yapacağım diye kara kara düşünüyor.

Türkiye’deki üreticiler ise üretim miktarlarını artırarak yurtdışı pazarlara da açılmayı hedefliyorlar. Çünkü şuanki üretim kapasiteleri ile maliyetleri yüksek. Eğer daha fazla üretirlerse maliyetlerini aşağıya çekip uluslararası alanda rekabet edecek maliyetlere gelebilecek.

Dedim ya. Karmaşık bir iş.

Oracle CEO’su Larry Ellison’ın da bu kadar yıldan sonra bu karmaşık işe gireceğini düşünmüyorum.

Derdi orta katman tarafıdan eksik kalan yazılımlarını tamamlamak. Dünyada 2 milyardan fazla cihaz (bilgisayar, telefon, televizyon vs.) üzerinde koşan Java yazılımına hükmetmek. Microsoft’un belalısı konumuna gelmiş olan Linux dünyasında biraz daha fazla etkin rol oynamak.

Aklınıza gelen soru benim aklıma da geliyor.

Oracle, Sun’ın donanım ve işlemci bölümünü ne yapacak?

Ben de hızlıcı düşünüp bir çözümleme yaptım. Yazılım dünyasında çok uzun süre çalışmanın avantajı ile Larry Ellison çok daha derinlemesine bir çözümleme yapmıştır tabii ki.

Satınalma tamamlandıktan sonra bu birim acilen elden çıkartılacak.

Kime mi?

Benim tek adayım var. Japon Fujitsu.

Sony, NEC, Toshiba, Panasonic gibi Japon teknoloji devleri bu kriz ortamında küçülme yoluna giderken Fujitsu uluslararası alanda daha fazla söz sahibi olmak üzere atılım yapıyor. Fujitsu ise Siemens’le ortak olduğu şirkette Siemens hisselerini satın alarak tek patron oldu. Avrupa pazarında ve Amerika pazarında daha etkin rol oynamak istiyor.

Tabii ki ben Ellison değilim. Zaman ne gösterecek? Bekleyip göreceğiz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu