Yerli otomobilde, Turkcell ve Zorlu Holding sürprizi
Türkiye’de yerli otomobil üretimi yapacak olan ortak girişim grubundaki babayiğitler açıklandı. Anadolu Grubu, BMC ve Kıraça Holding’in yanında, girişimde sürpriz olarak Turkcell ve Zorlu Holding de yer aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, “Geçtiğimiz yıl itibarıyla yılda 757 bin otomobil satışına ulaşmış bir Türkiye’de bu konuda hala adım atılmıyor olması artık ülkemizin bir ayıbı haline gelmişti. Bugün, işte bu ayıptan kurtulma yolunda tarihi bir adım atıyoruz.” ifadelerini kullandı.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Türkiye’nin Otomobili Projesi, Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü İmza Töreni”nde yaptığı konuşmada, yerli marka otomobil projesinin, otomobil markası oluşturmanın çok ötesinde bir önem taşıdığını söyledi.
Projenin Türk sanayisinin eşik atlaması, sanayinin 4.0’a transformasyonu ve dijital dönüşümü anlamına geldiğini ifade eden Özlü, Sanayi 4.0’ın bütün unsurlarına dokunan Türkiye’nin otomobili projesinin, Türk sanayisinin teknolojide sıçrama yapması, otonom sistemler, yürüyen yazılımlar, büyük veri, yapay zeka ve enerji depolama teknolojileri demek olduğunu vurguladı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bir ilki gerçekleştirdiklerini ve Türkiye’nin ilk yerli otomobili için yola çıktıklarını dile getiren Özlü, şöyle konuştu:
“Yerli marka otomobilimiz; otomotiv sanayindeki bütün yeniliklere, dijitalleşmeye, dönüşüme, yazılımlara, taleplere ve trendlere cevap verir nitelikte olacak. Türkiye’nin otomobilinin fazlası olacak, eksiği olmayacak. Çıtamız yüksek, hedefimiz büyük. Sadece iç pazarda değil, dış pazarlarda da göz dolduran, farkındalık oluşturan bir marka ve küresel bir başarı hedefliyoruz.”
Atılacak imzaların milli ve yerli sanayiyi daha da ileri taşıyacağına işaret eden Özlü, imzalar Türkiye’yi, dünyanın en büyük 10 ekonomisi olma hedefine ve 2023 vizyonumuza bir adım daha yaklaştıracağını kaydetti.
Prototip 2019, satış 2021’de
Cumhurbaşkanı Erdoğan, parasını ödemek kaydıyla ilk otomobile talip olduğunun altını da çizerken “ortak girişim grubumuzdan beklentimiz, hazırlık sürecini hızla tamamlayarak en geç 2019’da otomobilimizin prototipini tamamlaması, 2021’de ticari satışına başlamasıdır. Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında özel bir yere sahip olduğuna inandığım bu projede en küçük bir gecikme istemiyoruz” dedi.
Turkcell ve Zorlu Holding sürprizi
Anadolu Grubu, BMC ve Kıraça Holding, otomotiv sanayii’nde uzun yıllardan bugüne faaliyet gösteren şirketler olarak dikkat çekerken, girişim grubunun içerisinde Turkcell ve Zorlu Holding’in yer alması ise sürpriz olarak algılandı.
Zorlu Holding, uzun yıllar boyunca tekstil alanında faaliyet gösteren bir yatırım grubu olarak bilinse de Vestel’in satın alınması ile birlikte Türkiye’de yerli teknoloji üretimi alanında ciddi aşamalar kaydetmiş bir şirket. Zorlu Holding’in, enerji üretimi, hidrojen enerjisi, hidrojen yakıtı ve savunma sanayii alanında da ciddi AR-GE çalışmaları bulunuyor.
Turkcell’i, zaten iyi tanıyan Türkiye telekom ve teknoloji sektörü ise Turkcell’in yeni hizmete açmış olduğu “Yaani” arama motoru, teknoloji, yazılım, dijitalleşme ve telekom alanındaki AR-GE faaliyetleri ile otomobil alanında yer almasını da sürpriz olarak karşılıyor. Ancak, Google, Apple, Qualcomm gibi teknoloji devlerinin otonom araçlar ve elektrikli araçlar gibi çalışmalar içerisinde yer alması Türkiye’nin “yerli ve milli otomobil” çalışmalarının kapsamı ve hedefleri ile ilgili bazı ipuçları da veriyor.
Turkcell iddialı
Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça Turkcell’in, önümüzdeki birkaç yıl içinde hizmet vermeye başlayacak olan 5G teknolojisinin hazırlığı içinde olduğuna vurgu yaptı. Akça, “Türkiye’nin otomobili projesini destekleyecek olan, akıllı ulaşım sistemlerinin öncü teknolojilerinin hazırlık çalışmaları da bu kapsamda devam etmektedir. Unutmayalım ki çok değil, bundan 80 sene kadar önce, ülkemizde o dönemki muadilleri ile yarışabilecek düzeyde uçak üretildi. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, yerli ve milli otomobil yapmak üzere bir araya gelmiş Türkiye’nin önemli şirketleriyiz. Yerli otomobil projesine önemli katkılarımızın olacağına inanıyoruz. ‘Kader gayrete aşıktır’ diyor ve Türkiye’nin otomobili için yola çıkıyoruz” dedi.
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise “60 yıllık rüya için imzalar bugün atıldı, yerli ve milli otomobil projesi başladı. Bunu yapacak teknolojimiz, kaynağımız ve insan gücümüz var. Türkiye’nin Turkcell’i olarak Cumhurbaşkanımızın önderliğindeki yerli ve milli otomobil projesine teknoloji desteği vermekten gurur duyuyoruz. Yerli ve milli otomobil projesiyle birlikte “Teknolojiyi tüketen değil üreten Türkiye” yolunda önemli bir adım daha atacağız. Başaracağız!” dedi.
Gururla Yerli
Ahmet Zorlu, Zorlu Holding’in de içinde yer aldığı Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu’na ilişkin yaptığı açıklamada, her zaman yerli sanayiye inanan ve yerli sanayinin gücüyle büyüyen bir grup olduklarını belirtti. Zorlu Şunları söyledi:
“Yaptığımız katma değerli üretim ve gerçekleştirdiğimiz ihracat ile bugüne kadar ülke ekonomisine ve cari açığın azaltılmasına önemli katkılar sağladık. Grubumuz, yerli sanayideki gücü ve ileri teknolojideki bilgi birikimi ile şimdi de yerli otomobil üretim sürecinde rol üstlenerek katkılarını artıracaktır. Zorlu Holding olarak böyle bir projenin parçası olmaktan gurur duyuyoruz.Devletimizin öncülüğünde Türkiye’ye ait olacak, küresel pazarlara hitap eden, güçlü bir otomotiv markası oluşturmak için birlikte çıktığımız bu yolda başarılı olacağımıza tüm kalbimizle inanıyoruz. Kendimize, ülkemize ve devletimize güveniyoruz. ‘Gururla Yerli’ sloganımızla, yerli otomobil projesinin hayırlı olmasını diliyoruz.”