İnternet vergisine yüzde 50 ZAM!…

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, Ortavadeli Plan çerçevesinde, bütçe gelirlerini artırmaya yönelik, vergi mevzuatında getirilecek ek yükümlülükler çerçevesinde, internet için uygulanan yüzde 5’lik Özel İletişim Vergisi yüzde 7.5’e çıkartılıyor.Maliye Bakanı Naci Ağbal, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından açıklanan yeni ortavadeli programda, telekomünikasyon sektörü için de yeni düzenlemeler ve vergi artışı ortaya çıktı.Telekomünikasyon hizmetlerinde, vatandaşın, aldığı hizmet üzerinden ödemiş olduğu yüzde 25, yüzde 15 ve yüzde 5 oranındaki Özel İletişim Vergisi oranı, 2018 yılından itibaren yüzde 7.5 oranında birleştiriliyor. Cep telefonu şebekesinden alınan Ses ve SMS hizmetlerine ödenen yüzde 25’lik ve sabit telefon hizmetlerine ödenen yüzde 15 vergi oranlarına büyük bir indirim gelirken, şu an devletin ÖİV tahsilatının büyük bir kısmını gerçekleştirdiği internet hizmetlerindeki ÖİV ise önümüzdeki yıldan itibaren yüzde 50 zamlanacak. Kamuoyu, yüzde 40 ile en yüksek zammın Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne geldiğini tartışırken, internetten alınan ÖİV’nin yüzde 50 ile rekor seviyeyi ulaşması ise gözlerden kaçmış gibi görünüyor.
Ayrıca, ön ödemeli hatlardan alınacak özel iletişim vergisi sağlanan hizmete göre farklılaştırılıyor. Vatandaşlar, yurtdışında yaptıkları görüşmelerden dolayı yurtdışındaki operatörlere yapılacak ödemeler üzerinden KDV ve Özel İletişim Vergisi ödemekten kurtuluyor.Yurtdışında gerçekleşen telefon konuşmaları ve data hizmetleri için yurtdışındaki operatöre ödenen bedeller üzerinden KDV ve Özel İletişim Vergisi alınmayacak.
Operatörler, günlük sabit bir bedel karşılığında, mevcut tarifelerindeki paketlerini, yurtdışında da kullanabiliyor. Bu hizmetlerden KDV ve ÖİV alınmayacağı için halihazırda günlük 14,90 TL ve 19,90 TL’ye kullanılan bu hizmetlerden vergi alınmayacağı için bu paket ücretlerinde yüzde 25 dolayında bir indirim bekleyebiliriz.
Telsiz ücreti, hasılatın yüzde 5’i oluyor
Halihazırda Telekom Operatörleri kurdukları TrX cihazların adedine bağlı olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna telsiz ücreti ödüyor. Yapılan değişiklikle cihaz başına alınan telsiz ücreti yerine operatörlerin aylık net hasılatları üzerinden yüzde 5 oranında telsiz ücreti alınması sağlanıyor. Buna karşılık mobil operatörlerin, hizmet satışları üzerinden ödediği yüzde 15’lik hazine payı ile ilgili de değişikliğe gidiliyor. Telefon operatörlerinden alınan hazine payının takip ve tahsil yetkisi, Hazine Müsteşarlığından alınarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna veriliyor. Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan hazine payı denetimlerinin Maliye Bakanlığı tarafından yapılması sağlanıyor.
Makinalar arası iletişim sağlanması amacıyla tesis ettirilen Telekom aboneliğinde telsiz ücretine muafiyet getiriliyor.
Eksik ödenen hazine paylarına af
Operatörlerin, hazineye ödemek zorunda olduğu payın, eksik ödenmesinin ortaya çıkması üzerine, eksik ödenen hazine payı tutarı üzerinden hesaplanan 3 kat ceza 1 kata indiriliyor.
Eksik ödendiği için ilave olarak talep edilen hazine paylarına ilişkin devam eden davaların sonlandırılması için mevcut davalardan feragat edilmesi koşuluyla alacak aslının tamamı ile gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE ödenmesi, 3 kat ceza ve buna bağlı faizlerin silinmesi yönünde Kanun düzenlemesi yapılıyor.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu